Alles over schimmels in huis (en met deze tips kom je er vanaf)

Schimmels op muren, rondom raamkozijnen of in de badkamer: bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft er last van. Schimmels zijn niet alleen een doorn in het oog, deze organismen kunnen ook schadelijk zijn voor je gezondheid. In dit artikel: alles over schimmels in huis en tips om er vanaf te komen.

Bij het inrichten van je (nieuwe) woning kan het zijn dat je een vochtige plek tegenkomt. Veel mensen negeren de vochtige plekken - maar hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter. Schimmels zijn vervelend en brengen verschillende nadelen met zich mee. Bestrijden dus - maar hoe doe je dat?

Hoe ontstaan schimmels in huis?

Schimmels zijn levende organismen en kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Ieder huis heeft schimmelsporen, maar veel van deze nestelen zich niet. Toch heeft twintig procent van alle woningen in Nederland last van schimmel in huis. Schimmelsporen zweven rond in de lucht en kunnen zich ontwikkelen door op een vochtige plek te nestelen. De vochtige plek biedt de ideale omstandigheden voor de schimmelsporen om te kunnen ontkiemen. Schimmel komt niet alleen in oude woningen voor, maar ook in nieuwe huizen. Woningen met vochtproblemen hebben bijna altijd last van schimmels. Vooral na stormachtig weer met veel regen kunnen vochtproblemen voorkomen.

Hoe herken je schimmels?

Schimmels kun je herkennen aan bruine en zwarte vlekken op het plafond, muren en de vloer. Daarnaast kun je schimmels ruiken: er hangt vaak een muffe (grond)lucht in de ruimte waar de schimmel zich bevindt. Ook ruimtes met constante condens op ramen zijn een voorteken van mogelijke schimmelvorming. Het is de ideale broedplaats.

Het verwijderen van de schimmels is vrij eenvoudig, het achterhalen van de oorzaak is misschien nog wel belangrijker. Je moet namelijk het vochtprobleem aanpakken en dit kan door verschillende dingen veroorzaakt worden.

Huis-tuin-en keukenmiddeltjes



Heb je schimmel ontdekt? Dan kun je allereerst zelf proberen om deze uit te roeien. Deze middeltjes heb je vast wel in huis:

  • Vul een plantenspuit met azijn en spray de schimmelplekken daarmee in. Zuur doodt de schimmels. Bij hardnekkige schimmel of grote oppervlakken niet aan te raden.

  • Ook bleekwater is funest voor schimmels. Bij hardnekkige schimmel of grote oppervlakken is bleekwater niet aan te raden, met name door de dampen die van bleekwater af komen.

  • Soda aangelengd met water kan ook soelaas bieden.

Schimmels laten bestrijden

Kom je er zelf niet uit of is er te veel schimmel in je woning aanwezig? Schakel dan een expert in op het gebied van schimmels. Deze kan de plekken en luchtkwaliteit van je woning controleren. Daarbij kan de expert precies zien waar de schimmels zijn en de oorzaak aanduiden. Wel zo handig voor je behandelplan.

Het hebben van schimmels in je huis is niet fijn en kan verschillende gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Vaak ruik je het zelf niet meer als je langer in je huis woont. Zo hebben wij in onze eerste woning flinke schimmelvorming gehad. Pas nadat we twee weken op vakantie waren geweest, werden we geconfronteerd met de muffe geur en het ongezonde klimaat in huis. Allergische reacties en longproblemen duiken sneller op in woning met schimmelvorming. Oppassen dus!

Heb jij weleens last gehad van schimmel in huis?

Vorige
Vorige

Geen groene vingers? 3 tips voor het verzorgen van kamerplanten

Volgende
Volgende

Van idee tot uitwerking: alles wat je wilt weten over DIY-projecten