Tuinkamer inrichten: zo doe je dat (met tips en inspiratie)

Wil je een tuinkamer inrichten en kun je wel wat hulp gebruiken? Wij bouwden onze veranda eigenhandig om tot tuinkamer, zodat we er het hele jaar gebruik van kunnen maken. In dit artikel vind je tips, tricks en inspiratie voor het inrichten van je tuinkamer en laat ik zien hoe je de ruimte kunt afsluiten én verwarmen.

Tuinkamer ideeën

Drie jaar geleden werd onze veranda gebouwd. Een langgekoesterde woondroom. De plek leek ideaal: grenzend aan de schuur met vrij zicht op de zijtuin. In de praktijk bleek het anders. Het was niet de fijne, lichte plek waarop ik hoopte en de wind stond er steevast in. Als het regende werd alles klam en bij flinke buien regende het naar binnen. We baalden - nu hadden we eindelijk die veranda. Qua inrichting heb ik verschillende dingen geprobeerd, maar het voegde niet. In de zomer vertoefden we op het terras met gestuukte muur. De veranda werd een soort veredelde opslag voor fietsen en tuingereedschap. Tot ik dit voorjaar in een riad in Marrakech verbleef. Daar ontdekte ik de tuinkamer - een waanzinnig mooie plek om het hele jaar gebruik van te kunnen maken. Het idee voor de tuinkamer was geboren.

De veranda: een fotogenieke plek, maar niet praktisch

Tuinkamer vrijstaand

In ons geval was er constructief niet veel nodig om de veranda om te bouwen tot tuinkamer. De veranda grenst aan onze schuur - en vanaf het huis hebben we er zicht op. In Marokko was er gebruik gemaakt van een vaste, stalen pui met loopdeur. Wij wilden de mogelijkheid hebben om de tuinkamer bij goed weer helemaal open te maken. Daarnaast moest het een betaalbaar systeem zijn. We kozen voor glazen schuifpanelen. Deze worden onder en boven in een rail geplaatst, waardoor je de panelen alle kanten op kunt schuiven. Voor dit complete systeem hebben we zo’n 1.500 euro betaald.

Tuinkamer ideeën

Om de ruimte meer licht en lucht te geven, heb ik ervoor gekozen om al het houtwerk wit te schilderen. Hiervoor gebruikte ik RAL9016, de wittint die ik standaard gebruik in- en om het huis. De vloer, een houten vlonder, hebben we voorzien van een restant eiken parket dat we op Marktplaats vonden. Een laagje isolerende folie ertussen en klaar ben je. Via een online veiling scoorde ik voor een prikkie een Marokkaans berberkleed. De bank komt al uit ons huis en was afgeschreven door problemen met de stof. De salontafel van travertin scoorde ik eveneens op Marktplaats: ik betaalde er een tientje (!) voor. Het blad was voorzien van een dikke laag epoxy, een project waar de vorige eigenaar niet op zat te wachten. In een weekend hebben we ‘m weer in originele staat gekregen.

Tuinkamer verwarmen

Je kunt ervoor kiezen om je tuinkamer te verwarmen met een heater of elektrische kachel. Wij hebben een kleine houtkachel geplaatst. Door tochtstrips tussen de glazen panelen te plaatsen, blijft de warmte prima hangen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het even kan duren voor je tuinkamer op temperatuur is. Wij hebben ondertussen al aardig wat uurtjes doorgebracht in onze tuinkamer. Het voelt een beetje als een vakantiehuisje in eigen tuin. Ik ben enorm blij met deze make-over. Zo zie je maar: soms voegt iets niet meteen. Je interieur groeit met je mee. Er komt een moment dat je ziet wat er moet gebeuren - en dat maakt het juist zo leuk.

Wat vind jij van het resultaat?

Vorige
Vorige

Kersttafel decoreren: vier tips om bloemen te gebruiken (DIY)

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: bespaar ruim €300 op deze opvallende Japandi spiegel