Huis verwarmen zonder gas? Dit zijn vijf alternatieven

Met temperaturen rond het vriespunt wordt het weer tijd om de kachel op te stoken. Wil jij je huis verwarmen zonder gas? sevencouches verzamelde vijf alternatieven om er deze (of volgende) winter warmpjes bij te zitten.

Er zijn verschillende redenen te bedenken om je woning niet (meer) te willen verwarmen met gas. Energie besparen door de hoge gasprijzen is er daar wellicht een van. Gelukkig zijn er tal van (duurzame) alternatieven om je huis warm en gezellig te houden zonder afhankelijk te zijn van je cv. In dit artikel lees je hoe je kosten kunt besparen door je woning efficiënt te verwarmen.

1. Isoleer je huis

Niet de makkelijkste optie als momenteel je in een slecht geïsoleerde woning zit, maar een goed geïsoleerd huis is essentieel wanneer je de kou buiten wilt houden. Isoleer je dak, muren en vloeren om warmteverlies te minimaliseren. Isolatie is een investering, maar op termijn levert het je een hoop op. Niet alleen warme voeten, maar ook een lagere energierekening. In veel gemeenten worden subsidies verstrekt voor huisisolatie. De moeite waar om je daarin te verdiepen.

2. Kies voor een houtkachel

Een houtkachel is een kosteneffectieve manier om je huis te verwarmen. Kies voor een kachel van goede kwaliteit en verdiep je in stookmethoden. Brand alleen hout dat schoon en voldoende droog is om zo schoon mogelijk te stoken. Houtkachels kunnen een aanzienlijke hoeveelheid warmte genereren: de vloerverwarming in onze woonkamer staat bijna altijd uit doordat wij de begane grond kunnen verwarmen met de houtkachel. Ideaal.



3. Huis verwarmen met airco


Een airco is eigenlijk hetzelfde als een warmtepomp. In de meeste gevallen zul je de airco in de zomer gebruiken. Het systeem haalt dan koelere lucht van buiten en voert warme lucht weg. Wanneer jij je woning wilt verwarmen met je airco wordt het precies contra: de airco haalt warmere lucht van buiten naar binnen. Met een airco kun je relatief snel zorgen voor een warm onderkomen. Daarnaast is het een stuk energiezuiniger dan bijvoorbeeld infraroodpanelen. Voor het verwarmen van je huis met een airco heb je een vaste variant met buitenunit nodig. Met een mobiele airco gaat dat niet lukken.

4. Koop een pelletkachel

Pelletkachels zijn een andere duurzame optie die gebruikmaakt van geperste houtpellets als brandstof. Ze zijn efficiënt, gemakkelijk te gebruiken en bieden een continue warmteafgifte. Pelletkachels produceren minimale rook en as en geven zo minder overlast dan houtkachels.

4. Infraroodverwarming

Infraroodverwarming is een vorm van stralingswarmte, vergelijkbaar met de warmte die je voelt wanneer je in de zon staat. Infraroodpanelen kunnen aan het plafond, de muur of zelfs onder de vloer worden geïnstalleerd. Infraroodverwarming is een redelijk energiezuinige én betaalbare manier om je huis te verwarmen.

5. Zonneboiler

Zonneboilers maken gebruik van zonne-energie om warm water te produceren voor verwarming en sanitair gebruik. Ze bestaan uit zonnecollectoren die warmte opvangen en een opslagtank waarin het verwarmde water wordt opgeslagen. Zonneboilers zijn een duurzame en kosteneffectieve manier om je huis te verwarmen - met name in goed geïsoleerde (nieuwbouw)woningen.

Hoe verwarm jij je woning?

Vorige
Vorige

Kleine kerstboom: deze varianten passen (bijna) altijd


Volgende
Volgende

Kersttafel decoreren: vier tips om bloemen te gebruiken (DIY)