Drie keer een lowbudget kersttafel? Het kan met deze tips

Eén kersttafel, drie verschillende stijlen. In dit blog laat ik zien dat je met een minimaal budget een feestelijke kersttafel kunt maken. Nodig: een basisservies, twee tientjes en wat creativiteit.

Je kersttafel low budget decoreren - het kan. Ik gaf mezelf de opdracht drie verschillende eettafels te decoreren met een budget van maximaal twintig euro per setting. De basis is voor elke tafel hetzelfde: ik kocht eenmalig een tafelkleed en witte servetten bij Hema (5 euro), maakte een tafelloper van een rol behang die ik over had en dekte de tafel met delen van het servies dat ik al in mijn bezit heb. De ‘boom’ kocht ik vorig jaar bij een bloemenzaak in Haarlem – ik kan ‘m dit jaar prima hergebruiken!

Tafel 1: Simplistisch wit
Een witte kersttafel saai? Absoluut niet! Speel in je setting met vorm, formaat en textuur. In combinatie met warm kaarslicht wordt het een sfeervolle, sprookjesachtige tafel.

Qua servies heb ik het simpel gehouden: een vierkant onderbord en een rond soepbord met zilverkleurig bestek. In het midden van de tafel staan twee glazen kandelaars van Ikea (Blomster) die ik voor anderhalve euro per stuk vond bij de kringloop. Het kleine waxinelichtje kocht ik voor een euro bij Action. Daar komen ook de witte kaarsen (2,95 euro), de kerstslinger in de boom (1 euro) en het zakje poedersneeuw vandaan (1,25 euro). Totaalbedrag op de kassabon: 9,20 euro.

TIP: INVESTEER IN EEN BASIC SERVIES
Een basic servies is wat mij betreft dé musthave in de keuken – en niet alleen met kerst. Ik stelde mijn servies zelf samen door verschillende maten borden, schotels, kopjes en kommen te mixen met verschillende vormen. Combineer bijvoorbeeld vierkant met rond, ovaal en langwerpig. Zo is je servies alles behalve saai!


Tafel 2: Scandinavisch hout
Vind je wit te basic? Kies dan voor een kersttafel met Scandinavische invloeden. Wit en hout gaan perfect samen. Voor deze setting koos ik wederom het vierkante onderbord en daarop de kom en schotel van Pols Potten. Houten (snij)plankjes doen het goed als onderzetter voor bakjes, potjes of vaasjes.

De fonduepan met houten greep kocht ik bij de kringloop (2 euro), net als de witte kandelaars (1,50 euro per stuk). Het houten bestek is een knipoog naar luxe kerstbestek – ik kocht het bij Søstrene Grene (1 euro per verpakking van tien stuks). De houten plank komt van H&M Home en de glazen fles met kurk is gekocht bij Ikea – beiden had ik al in mijn bezit. Kerstslinger: 1 euro bij Action. Ik gaf voor deze setting 10,50 euro uit.

Tafel 3: Luxueus goud
Een feestelijk gevoel en luxueuze uitstraling? Kies voor goud! Ik heb nog niet veel goudkleurige accessoires in huis, maar ik word steeds meer fan. Bij de kringloop slaagde ik: daar kocht ik vier chique borden met een gouden randje. Andere kringloopschatten op mijn kersttafel zijn de oude kandelaar, het metalen waxinelichtje en de verschillende kerstballen.

De lepels komen bij Xenos vandaan (2,99 per stuk). Bij Hema kocht ik kerstcrackers (2 euro) die ik onder een glazen stolp op tafel zette. Ook de goudkleurige kaarsen (2 euro) en de sterslinger (2 euro) in de boom zijn van Hema. Na een bezoek aan Action keerde ik huiswaarts met een potje goudkleurige tafelconfetti (70 cent). Hoe feestelijk! In totaal betaalde ik 18,70 euro om mijn kersttafel een goudkleurige touch te geven. 

Mijn kersttafel zal waarschijnlijk een combinatie van bovenstaande stijlen worden. Welke heeft jouw voorkeur? En ben jij al bezig met kerst?