Alles over marmeren eettafels: van zelf opknappen tot onderhouden

Marmeren eettafels winnen de laatste jaren aan populariteit en dat is niet zo vreemd. Het materiaal geeft een luxe twist aan je eettafel en heeft weinig onderhoud nodig. Maar hoe hou je een marmeren eettafel mooi? En kun je ‘m zelf opknappen bij schade? Je leest het in dit artikel.

Marmeren eettafels: nieuw of tweedehands?

Twee jaar geleden kocht ik via Marktplaats een ronde eettafel van wit marmer - Bianco Carrara. Licht natuursteen met mooie, grijskleurige aderen. Een opknapper. We haalden ‘m voor driehonderd euro op uit een donker, statig herenhuis in Rotterdam. Eenmaal thuis zag ik pas hoe vergeeld de tafel eigenlijk was. Ook enkele krassen, die eerder niet zo diep leken, vielen op. Werk aan de winkel!

Zo zag de tafel eruit toen we ‘m kochten:

Marmeren tafel zelf opgeknapt in boho interieur van sevencouches
Detail foto vergeelde marmeren tafel blad
Detail foto vergeelde marmeren tafel voet

Marmeren tafel opknappen


Voorafgaand aan deze koop had ik al een maand of zes een zoekopdracht uitstaan via Marktplaats. Steeds greep ik mis en waren andere liefhebbers mij voor. Voor deze opknapper was beduidend minder animo. Ik besloot de proef op de som te nemen en mijn marmeren eettafel eigenhandig op te knappen. Veel slechter kon het immers niet worden.

Wat is marmer?

Voorafgaand aan de klus heb ik video’s bekeken en veel gelezen over marmer. Dit type natuursteen heeft een kristal-achtige structuur en bestaat uit calciumcarbonaat. Dat maakt marmer gevoelig voor vlekken en krassen. Onder invloed van zonlicht kan marmer verkleuren. Een dergelijke verkleuring in de eettafel kan ook komen door een bepaald impregneermiddel.

schuurpapier, polijstschijven en impregneermiddel voor marmer

Marmeren tafel polijsten

Als je marmer wilt opknappen, is het belangrijk dat je de juiste materialen in huis haalt. Ik gebruikte verschillende soorten schuurpapier en polijstschijven voor de renovatie. Bedenk voor je begint welke look je tafel of meubel moet krijgen. Mijn tafel wilde ik graag mat houden. Wil je marmer laten glimmen, dan is polijsten heel belangrijk.

Let op: dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Wil je zeker zijn van een geslaagde renovatie, huur dan een vakman in!

Wat heb je nodig?

  • Polijstschijven (verschillende soorten, van grof naar fijn)

  • Schuurpapier (verschillende soorten, van grof naar fijn)

  • Schuurmachine

  • Ontvetter (bijvoorbeeld St. Marc)

  • Schuurspons

  • Droge doek

  • Impregneermiddel

Stappenplan marmer opknappen

Voorafgaand aan de klus is het goed om te weten dat het opknappen van een marmeren tafel of ander meubel een tijdrovende klus is. Houd er rekening mee dat je er meerdere dagen zoet mee bent. Zorg voor een droge, overdekte plek om te kunnen werken en extra handen om je te helpen tillen.

Stap 1: Marmeren tafel schoonmaken

Het schoonmaken van de tafel is een belangrijke stap. Doe je dat niet of onvoldoende, dan kan het gebeuren dat je het vuil in het marmer schuurt. Gebruik voor de schoonmaakbeurt een emmer met handwarm water en een goede ontvetter. Ik werk het liefst met St. Marc, een natuurlijk maar efficiënt product waarmee je ook hout kunt ontvetten. Neem de hele tafel goed af en ververs indien nodig je sopje. Laat goed drogen.

Stap 2: Schuren (indien nodig)

Schuren doe je eigenlijk alleen als je, net als ik, flink beschadigd marmer hebt. In de regel worden hiervoor roterende schijven met diamant gebruikt. Omdat mijn tafel dusdanig vergeeld is en ik met de diamantschijven onvoldoende resultaat boekte, heb ik ervoor gekozen het natuursteen rigoureus op te schuren. Ik ben begonnen met korrel 80. Dit proces heb ik herhaald met een steeds fijnere korrel, waardoor de toplaag steeds een beetje dichter gaat zitten. Ik ben geëindigd met korrel 240.

Zie hieronder het effect van een klein stukje schuren op de tafelpoot: van geel naar wit

Vergeelde voet en onderkant blad van marmeren tafel
Haakse slijper met polijstschijf op marmeren tafelblad

Stap 3: Polijsten

Voor deze klus heb ik gekozen voor een set diamant polijstschijven (korrel 200-800-1500-3000). Deze zijn geschikt voor het polijsten van natuursteen en decoratief beton. Met een zogenoemde polijstadapter kun je deze schijven op de meeste schuurmachines gebruiken. Begin met de meest grove korrel om eventuele krassen op te schuren. Daarna ga je hetzelfde te werk als met het schuren: je pakt steeds een fijnere polijstschijf. Wil je het marmer laten glanzen, eindig dan met een zogenoemde BUFF 10000 schijf voor de finishing touch.

Marmeren tafel impregneren

Om het marmeren blad te beschermen tegen vlekken, heb ik ervoor gekozen de tafel te impregneren met HMK S234 Vlekstop Top-Effect. Geschikt voor natuursteen en gebruiksklaar. Dit impregneermiddel vermindert de opname van water, olie, vuil en vet. Ook geschikt voor bepaalde soorten beton. Vlekstop breng je aan met een droge doek. Goed laten drogen - en je tafel is klaar voor gebruik.

Opgeknapte wit marmeren tafel in boho interieur


Marmerlook eettafel

Vind je marmeren eettafels mooi maar heb je geen zin in een jaarlijkse onderhoudsbeurt? Dan is een marmerlook eettafel misschien iets voor je. Tegenwoordig wordt marmerlook steeds mooier en realistischer. Kijk vooral naar wat bij jou en je huishouden past.

Goed om te weten

Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen met het opknappen van marmer. Ik ben geen expert. Omdat ik deze tafel dermate beschadigd heb gekocht, durfde ik het aan om deze onder handen te nemen. Het resultaat kan tegenvallen. Wil je zeker zijn van een gewenst resultaat, schakel dan een vakman in!

Resultaat na twee jaar

Inmiddels is het twee jaar geleden dat ik mijn marmeren eettafel heb opgeknapt. Tot op de dag van vandaag ben ik er blij mee. De kleur blijft vooralsnog mooi - en de tafel is nog net zo wit als toen ik ‘m schuurde. Inmiddels zijn we aardig wat omgevallen glazen drinken en druppels tomatensaus verder en ziet het blad er nog net zo netjes uit als na de renovatie.


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

IKEA IVAR hack: van opvallend dressoir tot hoogslaper (vijf DIY-ideeën)

Volgende
Volgende

Natuurhuisje huren? Deze vijf accommodaties zijn mooi van buiten én van binnen