Een speelhuisje bouwen of kopen? De voor- en nadelen op een rij

Een loos hoekje in de tuin tover je eenvoudig om tot speelparadijs met een kunststof huisje of houten blokhut. Maar waar moet je op letten als je een speelhuisje wilt aanschaffen? In dit artikel lees je alles over speelhuisjes en vind je tips voor het maken van je keuze. Wordt het kopen of bouwen?

Lange tijd hadden wij een klein blokhutje in onze groene tuin. Als volwassene moest je overdwars naar binnen - en dan paste het net - maar het exemplaar zorgde voor urenlang speelplezier. Nu Amélie bijna vijf is, wordt het tijd voor een upgrade. Bij het verbouwen van de tuin hadden we rekening gehouden met de komst van een speelhuis. Het originele plan was om er zelf eentje te bouwen. Ideeën genoeg, Pinterest staat er vol mee. Toch hebben we de keuze gemaakt om een bestaand model te kopen en deze te personaliseren. De belangrijkste reden daarvoor was het gebrek aan tijd en de hoge prijs die je momenteel voor hout en bouwmaterialen neerlegt. In deze periode worden veel speelhuisjes tegen hoge kortingen verkocht. Een goed moment om je slag te slaan!

Optie 1: Ik wil een speelhuisje kopen

Welk speelhuisje past bij mij?

Ben je op zoek naar een speelhuisje? Dan gaat er een wereld voor je open. Volop keuze in modellen, grootte, materiaalsoorten en prijzen. Vooraf is het goed om te bepalen wat voor soort huisje je wilt. Hoeveel ruimte heb je? Welk materiaal vind je mooi? Kies je voor een onderhoudsarm model of wil je het huisje personaliseren? En niet onbelangrijk: wat is je budget? Kunststof exemplaren zijn vaak iets goedkoper, maar wel kleurrijk(er). Net wat je wilt. Heb je een leuk huisje gevonden? Meet je tuin goed na en kijk of je uitkomt met bomen of struiken.

houten speelhuisje

Speelhuis AXI van Hornbach

Prijs van een speelhuisje

De prijs van een speelhuisje hangt af van je precieze wensen, maar ze zijn prijzig. Voor een basaal, houten blokhutje betaal je zo 250 euro, oplopend tot enkele duizenden euro’s voor een luxe uitvoering of boomhut. Mijn ervaring met speelhuisjes is dat de kwaliteit niet altijd goed is. Huisjes worden veelal van waaibomenhout gemaakt, ook de duurdere varianten. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Heb je weinig budget? Op Marktplaats worden ook vaak speelhuisjes aangeboden, vaak voor kleine prijsjes. Deze kunnen vaak wat liefde of een likje beits gebruiken, maar het is een mooi begin voor de handige Harry.

Kant-en-klaar of bouwpakket?

Let op! Houten speelhuisjes worden vrijwel altijd als bouwpakket geleverd, is mijn ervaring. Je bent dus niet per se makkelijker af als je een speelhuisje koopt, want klussen moet je toch wel. Het pakket wordt vaak geleverd op een pallet met bijgeleverde gebruiksaanwijzing en schroeven. Sommige leveranciers schroeven de planken voor of leveren hutjes in grotere delen. Daar betaal je vaak ook meer voor. Het bouwen van een speelhuisje kan flink wat tijd kosten, houd daar rekening mee.

Levensduur speelhuisje

Een houten speelhuis gaat jarenlang mee mits deze onderhouden wordt. Dat betekent: beitsen of in de olie zetten. Daarmee bescherm je het speelhuisje tegen weersinvloeden. Kunnen ventileren is ook belangrijk, omdat speelhuisjes vaak niet helemaal waterdicht zijn. Een huisje met dakbedekking gaat langer mee dan een exemplaar met een houten nok. Huisjes van kunststof zijn gevoelig voor verkleuring door zonlicht. Je kunt er vanuit gaan dat speelhuisjes zeker een jaar of vijf meegaan.

houten speelhuisje met veranda

Speelhuisje Tavern van Steiner Shopping

Voordelen speelhuisje kopen

⁃ Voldoende keus

⁃ Geen eigen ontwerp maken

⁃ (Vaak) goedkoper dan zelf bouwen

Nadelen speelhuisje kopen

⁃ Zelf monteren

⁃ Kwaliteit niet altijd goed

Optie 2: Ik wil zelf een speelhuisje bouwen

Inspiratie zoeken

Pinterest staat vol met de mooiste speelhuisjes, de een nog mooier en groter dan de ander. Een voordeel is dat je het huisje precies op maat kunt ontwerpen. Meet uit hoeveel ruimte je hebt en bepaal welke materialen je wilt gebruiken. Geïmpregneerd tuinhout (grenen) wordt vaak gebruikt bij de bouw van tuinhuisjes. Je kunt ook voor douglas kiezen. Heb je een idee van de afmetingen en de materialen, dan kun je naar de tekentafel.

Bouwtekening maken

Wil je een speelhuisje bouwen, dan is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid. Een open deur wellicht, maar een huisje dat constructief niet goed in elkaar zit of instabiel is, kan leiden tot letsel. Op internet zijn ook kant-en-klare bouwtekeningen te vinden, deze kun je altijd personaliseren. Maak een materiaallijst en bestel je hout in een keer. Laat eventueel schuren of doe dit achteraf zelf.

Soort dak

Een belangrijk onderdeel van het speelhuisje is je dak. Het is moeilijk om een speelhuisje helemaal waterdicht te krijgen, maar met een EPDM pakket voor dakbedekking of kunststof platen kom je al een heel eind. Let wel op dat het geheel niet te zwaar wordt. Ben je heel handig? Dan kun je zelfs een dakgoot met waterafvoer maken.

scandinavisch speelhuisje

Speelhuisje Nordic Adventure House van Grootplezier.nl

Fundering maken

Een houten vlonder is een goede basis voor een speelhuis. Zorg dat deze voldoende waterpas ligt om instabiliteit te voorkomen. Betonbanden zijn een goed alternatief. Deze graaf je in (ook waterpas). Hierop kun je de wanden van het huisje plaatsen. Zorg bij voorkeur voor een bestraat stukje, om te voorkomen dat grondwater via de wanden van het speelhuisje omhoog trekt. Houtrot ligt op de loer!

Bouwen en beitsen

Het frame voor de onderkant bouw je op de fundering en schroef je daarop ook vast. Daarna kun je de wanden plaatsen. Gebruik schoren waar nodig voor extra ondersteuning. Als je huisje klaar is, zorg dan direct voor een laag olie of beits, zeker in het najaar!

Voordelen speelhuisje bouwen

⁃ Eigen ontwerp maken

⁃ Maatwerk

Nadelen speelhuisje bouwen

⁃ Relatief hoge kosten

Binnenkort laat ik zien voor welk speelhuisje wij hebben gekozen en hoe deze gepersonaliseerd gaat worden. Wordt vervolgd!

Wat vind jij van een speelhuisje in de tuin?

Vorige
Vorige

Op ’t wensenlijstje: 8x het mooiste behang voor de kinderkamer

Volgende
Volgende

Met deze tips maak jij betere foto’s van je interieur (voor camera en smartphone)