Bamboe snoeien? Zo doe je dat

Je bamboe snoeien kan in principe het hele jaar door. Maar hoe doe je dat? Kun je bamboe stekken? En hoe kun je een te veel aan bamboe verwijderen? Wat doe je met het snoeiafval? Je leest het allemaal in dit artikel.

Bamboe is een veelzijdige en snelgroeiende plant die perfect past in een mediterrane tuin. Of je nu kiest voor een woekerende of niet-woekerende soort: vroeg of laat zal je ‘m moeten snoeien. In dit artikel lees je alles over het snoeien van bamboe, snoeitechnieken, geschikt gereedschap én hoe je de afgeknipte bamboe kunt hergebruiken.

Bamboe snoeien: woekerende vs. niet-woekerende soorten

Bamboe is onder te verdelen in twee varianten: de woekerende en de niet-woekerende. Woekerende bamboe verspreidt zich snel via ondergrondse wortelstokken en kan invasief worden als het niet goed wordt gecontroleerd. Dat wil je niet. Om de groei in toom te houden, is het belangrijk om de wortelstokken te begrenzen. In ons vorige huis hebben we een hoge border gebouwd op een oude fundering. Zie je niks van, maar de wortels van de bamboe konden daar niet doorheen. Bamboe wortels kunnen ondergronds zo’n zeventig centimeter diep worden. Nieuwe scheuten houd je in toom door deze direct bij de grond af te knippen.

bamboe fargesia in de tuin

Bamboe fargesia

Niet-woekerende bamboe groeit in compacte kluiten (polvormig). Deze soorten, zoals de fargesia, zijn gemakkelijker in toom te houden en vragen minder ingrijpend snoeiwerk. Het snoeien van niet-woekerende bamboe is voornamelijk gericht op het verwijderen van oude of beschadigde stengels en het vormgeven van de plant. Ook een overdaad aan scheuten kun je eenvoudig wegknippen.

Wanneer bamboe snoeien?

Bamboe kan in principe het hele jaar door worden gesnoeid. Over het beste moment van snoeien verschillen de meningen: de een zegt het vroege voorjaar - voor de nieuwe scheuten beginnen te groeien - de ander noemt de zomer als ideale moment om de bamboe in te dammen. Mijn ervaring met beide momenten is goed: ik snoei mijn bamboe als het mij uitkomt of als ik het nodig vindt. Dat gaat eigenlijk altijd goed.

Voor het snoeien heb je een scherpe en schone snoeischaar of takkenschaar nodig. Knip de scheuten dicht bij de grond af. Draag altijd handschoenen: bamboestengels zijn aan de onderkant vaak voorzien van kleine haartjes. Deze kunnen in je huid gaan zitten.

stengels bamboe

Bamboe stekken: kan dat?

Het is mogelijk om bamboe uit je tuin te vermeerderen door middel van stekken. Ideaal als je bamboe gaat snoeien. Op die manier kun je snoeiafval hergebruiken. Lees het stappenplan hieronder:

  • Kies een gezonde en sterke bamboestengel om als stek te gebruiken. De stengel moet jong en groen zijn, zonder zichtbare schade of ziekte.

  • Snijd de stengel af op een schuine hoek net onder een knoop (de verdikkingen op de stengel). Een schuine snede vergroot het oppervlak voor wortelgroei.

  • Verwijder de onderste bladeren van de stek, zodat er ongeveer tien centimeter kale stengel overblijft.

  • Plaats de stek in een pot met vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de stek rechtop staat en stevig in de grond is geplaatst. Je kunt de stengel ook in een vaas laten wortelen.

  • Bedek de pot met een plastic zak om een vochtige omgeving te creëren die de wortelgroei bevordert.

  • Plaats de pot op een warme en lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht.

  • Houd de potgrond vochtig door regelmatig water te geven.

  • Na enkele weken zullen er wortels beginnen te groeien. Dit kun je controleren door voorzichtig aan de stek te trekken. Als er weerstand is, betekent dit dat de wortels zich ontwikkelen.

  • Wanneer de stek voldoende wortels heeft ontwikkeld, kun je hem overplanten naar een grotere pot of in de grond in je tuin.

gesnoeide takken bamboe
handschoenen bij snoeien bamboe

Bamboe verwijderen

Toch een overdaad aan bamboe in de tuin? Graaf de wortelstokken zorgvuldig op en verwijder ze volledig om hergroei te voorkomen. Dit is een tijdrovend klusje, want je moet flink graven om alle wortels te verwijderen.

Bamboe hergebruiken

Wanneer je bamboe snoeit, houd je een hoop afgeknipte stengels over. In plaats van ze weg te gooien, kun je ze hergebruiken. Dit kun je met het snoeiafval van je bamboe doen:

Bamboe stokken

Ideaal ter ondersteuning van planten die de hoogte in gaan. Zo hebben wij bamboe stokken uit eigen tuin gebruikt om de tomatenplanten in de moestuin te begeleiden. Wil je een moestuin beginnen? Dan is dit een handige musthave. Pel de stokken en laat deze eventueel drogen. Je kunt ze ook direct gebruiken.

net gesnoeide bamboe
gedroogde bamboe scheuten

Bamboe rietjes

Zo kun je bamboe rietjes maken van snoeiafval:

  1. Verzamel afgeknipte bamboestengels die geschikt zijn voor het maken van rietjes. Kies stengels die dik genoeg zijn en een rechte vorm hebben.

  2. Snijd de bamboestengels in stukken van ongeveer 20 cm lang. Zorg ervoor dat je een gladde en rechte snede maakt aan beide uiteinden van elk stuk.

  3. Gebruik een dunne boor met een diameter die past bij de gewenste opening van je rietje. Boor een gat in het midden van elk stuk bamboe. Zorg ervoor dat het gat volledig door de stengel gaat.

  4. Spoel de geboorde bamboestukken grondig af om eventueel stof of splinters te verwijderen. Laat ze vervolgens goed drogen.

  5. Optioneel kun je ervoor kiezen om de bamboe rietjes een gladde afwerking te geven door de randen lichtjes op te schuren met fijn schuurpapier.

  6. Na het schoonmaken en drogen zijn de bamboe rietjes klaar voor gebruik. Lekker duurzaam! Zorg ervoor dat je de bamboe rietjes na gebruik grondig reinigt met een klein radertje. Laat goed drogen voor je de rietjes opnieuw gebruikt.

Heb jij nog tips voor het hergebruiken van bamboe? Deel ze in de comments!


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Zelf tegels zetten? Met dit stappenplan gaat het lukken

Volgende
Volgende

7 tips om tijdens een keukenverbouwing gezond te eten