Kersttafel decoreren: vier tips om bloemen te gebruiken (DIY)

Wil jij je kersttafel decoreren op een originele manier? Met bloemen zorg je voor een feestelijke en creatieve twist. Hoe? sevencouches probeerde het uit en verzamelde vier ideeën om bloemen op de kersttafel te gebruiken.

Kersttafel decoreren: hoe begin je?

Voor mij is het verzinnen van kersttafel decoratie elk jaar weer een feestje. De basis is hier over het algemeen hetzelfde: een licht, linnen tafelkleed met goudkleurig bestek en een mooie tafelloper. Daarnaast heb ik goudkleurige onderborden en kocht ik dit jaar bordjes van mangohout. Ik kies de spullen voor mijn kersttafel zorgvuldig uit, alles moet met elkaar gecombineerd kunnen worden. Met een kleine toevoeging, bijvoorbeeld nieuwe servetten of andere placemats, creëer je in een handomdraai op een budgetvriendelijke manier een nieuwe look op tafel. Een goede basis is ook hier het halve werk. Zoek uit wat je mooi vindt, koop (tijdloze) basics en pak - als je dat leuk vindt - uit met je decoratie.

Kersttafel inspiratie

Om ideeën op te doen voor de kersttafel kun je terecht op Pinterest. Kijk wat je mooi vindt en wat je eventueel andere jaren nog kunt (her)gebruiken. Dat is niet alleen duurzamer, maar ook goed voor de portemonnee. Ik vind het leuk om mijn neutrale eettafel tot leven te brengen met bloemen. Dat maakt het geheel nog feestelijker.

Kersttafel gedecoreerd met bloemen en service
Kersttafel van sevencouches gedecoreerd met bloemen guirlande

Typische kerst bloemen

Voorheen waren typische kerstbloemen veelal wit of rood van kleur. Zo wordt de amaryllis vaak geassocieerd met kerst, evenals hulst en de befaamde kerstster. Je kunt natuurlijk voor deze klassiekers op tafel kiezen, maar nog leuker is het om je te laten inspireren door de trendbloemen voor deze feestdagen, geselecteerd door Mooiwatbloemendoen.nl. Dit jaar zijn dat de anemoon, anjer, bouvardia, crysant, cymbidium (orchidee) en roos. Daar kun je een hoop leuke dingen mee doen! Vier tips.

Tip 1: Eén bloem als eyecatcher

Ideaal als je een bescheiden kersttafel hebt (of deze te vol staat met hapjes). Kies voor één mooie, opvallende bloem die de show steelt en hou de rest bescheiden. De cymbidium (orchidee) is daarvoor ideaal: hier blijf je naar kijken. Heb je een lange eettafel? Dan kun je kiezen voor drie vazen met elk één bloem.

Kersttafel gedecoreerd met kaarsen bloemen gouden service en borden

Tip 2: Bloemenslinger op tafel

Eucalyptus geeft niet alleen een fijne geur af, deze groene rakker is ook ideaal op de kersttafel. Verzamel een aantal mooie takken, knip de stelen eraf en leg deze op het tafelkleed. Gebruik de takken los of maak een ‘slinger’ door de eucalyptus met ijzerdraad aan elkaar te rijgen. Eucalyptus kun je daarna ook prima droog op een vaas zetten. Wil je meer kleur toevoegen? Combineer met losse bloemen.

Kersttafel sfeerbeeld met kaarsen bloemen guirlande en glazen
Sfeerbeeld met kaarsen bloemen guirlande, glazen en verguld bestek

Tip 3: Kleine vaasjes op de kersttafel

Heb je geen ruimte voor een grote vaas op tafel, kies dan voor verschillende kleine vaasjes. Combineer wat (kerst)groen met je favoriete bloem voor een speels effect of kies voor drie verschillende bloeiers om het geheel wat klassieker te houden. Probeer vooral uit wat je zelf mooi vindt en wat past bij de rest van je decoratie. Niks moet, alles mag.

Bloemstuk op kersttafel
Kersttafel versierd met kleine blaadjes en bloemstuk
Kerstdecoratie met bloemen, verguld bestek en kaarsen

Tip 4: Servetring met bloem

Heb je losse bloemen over? Of wil je iets bijzonders op het bordje van je gasten leggen? Voeg een mooie, kleurrijke of opvallende bloem bij de servetten. Steek de steel door de servetring heen en klaar ben je. Wil je het helemaal persoonlijk maken, dan kun je elke gast zijn of haar favoriete bloem geven. Kleinere bloemen, zoals de bouvardia en de chrysant zijn hier heel geschikt voor.

Servet ring versierd met roze bloem

Heb jij nog tips voor het gebruiken van bloemen op- of rond de kersttafel? Deel je reactie in de comments!

Vorige
Vorige

Huis verwarmen zonder gas? Dit zijn vijf alternatieven

Volgende
Volgende

Tuinkamer inrichten: zo doe je dat (met tips en inspiratie)