Mediterrane tuin maken? Breng je tuin in zuidelijke sferen

In de mediterrane tuin is het vakantiegevoel altijd dichtbij. Ga aan de slag met materialen als hout en rotan, kies voor bijzondere beplanting en waan je deze zomer op een Zuid Europees oord in de achtertuin (of je balkon). Vijf tips.

Mediterrane tuin

Leuk hoor, zo’n mediterrane tuin - maar wat is het eigenlijk? Mediterraan verwijst naar het klimaat aan de Middellandse Zee waar de zomers droog en warm zijn. Hoog op mijn eigen wensenlijstje voor de tuin stond het creëren van een mediterraan sfeertje. Twee jaar geleden begon ik daarmee. Die Griekse vakantievibe als het zonnetje schijnt. Gecombineerd met de looks van mijn groene tuin en een vleugje Ibiza. Beetje Marrakech. Kortom: een Nederlandse tuin met buitenlandse invloeden. Van een keuken in de tuin tot een buitenmuur stucen - we deden het afgelopen zomer. Zelf aan de slag? Deze vijf elementen vormen de basis.

Ideeën mediterrane tuin

Tip 1: Werk met (douglas)hout

Hout mag absoluut niet ontbreken in de vakantietuin. Of je er nu een vlonder van maakt, een veranda bouwt of een pergola plaatst: hout is sfeervol. Wij kozen ervoor om douglas hout te gebruiken naast de lichte bestrating. Dat hout vergrijsd met de jaren en vraagt weinig tot geen onderhoud. Ideaal dus.

gordijn als schaduwdoek

Tip 2: Hang gordijnen op

Gordijnen in de tuin zijn de kers op de taart wanneer je een exotisch oord van je buitenplaats wilt maken. Je kunt kiezen voor vitrage, maar er zijn ook goedkope kant-en-klaar gordijnen op de markt. Gebruik een bamboestok of roede en bevestig aan de pergola, onder de veranda of aan een schuttingpaal. Easy does it.

Tip 3: Scoor matchende zonwering

In een mediterraanse tuin kun je niet zonder passende zonwering. Op warme dagen zijn schaduwrijke plekjes extra welkom. Een mooie parasol kan volstaan, maar een schaduwdoek is ook ideaal. Een andere sfeervolle oplossing is het gebruiken van een bamboemat. Deze wordt vaak gebruikt om inkijk op het balkon te voorkomen, maar is ook ideaal voor het maken van een zonvrije zone.

oude pot met geranium

Tip 4: Ga voor (exotisch) groen

Bloemen en planten mogen in geen enkele tuin ontbreken, maar in de mediterrane tuin geven ze net dat beetje extra. Met name de ‘tropische’ varianten. Denk aan cactussen, een olijfboom, oleander of een palmsoort. Koop een of meerdere grote potten (oude kruiken zijn hiervoor heel geschikt) en plant deze soorten bij voorkeur in een pot. Mediterraanse planten hebben het ’s winters vaak zwaar. Je kunt deze laten overwinteren in de schuur of garage. Je kunt een eventueel beplantingsplan zelf maken.

overkapping met een houten tuinbank

Tip 5: Kies voor een vloerkleed

Voor binnen geldt dat vloerkleden de ruimte afmaken, voor buiten is dat niet anders. Je zithoek is compleet met een mooi tapijt. Tegenwoordig zijn er veel opties voor buitenkleden, maar wanneer je loungeset droog staat kun je nog meer kanten op. Ik heb gekozen voor een kleed van sisal met een stoffen rand. Dit kleed is makkelijk te reinigen en staat ook nog eens hartstikke leuk. Tip: kijk ook eens op Marktplaats. Ik scoorde mijn exemplaar voor twee tientjes online.

Heb jij nog tips voor het creëren van een mediterraanse tuin? Deel ze in de comments!


Meer inspiratie?

Vorige
Vorige

Microcement vloer: dit zijn de voor- en nadelen

Volgende
Volgende

Tuin sproeien? sevencouches test de tuinslang met haspel van Kärcher (30 meter)