Inspiratie voor de feestdagen: drie tips voor een stijlvolle kersttafel

Een mooi servies, bijpassende tafelloper en opvallende decoratie: een feestelijk gedekte tafel brengt extra sfeer in huis tijdens de Kerstdagen. Of je nu aanschuift voor het kerstontbijt, een lunch of het familiediner - met deze tips zorg jij eenvoudig voor een feestelijke kersttafel.

De basis van een feestelijke kersttafel is het tafelkleed. Kies voor een speels exemplaar van linnen of ga voor een lowbudget kersttafel met een papieren wegwerpkleed. Combineer met een mooie, (goudkleurige) tafelloper. Zorg dat het laken en de loper groot genoeg zijn. Een tafelkleed dat precies op maat valt staat niet mooi en het kan voor ongelukken zorgen. Je moet er niet aan denken dat een van de gasten het service meeneemt bij het aanschuiven op opstaan. Liever iets te groot dan te klein dus.

anthurium in een servetring
bloemen op de kersttafel

De basis: een mooi tafelkleed

Combineer de kleur van het tafellaken met de stijl die je jouw kersttafel wilt geven. Wil je een traditionele kersttafel? Kies dan voor een rood of wit tafellaken. Een gouden of bronskleurige loper geeft een meer luxe uitstraling aan je tafel. Een donkere kleur loper zorgt ook voor een chique uitstraling. Wil je uitpakken met een mooie tafelloper en andere decoratie? Kies dan voor een effen tafelkleed. Hierdoor heb je nog genoeg mogelijkheden om de tafel leuk te decoreren met kersttakken, kandelaars en servetten. Een tafellaken met print maakt de tafel al snel vol en druk lijken.

kerstservies met gouden onderbord

Decoratie op de kersttafel

Dim de lichten in je ruimte en zet kandelaars en waxinelichtjes van bijvoorbeeld Richmond Interiors op tafel. Varieer in hoogte: dit zorgt een speels en stijlvol effect. Zorg er wel voor dat je de kandelaars slim plaatst, zodat mensen die tegenover elkaar zitten elkaar nog wel kunnen zien. Hang een mooie kersttak met verlichting boven tafel. Om je kersttafel echt sfeer te geven mag de decoratie natuurlijk niet ontbreken. Ga voor een eyecatcher in het midden van de tafel en pas de overige decoratie hierop aan. Ook je eetkamerstoelen kun je een feestelijke look geven. Hang een mooi lint om je velvet stoelen of versier je houten zetels met een zelfgemaakt naamplaatje. Zo voelen je gasten zich extra welkom!

Ook leuk: bloemen op tafel. Droogbloemen, eucalyptus, anthurium of dennentakken zijn ideaal om je kersttafel mee aan te kleden. Steek bijvoorbeeld een anthurium of een bosje eucalyptustakken door de servetringen. Heb je geen servetringen? Een mooi lint of stukje jute geeft ook een tof effect.

tafelklem met cadeautjes

Feestelijk servies: tafel dekken

Lastig om met de feesttafel te beginnen? Oefen een keer voor kerst en kijk wat je mooi vindt. Begin met het plaatsen van de borden. Houd hierbij goed in de gaten of er genoeg ruimte overblijft in het midden van de tafel. Er komt waarschijnlijk een hoop eten en drinken op tafel te staan en je wilt voldoende ruimte overhouden voor versiering. Plaats verschillende borden op elkaar. Begin met het grootste bord onderop en eindig bijvoorbeeld met een kom of schaaltje. Je kunt ook borden in verschillende kleuren op elkaar plaatsen. Plaats het bestek en de glazen rondom de borden. Leg het bestek van buiten naar binnen. Kaarsjes aan en klaar ben je!

Heb jij nog tips voor een feestelijke eettafel?

Vorige
Vorige

Knutselen met gipsverband: geef aardewerk een tweede leven

Volgende
Volgende

Houten speelhuisje in de tuin: tips, tricks en inspiratie