Stadstuin wordt moestuin: zelf kweken is hartstikke hip

Lange tijd werd tuinieren gezien als saaie, oudbollige seniorenhobby, maar de laatste jaren wint de (moes)tuin aan populariteit. Ik kweekte sinds de bekende supermarktactie mijn eigen cherrytomaten in de vensterbank, maar was na twee jaar toe aan het serieuzere werk. Pokon installeerde een pracht van een kweekbak in mijn achtertuin. 

Zelfvoorzienend zijn is hip. Je eigen groenten en kruiden kweken is niet alleen lekkerder en goedkoper, maar ook bijzonder leuk en leerzaam. Van mijn zelfgekweekte tomatenplant plukte ik twee jaar lang bakken vol cherrytomaten. Er leek geen einde aan te komen. Dat smaakte - letterlijk - naar meer. Bij Pokon vind je een grondbak van 120x120 cm in het assortiment. Ik koos voor een hoge kweekbak, omdat mijn tuin niet zo groot is en er geregeld ongewenst bezoek komt om plantjes uit te graven.

Matchen: wat kan bij elkaar?
De moestuin heeft vier vakken. Nuttig, want wat ik niet wist, is dat sommige groenten en kruiden niet matchen en dus niet bij elkaar in de buurt kunnen staan. Pokon nam een scala aan plantjes mee: veldsla, rozemarijn, een paprika- en aardbeienplant, eetbare begonia en - mijn favoriet - de tomatenplant. Gelukkig bleken alle plantjes goede buren en kon ik de moestuinbak naar eigen inzicht inrichten. 

Speciale grond
De kweekbak is gevuld met de biologische bodembedekker van Pokon. Deze bevat o.a. tuinturf, compost en houtvezel en zorgt voor een fijne voedingsbodem. De grond is verrijkt met vermiculiet - een soort natuurlijk gesteente dat 'poft' bij hoge temperaturen. Een soort popcorn voor je tuin, die de voedingsstoffen en het water beter vasthouden. De grond bevat voeding voor zo'n vier maanden.

En? Al geoogst?
Inmiddels staat de moestuin al een week of drie. In die tijd heb ik een kleine veldsla-salade met een hoop cherrytomaten kunnen oogsten. De eetbare bloemetjes heb ik gebruikt om ijsblokjes mee te versieren. Ook geschikt op toetjes, taart of over je salade.

De aardbeienplant groeit erg goed, maar geeft vooralsnog geen bloemen (en dus geen vruchten) - hetzelfde geldt voor de paprikaplant. Wordt ongetwijfeld vervolgd.