Zelf tegels zetten? Met dit stappenplan gaat het lukken

DIY

In de keuken, achter de houtkachel of op het toilet: tegels kunnen (bijna) altijd. Wil je zelf tegels zetten maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? In dit artikel lees je alles over tegelen: van patronen tot lijmen.

Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt met klussen, het zetten van tegels is een vaardigheid die je kunt leren. Met de juiste aanpak en een paar handige tips kun je zelf prima aan de slag. Al maanden liep ik met het idee rond om de wand achter onze houtkachel te betegelen. Alleen met tegels zetten had ik geen ervaring. Ik besloot de proef op de som te nemen en aan de slag te gaan. Mijn tips en ervaringen lees je hier.

Zelf tegels zetten: waarom zou je?

Tegels zetten kan een uitdagende klus zijn, maar je hebt ook eer van je werk. Of je nu je badkamer wilt renoveren, een nieuwe keukenvloer wilt leggen of een wandje in je hal wilt opleuken: iedereen kan in principe leren tegelen. Met de juiste tools, technieken en wat geduld kun je jouw eigen tegelproject tot een succes maken.

schouw met houtkachel in een licht interieur
schouw met travertin tegels in een licht interieur

Tegels kopen

Bij het kiezen van de ideale tegel voor jouw klus zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Naast de stijl en prijs moet je ook rekening houden met de plek. Is de ruimte vochtig? Moeten de tegels hittebestendig zijn? Niet elke tegel is geschikt voor iedere ruimte. Zelf koos ik voor natuursteen, travertin om precies te zijn. Deze tegels zijn hittebestendig en kunnen achter de houtkachel gebruikt worden. Doe onderzoek of laat je adviseren voor je een partij aanschaft. Zorg ook dat je de maten goed hebt opgemeten. Staaltjes zijn ideaal om in huis te kijken welke tegel het beste past.

Tegels op de muur

Het zetten van tegels op de muur vereist iets andere technieken dan het betegelen van een vloer. Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat de muur schoon, droog en vrij van eventuele losse delen is. Gebruik een primer om de hechting van de tegellijm te verbeteren. Zorg ervoor dat je een waterpas gebruikt om de eerste tegel perfect recht te plaatsen. Dit dient als referentiepunt voor de rest van de muur. Het is ook belangrijk om regelmatig te controleren of je tegels recht en in lijn blijven terwijl je verder gaat.

travertin tegels in de kleur zand
travertin tegels op de muur

Tegels snijden

Soms is het nodig om tegels op maat te snijden om perfect in hoeken, langs randen of rond obstakels te passen. Hiervoor heb je een tegelsnijder nodig, een handig gereedschap dat je kunt huren of kopen bij de meeste bouwmarkten. Markeer de snijlijn op de tegel en plaats deze in de snijder. Oefen vervolgens geleidelijk druk uit om een nette, gecontroleerde snede te maken. Zorg ervoor dat je altijd veiligheidsbril draagt en wees voorzichtig bij het hanteren van het gereedschap.

Tegels patroon

Het kiezen van het juiste patroon voor je tegels kan een grote impact hebben op het uiterlijk van de ruimte. Er zijn talloze patronen waaruit je kunt kiezen, zoals het klassieke rechtlijnige patroon, het visgraatpatroon of het verspringende patroon. Denk na over de grootte van de ruimte, de stijl van je interieur en je persoonlijke voorkeuren bij het kiezen van het patroon. Het kan ook leuk zijn om verschillende tegels te combineren om een uniek en levendig ontwerp te creëren.

Tegels lijmen

Het gebruik van de juiste lijm is essentieel voor je tegelklus. Er zijn verschillende soorten tegellijm beschikbaar, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest op basis van het type tegel en de ondergrond. Volg de instructies op de verpakking en breng de lijm gelijkmatig aan met een getande troffel. Werk in kleine secties om te voorkomen dat de lijm te snel droogt. Druk elke tegel stevig aan en gebruik afstandhouders of tegelkruisjes om gelijkmatige voegen te creëren. Heb je een handgemaakte tegel? Dan kun je ook zonder hulpmiddelen tegelen. Je zet de tegels dan gewoon tegen elkaar aan - wat zorgt voor een speels effect.

een lijmkam gebruiken bij tegels zetten

Tegels van natuursteen

Als je hebt gekozen voor natuurstenen tegels, zoals marmer, travertin of graniet, houd er dan rekening mee dat deze bepaald onderhoud vergen. Natuursteen is gevoeliger voor vlekken en beschadigingen. Zorg ervoor dat je de juiste afdichtingsmiddelen gebruikt om de tegels te beschermen. Volg de instructies van de fabrikant en wees voorzichtig bij het schoonmaken om te voorkomen dat je agressieve chemicaliën of schurende materialen gebruikt die de tegels kunnen beschadigen.

Tegels kosten

De kosten van tegels variëren afhankelijk van het type tegel, de grootte en het merk. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs van enkele euro's per vierkante meter voor keramische tegels tot honderden euro's per vierkante meter voor luxe natuurstenen tegels. Houd ook rekening met extra kosten zoals lijm, voegmiddel en gereedschap. Stel een budget op voordat je begint en zoek naar tegels die binnen je budget passen. Vergeet niet dat kwaliteit en duurzaamheid belangrijk zijn, dus investeer waar mogelijk in betere tegels.

een beige interieur met jotul houtkachel

Stappenplan tegels zetten

1. Voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, vlak en stevig is. Verwijder eventuele losse delen en maak de ondergrond goed schoon. Als je tegels op een wand plaatst, gebruik dan een waterpas om ervoor te zorgen dat de tegels recht komen te zitten. Ik gebruikte een kruislijnlaser om het midden van de wand te bepalen.

een kruislijnlaser gebruiken bij tegels zetten

2. Gebruik de juiste gereedschappen

Een tegelsnijder, een troffel, een lijmkam en afstandhouders of tegelkruisjes zijn enkele basisgereedschappen die je nodig hebt.

tegels zetten met een groene laser

3. Kies de juiste tegels en lijm

Kies tegels die passen bij de toepassing en de stijl van de ruimte waarin je ze wilt plaatsen. Zorg ervoor dat je de juiste lijm gebruikt voor het type tegel en de ondergrond. Laat je vooraf goed informeren.

travertin tegels in de kleur beige

4. Bepaal je patroon

Voordat je begint met het zetten van tegels, leg je een patroon uit. Meet de oppervlakte nauwkeurig op en bepaal de positie en het patroon van de tegels. Begin altijd in het midden van de ruimte en werk naar buiten toe. Gebruik tegelkruisjes om gelijke voegafstanden te creëren en zorg ervoor dat de tegels waterpas liggen.

tegels op de muur plakken

5. Neem de tijd

Het zetten van tegels vereist geduld en precisie. Neem de tijd om elke tegel zorgvuldig te plaatsen en te controleren op niveau. Zorg ervoor dat de tegels stevig vastzitten in de lijm voordat je verder gaat. Neem regelmatig afstand van je werk om het totaalbeeld te beoordelen. Heb je nog nooit getegeld? Begin klein: maak een lambrisering op het toilet of - net als ik deed - betegel een kleine wand.

Heb jij nog tips voor het tegelen? Deel ze in de comments. Succes met je klus!


Meer DIY:

Vorige
Vorige

Wollen tapijt reinigen? Zo krijg je vlekken weg

Volgende
Volgende

Bamboe snoeien? Zo doe je dat