Interieurfotografie met de iPhone 13 pro: dit zijn mijn ervaringen

Belichting, diafragma, telelens: de hedendaagse smartphone gaat steeds meer op een ‘echte’ camera lijken. Eerder dit jaar verruilde ik mijn oudere iPhone SE voor een iPhone 13 pro. Ik nam de proef op de som: is het resultaat van smartphone fotografie vergelijkbaar met mijn vertrouwde Canon systeemcamera?

De belangrijkste reden om deze zomer een nieuwe iPhone aan te schaffen was het gebrek aan een goede camera. In mijn werk ben ik altijd met beeld bezig: inspiratie is overal en soms ontstaan er spontaan momenten voor een mooie foto. Mijn systeemcamera heb ik niet altijd bij me. Een telefoon met goede camera is (voor mij) dus een absolute must. De SE kon daarin niet meer voldoen.


Waarom de iPhone 13 pro?

Ooit begon ik met de iPhone 3, daarna ging ik over op de iPhone 5, gevolgd door de SE. Aan een uitstapje naar Android kon ik niet wennen, dus de keuze was snel gemaakt. Na tig reviews te hebben gelezen besloot ik voor de iPhone 13 pro te kiezen. Een camera die ook bij weinig licht scherpe foto’s kan maken en een hoofdcamera heeft met een resolutie van 12 megapixel. Daarnaast heeft dit model mogelijkheid tot het maken van macrobeelden en een optie voor groothoekfotografie. Kortom: een veelzijdig toestel, passend bij mijn eisen en wensen. Maar hoe bevalt het toestel in de praktijk? De belangrijkste voordelen lees je hieronder:

1. Belichting aanpassen

Een groot voordeel van interieurfotografie met de iPhone 13 pro vind ik de mogelijkheid tot aanpassen van de belichting. De beelden die ik door de jaren heen met smartphones maakte, moesten altijd flink nabewerkt worden. Met dit toestel kun je al een hoop voorwerk doen. Door de nieuwe ultragroothoeklens van deze smartphone vang je ruim 90 (!) procent meer licht dan met voorgaande modellen. Dat merk je enorm tijdens het fotograferen. Wil je meer lezen over belichting? Klik dan hier.

2. Verschillende lenzen

Naast de lichtgevoeligheid heeft de ultragroothoeklens ook een autofocus. Dat maakt deze smartphone ook geschikt voor macrofotografie. Deze functie heb ik afgelopen zomer veelvuldig gebruikt in de tuin, voor het kieken van vlinders, bijen en bloemen. Naast de hoofdcamera en de ultragroothoeklens zit op deze smartphone ook een prima camera aan de voorkant. Door de telelens (alleen op de pro en pro max) kun je tot drie keer optisch zoomen. Onderwerpen in de verte krijg je op die manier ook prima in beeld. Handig!

Bank sierlijsten en ixxi gemaakt met Canon RP systeemcamera

Foto gemaakt met Canon RP systeemcamera

Bank sierlijsten en ixxi gemaakt met iPhone 13 pro

Foto gemaakt met iPhone 13 pro

3. Automatisch bewerken

Of deze feature nieuw is weet ik eigenlijk niet (voor mij wel!), maar met deze smartphone kun je foto’s automatisch laten bewerken in je foto app. Overbelichting of storende schaduwen worden alvast verdoezeld, waardoor je minder tijd kwijt bent aan de nabewerking. Bij de ene foto werkt dit beter dan bij de ander. Open je beeld in foto’s en gebruik de toverstaf om te zien wat het effect is.

Ikea Ivar kasten met accessoires gemaakt met RP systeemcamera

Foto gemaakt met Canon RP systeemcamera

Ikea Ivar kasten met accessoires gemaakt met iPhone 13 pro

Foto gemaakt met iPhone 13 pro

Smartphone vs. systeemcamera

Door de transformatie van de iPhone komt het resultaat van de interieurkiekjes steeds dichter bij het resultaat van de systeemcamera. Beiden gebruik ik inmiddels als ik plaatjes van mijn woonkamer, slaapkamer of tuin schiet. De smartphone is ideaal omdat je ‘m (bijna) altijd bij je hebt en je weinig hoeft in te stellen om een aardige foto te maken. Belichting is snel en eenvoudig aan te passen.

Toilet met rotan accessoires gemaakt met Canon RP systeemcamera (groothoek)

Foto gemaakt met Canon RP systeemcamera (groothoek)

Toilet met rotan accessoires gemaakt met iPhone 13 pro (groothoek)

Foto gemaakt met iPhone 13 pro (groothoek)

Als je bedreven bent in de bediening van je systeemcamera maakt dat eigenlijk geen verschil. Groot voordeel vind ik de groothoeklens van de smartphone. Hoewel deze kwalitatief minder is dan de smartphone, is het bereik wel groter. Wil ik datzelfde bereik genereren met mijn camera, dan zou ik daarvoor een andere lens moeten aanschaffen. Kortom: de huidige generatie smartphones komt aardig in de buurt van de ‘echte’ camera. Voor mij is het geen vervanging van, maar een aanvulling op. Wat mij betreft de investering waard.

Vorige
Vorige

DIY: Bloemen vaas maken van een (oude) voorraadpot

Volgende
Volgende

Lamp ophangen? Met de slimme Lightswing kun je letterlijk alle kanten op