Lamp ophangen? Met de slimme Lightswing kun je letterlijk alle kanten op

Voor wie houdt van verandering in huis kunnen (hang)lampen een uitdaging zijn. Je bent immers gebonden aan een vaste plek in het plafond. Toch? Het systeem van Lightswing zou nog weleens een oplossing voor je kunnen zijn. Met deze techniek kun jij je lamp ophangen - maar ook draaien en opschuiven. Hoe? sevencouches nam de proef op de som.

Lamp ophangen: vaste plek?

Stel. Je hebt een mooie hanglamp voor boven de eettafel gescoord. Vaak zitten de aansluitpunten voor plafondlampen in het midden van de ruimte. Lekker praktisch. Maar wat als jij de eettafel een kwartslag wil draaien of deze tegen de muur wil zetten? Dan kom je in de knoop met je verlichting. Wil je niet. Dus blijft de opstelling zoals die is of werk je met haakjes in het plafond. Toch weer veranderen? Je eindigt altijd met extra gaatjes. Kan dat niet slimmer?

Lightswing montage materiaal in wit
Witte Lightswing aan plafond gemonteerd

Lamp ophangen naast centraaldoos

Zeker wel, vonden ze bij Lightswing. Bedenker Paul maakte in 2006 een prototype waarmee jij je lamp eenvoudig kunt opschuiven of draaien. Inmiddels is Lightswing dusdanig geëvalueerd dat het product niet alleen praktisch is, maar ook nog eens mooi staat. Het oog wil immers ook wat. Met dit systeem kun je hanglampen tot bijna een meter (afhankelijk van het type Lightswing) van de centraaldoos hangen.

Lightswing ophangsysteem

De Lightswing is gemaakt voor een (single) of twee lampen (twin) met één snoer. De rail bevestig je aan een lichtpunt (bijvoorbeeld de centraaldoos) in het plafond. Je kunt dit systeem ook aansluiten op een elektriciteitskabel. Boor vier gaten (gebruik de bijgeleverde mal) en sluit de draden aan op de kroonsteen. Schroef het systeem vast. Daarna kun je de lamp vastmaken aan de zogenoemde Quick Release. Hulp nodig? Een video over de montage kun je hier vinden. Qua gewicht kan de Lightswing maximaal 3,5 kilo dragen. Door het opzetstukje aan de andere kant van de rail gaat de lamp niet hangen, wiebelen of kantelen. Ik koos voor de Lightswing single mat wit.

Rotan lamp monteren aan lightswing met Wiha schroevendraaier
Lightswing afmonteren met Wiha schroevendraaier

Proef op de som

Ik besloot de Lightswing te proberen in de slaapkamer. In de hoek staat een hele fijne stoel waar ik geregeld neerstrijk. Boekjes lezen, dat laatste mailtje versturen, muziek luisteren… Nu het vroeger donker wordt, mis ik licht. Een lampje op het dressoir zorgt voor te veel schaduw en voor een vloerlamp is hier geen ruimte. Met de Lightswing kan ik de lamp, die normaliter boven het bed hangt, eenvoudig opschuiven. Zo heb ik in no-time extra licht van bovenaf om mijn boek te lezen. Ideaal! Het systeem is gebruiksvriendelijk en het verschuiven van de lamp gaat soepel.

Voor en na:

Slaapkamer foto met hanglamp zonder lightswing
Slaapkamer foto met hanglamp met witte lightswing
Slaapkamer met fauteuil en witte Lightswing aan plafond
Slaapkamer met fauteuil, Ivar kasten spiegels en witte Lightswing
Mardou van sevencouches leest Kinfolk boek onder witte Lightswing

Lightswing alternatief?

De afgelopen jaren heb ik veel manieren geprobeerd om bestaande lichtpunten op te schuiven. De bestaande centraaldoos afdekken bijvoorbeeld - of een langer snoer via een haak naar de gewenste plek laten leiden. Het werkte, maar echt mooi vond ik het niet. Kortom: de Lightswing is een bijzonder handig hulpmiddel als je ‘last’ hebt van veranderdrang. Musthave!

Vorige
Vorige

Interieurfotografie met de iPhone 13 pro: dit zijn mijn ervaringen

Volgende
Volgende

Smalle kerstboom? Dit exemplaar is ideaal voor de kleine(re) woonkamer