Kleine kerstboom: deze varianten passen (bijna) altijd


De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat de ballen en slingers weer afgestoft mogen worden. Is je woonruimte beperkt of heb je geen behoefte aan een complete Christmas takeover? Dan is een kleine kerstboom echt iets voor jou. In dit artikel lees je alles over bescheiden kerstboompjes.

Kleine kerstboom kopen

Of je nu een kerstliefhebber bent of niet: een boom(pje) hoort er toch een beetje bij. Waar de een niet kan wachten om zijn of haar interieur vol te hangen met glitterballen en rendierlampjes, kiest de ander voor een sobere boom met een simpel lichtsnoer. Wanneer je woonruimte beperkt is, kan het een uitdaging zijn een passende kerstboom te vinden. In huize sevencouches (her)kennen we dit euvel - en daarom geef ik je in dit artikel tips voor de kleine kerstboom. Liever een smalle kerstboom? Klik dan hier.

Kleine kerstboompjes: welke kies je?

Er zijn verschillende kerstboomrassen die van nature klein blijven en daarom heel geschikt zijn voor kleinere woonruimtes. Een aantal mooie mini-varianten:

  1. Nordmann-spar (Abies nordmanniana)

    Misschien wel de populairste boomsoort met de feestdagen. Deze kerstboom staat bekend om zijn symmetrische vorm en zachte naalden. Het Nordmann-sparras bestaat ook uit kleinere varianten.

  2. Dwerg Alberta-spar (Picea glauca 'Conica')

    Deze compacte spar heeft een kegelvormige groei en wordt vaak gebruikt als kerstboom. Het is een populaire keuze voor binnengebruik vanwege zijn beheersbare grootte.

  3. Dwergblauwspar (Picea pungens 'Glauca Globosa')

    Deze dwergvariant van de blauwspar heeft een dichte, bolvormige groeiwijze en blauwgroene naalden. Een goede keuze voor wie op zoek is naar een kleine en compacte kerstboom.

  4. Dwergzilverspar (Abies procera 'Glauca Nana')

    Deze dwergvariant van de zilverspar heeft een aantrekkelijke zilverblauwe kleur en een compacte manier van groeien.

  5. Servische spar (Picea omorika)

    De Servische spar is een langzaam groeiende boom met een slanke vorm en volle takken.


Andere jaren hadden wij een kerstboom tussen de houtkachel en de eettafel staan. Omdat onze konijnen dit seizoen binnen overwinteren, was dat geen optie meer. Ik koos ervoor om een Servische spar met kluit op een tafeltje naast de tv te zetten. Deze kocht ik inclusief mand bij Intratuin.

Kleine kerstboom nep

Geen liefhebber van een echte boom? Er zijn verschillende redenen om voor een kunstboom te kiezen. Een kleine neppe kerstboom is ideaal voor wie op zoek is naar gemak en duurzaamheid. Ze zijn verkrijgbaar in diverse maten en stijlen, waardoor je altijd een boom vindt die past bij jouw smaak en interieur. Bovendien hoef je niet elk jaar een nieuwe boom aan te schaffen. Dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

Voordelen van een kunstboom:

  • Duurzaam en herbruikbaar;

  • Beschikbaar in verschillende stijlen en maten;

  • Geen naalden die uitvallen.

Nadelen van een kunstboom:

  • Minder authentiek dan een echte boom;

  • Geen dennengeur.

Kleine kerstboom echt

Een kleine echte kerstboom brengt de typische geur van dennen in huis en geeft een authentiek kerstgevoel. Hou er rekening mee dat je na de feestdagen de boom moet afvoeren, maar sommige gemeenten bieden hiervoor speciale ophaaldiensten. Wil je een duurzamer alternatief? Kies dan voor een boom met kluit die je kunt herplanten. Een kerstboom huren kan ook.

Voordelen echte kerstboom:

  • Authentieke uitstraling en heerlijke geur;

  • Biologisch afbreekbaar.

Nadelen echte kerstboom:

  • Naalden vallen uit en vereisen opruimwerk;

  • Voor eenmalig gebruik, tenzij je kiest voor herplanten.

Kleine kerstboom op tafel

Heb je beperkte vloerruimte? Geen probleem! Plaats je kleine kerstboom op een tafel, krukje of kast voor een stijlvolle en ruimtebesparende oplossing. Versier de tafel met kerstdecoraties en kaarsen voor een gezellige sfeer zonder concessies te doen aan je kersttradities.

Tips voor het plaatsen van je kleine kerstboom op tafel:

  1. Zorg ervoor dat de tafel stevig genoeg is om de kerstboom te dragen.

  2. Verberg de pot van de kerstboom in een decoratieve pot of mand.

  3. Voeg kerstdecoraties, kaarsen en eventueel zelfs kleine cadeautjes toe voor een feestelijke tafelsetting. Klaar ben je!

Staat jouw kerstboom al?


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Alles in Japandi stijl: inspiratie voor je keuken, woonkamer en slaapvertrek

Volgende
Volgende

Huis verwarmen zonder gas? Dit zijn vijf alternatieven