5x voorjaarstips om je kamerplanten een boost te geven

Dag winter - hallo lente! Mijn planten lijken net als ik van elke zonnige dag op te knappen, er komt weer meer leven in. Toch is dit de periode waarin je urban jungle wel wat hulp kunnen gebruiken. Plantenkoningin Sabine Weertman van Styled By Sabine verzamelde vijf voorjaarstips om je kamerplanten een boost te geven.

Door: Sabine Weertman

Hebben je planten de winter overleefd? Dan kunnen ze weer lekker gaan groeien en bloeien. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je kamerplanten een handje te helpen. Mijn beste tips:

1. Verpot je kamerplanten

In potgrond zitten over het algemeen voedingsstoffen voor een aantal maanden. Je kunt je dus voorstellen dat de grond op een gegeven moment ‘op’ is en dat het tijd wordt om je plant nieuwe potgrond te geven. Het voorjaar is een goed moment om dit te doen. Gebruik het liefst (biologische) potgrond speciaal voor kamerplanten. Eventueel kun je nog kiezen voor potgrond afgestemd op het soort kamerplant, bijvoorbeeld speciale cactusgrond. Wil je de groei van je plant echt een boost geven? Kies dan ook meteen voor een grotere pot als je toch aan het verpotten bent. Het beste ga je dan voor een pot die 20 procent groter is dan de vorige. Zo krijgt je plant alle ruimte om een groeispurt in te zetten. 

5x voorjaarstips om je kamerplanten een boost te geven

2. Plantenvoeding geven

In de wintermaanden raad ik meestal aan om niet tot nauwelijks plantenvoeding te geven. Je planten zijn dan in de rustperiode en teveel voeding kan dan juist schadelijk zijn. In het voorjaar mag je weer starten met plantenvoeding en je kunt dit dan 1-2 keer per maand herhalen. Lees altijd wel even goed de aanwijzingen op de verpakking. Je moet in de meeste gevallen de voeding verdund gebruiken en het is dus belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. 

5x voorjaarstips om je kamerplanten een boost te geven

3. Check de standplaats van je plant

Nu het voorjaar is aangebroken, komt er waarschijnlijk ook weer meer zonlicht je woning binnen. Dit kan ervoor zorgen dat sommige planten verplaatst moeten worden. Waar die ene kamerplant het namelijk in de winter prima doet voor het raam op het zuiden, kan het zijn dat deze plant in de zomermaanden hier juist te licht staat. Ik merkte bijvoorbeeld dat m'n Alocasia Polly zijn standplaats in de buurt van onze ramen op het zuiden nu iets te zonnig begon te vinden en heb deze verplaatst naar een donkerder plekje in de keuken. 

5x voorjaarstips om je kamerplanten een boost te geven

4. Pas je watergift aan

Ik merk het nu al met de zonnige dagen van afgelopen tijd; mijn planten zijn dorstiger. Hoe warmer en zonniger het is, hoe meer water je planten nodig zullen hebben. Controleer dus geregeld de potgrond met je vinger om te checken of het al weer tijd is voor een nieuwe gift. Bij mij zijn het bijvoorbeeld vooral mijn tropische bananenplanten die nu al duidelijk meer water nodig hebben dan in de donkere maanden. 

5. Stekjestijd!

Vind je het leuk om je kamerplanten te stekken? Dan is dit het moment! In de winter laat ik stekjes altijd liever zitten bij m'n planten, omdat ze door het spaarzame daglicht moeilijker overleven zonder de moederplant. Inmiddels heb ik bij één van mijn bananenplanten alweer twee stekjes weggehaald en staan deze nu vrolijk in een eigen potje te groeien. Maak je trouwens al gebruik van stekpoeder? Dit is een heel handig poeder, dat je kunt gebruiken om de groei van wortels aan jouw stekje een boost te geven.

5x voorjaarstips om je kamerplanten een boost te geven

Meer van Sabine lezen? Ze deelde eerder haar zeven favorieten. Ze is stylist en blogger én maakt waanzinnige macraméhangers. Je vindt Sabine ook op Instagram.