Wollen tapijt reinigen? Zo krijg je vlekken weg

DIY

Vloerkleden zijn fantastische sfeermakers, maar vragen ook het nodige onderhoud. Vieze voetafdrukken, kattenkots of restjes hagelslag kunnen flinke vlekken achterlaten op je berber of Perzische tapijt. Maar hoe kun je een wollen tapijt reinigen op een veilige manier? Met een simpel huis-tuin-en-keukenmiddeltje. Benieuwd? Lees dan verder.

Wollen tapijt reinigen

Het reinigen van een wollen tapijt is iets dat ik niet zo goed durfde. In mijn huis liggen verschillende vintage berberkleden, de een nog mooier dan de ander. Tientallen jaren oud, handgeknoopt. Niet zo makkelijk te vervangen. Twee jaar nam ik de proef op de som met een berberkleed dat aan vervanging toe was. Hoewel ik ‘m niet helemaal schoon kreeg, zag het kleed er beter uit dan voor de behandeling. Destijds koos ik ervoor om een tapijtreiniger te huren, met de bijbehorende schoonmaakmiddelen. Maar of dat nou de juiste behandeling was voor een wollen vloerkleed….

beige slaapkamer met natuurlijke materialen

Tapijt laten reinigen? Doe het zelf!

Tijdens mijn reis naar Marokko, in mei van dit jaar, bezocht ik een enorme tapijtenwinkel. Overal waar je keek lagen stapels vloerkleden, van nieuwe Beni Ouarain tapijten tot antieke berberkleden van een halve eeuw oud. Ik kocht daar een prachtig oud exemplaar voor mijn persoonlijke collectie en besloot gelijk te informeren naar het onderhoud ervan. Wat blijkt? De Marokkanen reinigen hun wollen tapijt met een huis-tuin-en-keukenmiddeltje dat jij waarschijnlijk gewoon in je gootsteenkastje hebt staan. Soda!

Tapijt reinigen met soda

Volgens de Marokkanen kun je vlekken in je wollen tapijt het beste verwijderen met soda en koud water. Veel soda heb je niet nodig: een theelepeltje is voldoende. Roer de soda door het water en laat de kristallen oplossen. Daarna ga je de vlek(ken) te lijf met een schone doek en soda. Dep op de vlek (liever niet wrijven) en herhaal indien nodig. Laat goed drogen. Is de vlek nog niet weg? Herhaal het proces nogmaals. Soda is een natuurproduct en niet schadelijk voor je wollen vloerkleed. Je kunt er dus veilig mee aan de slag.

vlekken verwijderen uit wollen kleed
vlek in antiek tapijt uit marokko

Proef op de som: aarde en kattenkots

Om te testen of soda voldoende is om vlekken uit je wollen tapijt te reinigen, nam ik de proef op de som. Het berberkleed bij de eettafel had een aantal flinke aardevlekken van kinderschoenen. Deze vlekken heb ik eerst laten drogen - en ik had de stille hoop dat ik de aarde daarna uit het kleed zou kunnen zuigen. Helaas.

Aardevlekken


Het water met de soda heb ik met een schoon washandje op de vlekken gesmeerd. Pas op met schuursponsjes e.d., daarmee zou je de wol kunnen beschadigen. Poets altijd met een schone doek. Enkel deppen bleek voor de vlekken in mijn kleed niet voldoende, ik heb er flink overheen moeten wrijven. Voordeel is dat de vlek droog was en dat ik het daardoor niet zou verergeren. Goed nieuws: het is gelukt om de aardevlekken uit het vloerkleed te poetsen.

vlek verwijderen met soda
vlek uit tapijt verwijderen met soda en water

Kattenkots


Ook een spoor van opgedroogd kattenkots ben ik met het sodawater te lijf gegaan. Hoewel mijn ervaring is dat je kattenkots het makkelijkst kunt verwijderen als het nog nat is, lukte dat met deze braakbeurt niet. Vooraf heb ik de vlek stofgezogen (dag haarbal of restant van de maaltijd) en daarna behandeld met soda. Ook hier had ik succes: de kotsvlek van mijn zoetjes is zo goed als verdwenen.

Tapijt reinigen kosten

Heb je meerdere vlekken in je tapijt of geeft een schoonmaakbeurt met soda onvoldoende resultaat? Dan kun je ervoor kiezen om je tapijt te laten reinigen door een professional. Zelf laat ik de vloerkleden een keer per jaar onder handen nemen. Het is even een kostenpost, maar je tapijt blijft wél langer mooi. Gemiddeld betaal ik, afhankelijk van het formaat, zo’n 150 tot 200 euro per vloerkleed. Wanneer je dat te duur vindt, kun je ook een tapijtreiniger huren en eerst eens zelf een poging doen om je vloerkleed op te frissen. Zo’n apparaat huur je al vanaf twee tientjes.

Heb jij nog tips? Of ervaring met andere (natuurlijke) middeltjes? Deel ze in de comments!

Vorige
Vorige

Fruitvliegjes in huis? Met deze tips kom je er vanaf

Volgende
Volgende

Zelf tegels zetten? Met dit stappenplan gaat het lukken