7x met deze tips geniet je het langst van je favoriete bloemen in huis

Meer energie, creatieve ideeën en een goed humeur: een bos bloemen in huis is meer dan een eyecatcher op tafel. Met deze tips geniet je optimaal van je favoriete bloemen, zelfs als ze (bijna) uitgebloeid zijn.

Van bloemen in de tuin kan ik geen genoeg krijgen. Gipskruid, hortensia’s, lavendel, steentijm en anemonen… onze nieuwe tuin staat er vol mee. Gek genoeg deed ik mezelf tot voor kort niet snel een boeket cadeau. Zonde eigenlijk, want een boeket staat niet alleen tof, maar brengt ook een hoop vreugde met zich mee. Inmiddels maak ik er een sport van om mijn bloemen zo lang mogelijk mooi te houden. Lees je mee?

1. Schuin afsnijden

En niet een keer, maar om de twee á drie dagen. Doordat je de stengel van de bloem schuin afsnijdt, neemt deze het water beter op. Idealiter gebruik je een scherp mesje, maar met een snoeischaar kom je ook al een heel eind. Let op dat je gereedschap schoon is en voorkom trekken of draaien aan de stengel. Dat komt je bloem niet ten goede.

boeket met bloemen

2. Schone vaas

Boeketten blijven het langst mooi in een glazen vaas. Vooraf even grondig reinigen met een scheutje bleekwater om de bacteriën te elimineren. Zorg dat er voldoende water in de vaas zit, maar voorkom dat bladeren en ander groen het water vervuilen.

3. Uit de zon

Bloemen zijn dol op licht, maar in de (volle) zon houden ze het niet zo lang vol. Op een koele, donkere plek blijft je boeket uiteindelijk het langst mooi. Zorg ook dat je boeket niet naast de fruitschaal staat. Dat verkort de levensduur van je boeket aanzienlijk.


4. Vers water

Voorheen dacht ik klaar te zijn met eenmalig schuin afsnijden en in het water zetten, maar als je het water om de dag ververst én twee centimeter van de stengels haalt gaan je bloemen veel langer mee. Voeg een scheutje spa rood toe of haal gratis een nieuw zakje bloemenvoeding bij je lokale Fleurop bloemist.

boeket met lichte bloemen en rozen

5. Opnieuw schikken

Het kan voorkomen dat bepaalde bloemen eerder uitgebloeid zijn. Haal deze uit het boeket en herschik de exemplaren die er nog wel goed uitzien. Dit boeket, Waanzinnig Wit van Fleurop, heeft daardoor uiteindelijk twee (!) weken gestaan. Een record voor mij. Weliswaar in uitgedunde formatie, maar hé, daar gaat het niet om. Verschillende bloemisten bieden trouwens een versgarantie. Bij Fleurop is dat zeven dagen. Dat betekent dus minimaal een week mooie bloemen op tafel.

6. Oppepper

Heb je rozen in je boeket of misschien wel een bos met alleen maar rozen? Deze bloemen houden het over ’t algemeen lang vol. Laat de roos zijn kopje hangen? Snij de stengel opnieuw schuin af, mogelijk neemt de bloem te weinig water op. Wanneer de rozen minder mooi worden, kun je proberen de bloemen strak in keukenpapier te wikkelen en een nacht onderin de koelkast te leggen. Het schijnt dat rozen daar een flinke oppepper van kunnen krijgen. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar het is ’t proberen waard.

boeket op een dressoir

7. Bloemen drogen

Niet geschikt voor elk type bloem, maar veel varianten kun je op deze manier hergebruiken. Er zijn meerdere manieren om bloemen te drogen. Met een ouderwetse bloemenpers bijvoorbeeld, tussen een stapel boeken, in de oven, of door de bloemen ondersteboven aan de steel op te hangen. Wacht niet met drogen tot de bloemen verwelken, maar start voor die tijd met drogen. De droogtijd varieert van enkele uren (in de oven) tot enkele weken. Als de bloemen goed gedroogd zijn, spuit je er wat haarlak op en klaar ben je. Zet ze in een vaas, maak er een krans van of hang je droogbloemen aan de muur.

Wil je langer genieten van tulpen op de vaas? Lees de tips hier.

Vorige
Vorige

5x zo maak je semi professionele interieurfoto’s met je smartphone

Volgende
Volgende

IVAR kastdeuren afstellen: met deze tips lukt het (en zo werken de scharnieren van IKEA)