Microcement vloer: dit zijn de voor- en nadelen

Microcement vloeren, microcement in de badkamer en microcement op de muur: steeds meer mensen kiezen voor een betonlook in huis. Maar hoe kras- en stootvast is microcement eigenlijk? En hoe lang blijft het mooi? In dit artikel lees je mijn eigen ervaringen met microcement en vertel ik meer over de voor- en nadelen.

Wat is microcement?

Microcement lijkt op tadelakt of betonstuc en heeft ook iets weg van de gietvloer. Het is een cementgebonden materiaal met kunsthars en pigment. Je kunt het toepassen op wanden en vloeren, maar ook op het plafond. Microcement wordt met de hand gesmeerd, waardoor geen stukje hetzelfde is. Uniek en authentiek dus, precies de reden waarom wij destijds voor microcement hebben gekozen. Het materiaal is in verschillende kleuren te verkrijgen. In tegenstelling tot de gietvloer, die strak en egaal is, wordt een microcement vloer gekenmerkt door levendige tekeningen. En de theorie is: hoe ouder de vloer, hoe mooier die wordt. Maar klopt dat ook? Let op: dit artikel gaat over mijn eigen ervaringen met microcement.

Microcement vloer

Vier jaar geleden is huize sevencouches grondig verbouwd. We kochten een houten keuken, lieten een wastoren maken en kozen voor microcement in huis. Niet alleen de vloer in de woonkamer, maar ook het toilet en de badkamer zijn voorzien van microcement. Destijds was microcement een nog vrij nieuw product in Nederland, maar omdat wij er zo gecharmeerd van waren durfden we dat wel aan. In dit artikel lees je mijn ervaringen met microcement na vier jaar.

microcement op de vloer in de hal
microcement op de vloer in de woonkamer

Kosten microcement

Maar eerst: wat zijn de kosten voor een microcement wand of vloer? Die lopen nogal uiteen. De prijzen beginnen zo tussen de 90 en 100 euro per m2 en lopen op tot 180 of 200 euro per m2. Best prijzig dus. Ben je handig, dan kun je microcement zelf aanbrengen. Online zijn verschillende tips en tricks te vinden om zelf microcement te smeren. Scheelt weer!

Microcement badkamer

Wij begonnen met microcement in de badkamer. De vloer en wanden hebben we laten smeren door een gespecialiseerd bedrijf. Ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van epoxy om de vloer waterdicht te maken, vond ik het best even spannend om de inloopdouche te gebruiken en het bad leeg te laten lopen. Dat bleek niet nodig: microcement is, indien goed aangebracht, compleet waterdicht. Doordat het materiaal naadloos is, heb je geen gedoe met schimmelende voegen of vieze naden. Heel prettig. Ondanks veelvuldig gebruik van zeep in de inloopdouche wordt de vloer eigenlijk niet glad. Grote plus!

inloopdouche met microcement in de kleur bouquet

Microcement voordelen

Voordelen van microcement zijn er online voldoende te vinden. Zo wordt het materiaal geroemd om zijn hardheid (sterker dan een gietvloer) en is de vloer volgens leveranciers kras- en stootbestendig. Daarnaast is microcement makkelijk te onderhouden én gaat de vloer jarenlang mee. Ideaal ook met kinderen en huisdieren. Plus: dagelijks stofzuigen is verleden tijd, want op deze vloer zou je niet alles moeten zien. Klinkt ideaal, niet waar?

Microcement nadelen

Over de nadelen werd vier jaar geleden nog weinig gerept - simpelweg omdat men die nog niet ervaren had. Denk ik. Wat mij betreft zijn dit de nadelen van microcement:

  • Beschadigd relatief snel en is vrij gevoelig voor krassen en butsen;

  • Vloer gaat ‘leven’ en kan her en der verkleuren. Daar moet je van houden;

  • Net als op een gietvloer zie je alles op een vloer van microcement. Over het algemeen geldt wel: hoe lichter de vloer, hoe meer je erop ziet. Bij een donkerdere kleur is dat effect minder.

zithoek met witte bank en microcement op de vloer

Microcement vloer ervaringen

Qua looks is het absoluut een plaatje, maar zo kras- en stootvast als ik hoopte dat de vloer zou zijn is deze niet. Vier weken na het aanbrengen is het microcement voldoende uitgehard. Toch is schade snel gemaakt, zo leert de ervaring. Een buts of kras is zo gemaakt. Laat je een keer een glas of potje vallen, dan is de kans groot dat je daar een blijvende herinnering aan houdt. Heeft ook zo z’n charme, maar je moet er wél van houden. Een nieuwe vloer of badkamer kies je immers niet voor even. Of ik opnieuw voor microcement zou kiezen? Qua esthetiek en onderhoud zeker. Maar mocht ik ooit nog een keer gaan verbouwen of verhuizen, dan gaat mijn voorkeur toch naar een materiaal dat iets vergevingsgezinder is…


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Onderhoudsvrije tuin maken? Ga aan de slag met deze vijf tips

Volgende
Volgende

Mediterrane tuin maken? Breng je tuin in zuidelijke sferen