Wandkleed voor de kinderkamer maken: zo doe je dat

DIY

Ben jij op zoek naar een wandkleed voor de kinderkamer? Maak ‘m zelf! Voor een lege plek aan de muur in de kinderkamer maakte ik een wandkleed met regenboogprint. Totale kosten voor deze DIY: zo’n €20.

Wandkleed kinderkamer

Wandkleden met regenbogen zijn volop te vinden in Nederlandse webshops, maar daar moeten net de tinten tussen zitten die je mooi vindt. Online slaagde ik niet: de combinatie van kleuren paste niet bij de peuterkamer of ik vond de prijs simpelweg te hoog. Wandkleden van dit formaat beginnen bij een euro of 70 en kunnen oplopen tot het dubbele.

kinderkamer met lichte kleuren en DIY-wandkleed
overzichtsfoto van de wandkleed DIY

Wandkleed maken: boodschappenlijstje

Voor deze zelfmaker gebruikte ik een kleedje met franjes en aztec print. Ooit voor een tientje gekocht, maar deze verdween al vrij snel in de kast. Niet omdat ik ‘m niet mooi vond, maar omdat ik een viertal van dit soort kleedjes had. In ons vorige huis lagen de kleedjes overal, maar na de verhuizing verdwenen ze in een doos. Ideaal voor de wandhanger!

Wat heb je nodig?

  • Vloerkleed met effen kant;

  • Verf(testers) of restjes verf;

  • Kwast;

  • Potlood;

  • Optioneel: tak of bamboestok en naaimachine.

Duur: 60 minuten.

stof knippen

Stap 1 Vorm bepalen:

Bepaal hoe groot je wandkleed wordt. Ik koos voor een vierkante vorm. Vouw het kleed dubbel en knip de stof die je niet gaat gebruiken eraf. Hierop kun je oefenen!

verf testen op stof

Stap 2: oefenen

Teken op het restje stof een paar regenbogen en bepaal welke vorm je mooi vindt. Een lange, hoge regenboog of liever een korte, lage? Probeer verschillende kleurenvolgordes uit. Ik had vooraf een kleurenvolgorde in gedachten, maar heb door mijn kleurentesten toch voor iets anders gekozen.

regenboog tekenen op wandkleed

Stap 3: schetsen

Schets met potlood de regenboog op het vloerkleed en zet de buitenste lijn op. Daarmee leg je de grootte en vorm van de regenboog vast en voorkom je dat je niet uitkomt.

regenboog inkleuren met verf

Stap 4: Finetunen

Bekijk je ontwerp na elke baan vanaf een afstand. Is het nog naar je zin? Nu kun je nog bijsturen als dat nodig is.

regenboog wandkleed aan de muur

Stap 5: Laat drogen

Laat drogen. Ben je handig met de naaimachine? Maak dan een tunnel voor een tak of bamboestok. Ik heb ervoor gekozen om ‘m aan schroeven te hangen die al in de muur zaten. Die heb ik door de stof heen geduwd. Staat lekker speels en wat rafelrandjes vind ik niet storend.

kinderkamer met zelf gemaakt wandkleed

Verftester gebruiken

Omdat ik het kleed al in mijn bezit had, betaalde ik alleen een tientje voor de verftesters en de kwast. Heb je nog geen kleed? Reken dan op een tientje extra. Bamboestokken scoor je voor nog geen euro bij het tuincentrum.

Ook leuk: Ilse van Interiortwin maakte zelf een muurhanger van macramé met tips voor beginners.

Wat vind jij van deze zelfmaker?

Vorige
Vorige

Renovatie en aanleg van de tuin met voor- en nafoto's

Volgende
Volgende

Van een vintage klassieker naar Italiaanse allure: dit is onze nieuwe eettafel