Alles in Japandi stijl: inspiratie voor je keuken, woonkamer en slaapvertrek

De Japandi stijl is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. En dat is niet vreemd - want deze mix van sereniteit en tijdloze elegantie spreekt veel mensen aan. In dit artikel lees je alles over de Japandi woonstijl en vind je volop inspiratie* om deze sfeer naar jouw woonkamer, keuken of slaapvertrek te brengen.

Japandi stijl: wat is het?

Wanneer je nog niet eerder van japandi hebt gehoord, moet je haast onder een steen hebben geleefd. Japandi is hot. Deze stijl vindt haar oorsprong in - hoe kan het ook anders - zowel Japan als Scandinavië. Het is een mix van de eenvoudige, functionele ontwerpen uit Scandinavische landen en de rustgevende elementen uit Japan. Minimalisme en het gebruik van natuurlijke materialen staan in deze woonstijl centraal.

Japandi interieur: kleuren en materialen

De kleurenpaletten die typerend zijn voor de japandi stijl bestaan uit neutrale tinten. Denk aan wit, grijs, beige en bruin. Deze basics worden aangevuld met subtiele, donkere accenten. Van walnoothout tot zwarte details. Materialen spelen een cruciale rol in het definiëren van de Japandi esthetiek. Hout, vooral lichtgekleurd en onbewerkt, is een essentieel element. Natuurlijke stoffen als linnen en katoen maken het geheel zachter, terwijl steen en keramiek een knipoog naar de natuur zijn.

Vergelijking met andere stijlen

Hoewel Japandi haar wortels deelt met Scandinavisch design, onderscheidt het zich door haar subtiele Japanse invloeden. Waar de Scandinavische stijl vooral bestaat uit lichte kleuren - of het nu gaat om het hout in de meubels of de kleur op de muur - voegt Japandi warmte toe met aardse tinten.

Badkamer in japandi stijl:

Japandi woonkamer

Een japandi woonkamer straalt eenvoud, rust en harmonie uit. Kenmerken van de japandi woonkamer:

  • Open ruimte

    Creëer een open indeling om een gevoel van ruimtelijkheid te behouden. Minimaliseer het aantal meubelstukken en houd de ruimte zo open en luchtig mogelijk.

  • Lage meubels

    Kies voor lage meubels zoals een lage salontafel en zitkussens op de vloer om een ontspannen sfeer te bevorderen. Lage meubels benadrukken het Japanse aspect van de stijl.

  • Functionele opbergruimte

    Integreer meubelstukken met ingebouwde opbergruimte om rommel te minimaliseren en de strakke lijnen van de Japandi stijl te behouden.

Kies voor lichte, onbewerkte houten vloeren om warmte en natuurlijke elementen in de ruimte te brengen. Hout draagt bij aan de Scandinavische invloed binnen de Japandi stijl. Geef muren neutrale tinten zoals wit, lichtgrijs of beige. Hang eenvoudige kunstwerken aan de muur. Denk aan een abstract canvas in een houten lijst. Gebruik luchtige gordijnen in natuurlijke stoffen zoals linnen of katoen om het daglicht binnen te laten. Vermijd donkere en zware stoffen.

Japandi keuken

Droom jij van een japandi keuken? Kies dan voor een eenvoudige basis. Denk aan witte kasten met houten accenten in de vorm van greepjes of een mooie plank voor je servies. Houd je japandi keuken licht en ruimtelijk. Vermijd het gebruik van bovenkastjes. Berg zo veel mogelijk keukengerei op in lades of kasten. Servies van keramiek, al dan niet handgemaakt, mag niet ontbreken. Ook droogbloemen in vaasjes met organische vormen zijn echte sfeermakers in de japandi keuken. Naast de lichte basis kun je warmte toevoegen door het gebruik van natuurlijke elementen. Denk aan een houten (kook)eiland, werkblad van natuursteen of keramische potten met verse kruiden.

Japandi slaapkamer

De slaapkamer is een heiligdom van rust en herstel in de Japandi stijl. Kies daarom voor zachte, neutrale kleuren voor de muren en het beddengoed. Lichtgrijs of beige zijn hiervoor ideaal. Werk met verschillende laagjes in het beddengoed. Combineer bijvoorbeeld linnen lakens met wollen dekens voor warmte, comfort en een rijke uitstraling. Houd het meubilair in de japandi slaapkamer eenvoudig en functioneel. Een laag, houten bedframe, nachtkastjes met strakke lijnen en geïntegreerde opbergruimte om een opgeruimde slaapomgeving te creëren. Vergeet het hoogpolige, effen vloerkleed niet. Een mooie wandlamp naast het bed en klaar ben je.

Meer japandi in vier tips:

  1. Hou het simpel
    Vermijd overbodige decoratie en kies voor functionele, minimalistische meubelstukken.

  2. Natuurlijke elementen
    Breng de natuur naar binnen door gebruik van natuurlijke materialen. Planten mogen niet ontbreken.

  3. Licht en luchtig
    
Maximaliseer natuurlijk licht en kies voor lichte gordijnen om een luchtige sfeer te behouden. Linnen is hiervoor ideaal.

  4. Handwerk en ambacht

    Voeg handgemaakte items toe om de waardering voor vakmanschap te benadrukken, zoals handgeweven kussens of servies van keramiek.

*De beelden in dit artikel zijn door sevencouches gegenereerd met AI.

Wil je meer lezen over het japandi interieur? Klik!

Wat vind jij van de japandi stijl?


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Kostbaar vs. Koopje: shop deze Hay look-a-like met ruim €500 prijsverschil

Volgende
Volgende

Kleine kerstboom: deze varianten passen (bijna) altijd