Snelle zelfmaker: maak een lowbudget lampenkap van webbing

Uitgekeken op die ene lamp? Toe aan iets nieuws? Of vind je het leuk om af en toe te wisselen? Mijn IKEA-lamp stond al een tijdje op zolder, ik was ‘m zat. Zonde eigenlijk, want de onderkant was nog prima én wel naar mijn zin. Tijd dus voor een nieuwe look. Ik verruilde de kap voor een zelfgemaakt exemplaar van webbing.

Rotan en webbing zijn dit jaar niet meer weg te denken - deze materialen domineren niet alleen winkels en webshops, ook bij interieurliefhebbers zie je ze volop. Sinds ik vorig jaar begon met het toevoegen van rotan meubels en accessoires, is mijn liefde alleen maar groter geworden.

Handige tool

Voor deze zelfmaker had ik verschillende ideeën qua materiaalkeuzes en type lampen. Ik verzamelde al mijn vondsten op het platform van Hatsa! waar je eenvoudig borden kunt aanmaken om shoplinks op te bewaren. Voor elk project een. Zeker met onze recent gestarte verbouwing is het een handige tool om je favoriete items op te bewaren. Hatsa! is vergelijkbaar met Pinterest, maar dan bedoeld om je shop- en wishlist te droppen. Zo hoef je niet meer tig verschillende tabbladen open te houden als je ‘op jacht’ bent. Ideaal.

Webbing

Voor de lampenkap bestelde ik een stuk webbing - dat materiaal waarmee decennia geleden stoelen en radiatoren werden bekleed. In de bouwmarkt niet meer te vinden (althans, in de mijne niet), maar online nog wel. Webbing wordt meestal per meter verkocht, je kunt dan zelf een breedtemaat kiezen. Tip: kijk ook eens op Marktplaats! Misschien wordt er net een stuk aangeboden dat je kunt gebruiken.

Snelle zelfmaker: maak een lowbudget lampenkap van webbing
Snelle zelfmaker: maak een lowbudget lampenkap van webbing

Wat heb je nodig?

- Tafellamp met draadkap (metaal)
- Webbing
- Touw of wol
- IJzerdraad
- Filamentlamp

Snelle zelfmaker: maak een lowbudget lampenkap van webbing

Stappenplan

Zorg dat de kap leeg of kaal is. Als je een draadkap hebt hoef je geen voorbereidingen te treffen - dat zijn de meest ideale om te bekleden. Webbing is stevig en kan een hoop ‘houden’, maar je basis moet zo solide mogelijk zijn.

Vouw de webbing om de kap en rijg met dun ijzerdraad aan de draadkap (horizontaal). Doe dit rondom en aan twee kanten (boven en onder) om te zorgen dat de kap niet gaat schuiven. Wat over is knip je af. Met touw of wol kunt je over het ijzerdraad heel rijgen, zodat je het ijzerdraad niet meer ziet.

Snelle zelfmaker: maak een lowbudget lampenkap van webbing
Snelle zelfmaker: maak een lowbudget lampenkap van webbing

Wanneer het webbing voldoende strak zit, kun je het resterende stuk afknippen. Dat uiteinde rijg je vast aan het stuk wat eronder zit (verticaal). Ook hier kun je daarna kiezen voor touw of wol om het ijzerdraad te bedekken.

De ‘rafelrandjes’ heb ik laten zitten - die maken de kap lekker speels. Afknippen kan natuurlijk ook. Kies voor een mooie filamentlamp om het geheel af te maken.

Wat vind jij van deze zelfmaker?