Tuin sproeien? sevencouches test de tuinslang met haspel van Kärcher (30 meter)

Je tuin sproeien bij droog of warm weer is in het zomerseizoen onvermijdelijk. Met de automatische slanghaspel van Kärcher wordt dit klusje een fluitje van een cent. Geen gedoe met een losliggende tuinslang, knik of knoop in de buis: dit exemplaar is altijd klaar voor gebruik. Is deze haspel echt zo ideaal als ‘ie lijkt? sevencouches testte het een zomer lang uit.

Tuin sproeien: waarom en wanneer?

Sproeien is met deze matige lente nog niet aan de orde, maar het voorjaar is ideaal om voorbereidingen voor de zomer te treffen. Het klimaat verandert langzaam maar zeker. De zomers worden warmer en droger. Als er dan regen valt ontstaat er sneller wateroverlast omdat het water moeilijker door de grond wordt opgenomen. Sproeien is dus af en toe nodig om je planten in leven te houden. Voor het bewateren van je tuin zijn verschillende opties. Heb je een kleine buitenruimte of een balkon? Of staan er vooral planten in potten op je terras? Dan heb je aan een (grote) gieter misschien wel voldoende. Voor tuinen met meer groen of een groter oppervlak is de tuinslang ideaal.

Hoe lang tuin sproeien?

Veel mensen vragen zich af hoe lang ze moeten sproeien bij hitte en droogte. Dat hangt af van verschillende factoren. Het type bodem bijvoorbeeld. Kleigrond kan bij weinig regenval flink uitdrogen en hard worden. Kijk ook naar de temperatuur. Is het al langer droger en hangt het kwik tussen de 20 en 25 graden? Sproei de tuin dan zeker een half uur. Daarmee geef je het water de mogelijkheid om goed door te dringen in de bodem. Water heeft tijd nodig om te zakken in een droge bodem. Sproei je te kort, dan verdampt het water weer.

Hoe vaak tuin sproeien?

Als er langere tijd geen regen valt, is het verstandig om twee keer per week water te geven. Zeker bij jonge planten of gras is dat cruciaal. Geef niet te vaak water, daarmee voorkom je dat planten te oppervlakkig wortelen.

Tuinslang: los of haspel?

Ik gebruikte tot voor kort een losse slang met een lengte van 25 meter die ik ten volste gebruikte. Met een achter-, zij- en voortuin zijn die meters broodnodig om al het groen te kunnen sproeien. Dat zorgde regelmatig voor frustraties in, met name, het op- of uitrollen of het terughangen van de slang. Echt netjes werd het nooit. Vorige zomer testte ik de automatisch oprolbare slanghaspel van Kärcher. Mijn ervaringen lees je hier.

Plantjes met Kärcher haspel op de achtergrond
Kärcher haspel muur montage

Tuinslang kopen

Een slanghaspel is een unit (aan de wand of op wieltjes) waarin een opgerolde tuinslang zit. De lengte van de slang hangt af van je wensen en de grootte van je tuin. De haspel wordt met een koppelstuk aangesloten op een waterkraan. Aan de andere kant van de slang zit een spuitstuk of sproeikop. De tuinslang in een haspel rol je eenvoudig en snel op of uit. Door de lengte van de slang is het makkelijk om alle hoeken van je tuin te kunnen sproeien.

Automatische slanghaspel van Kärcher

De haspel van Kärcher is leverbaar in verschillende lengtes (vanaf 20 meter). Ik koos voor een slang van 30 meter om overal goed bij te kunnen. Bij deze haspel wordt een aansluitslang van twee meter geleverd. De slang zit in een box die aan de wand bevestigd moet worden. De unit is best zwaar, dus zorg voor een goede, harde ondergrond. Ik bevestigde de slanghaspel aan het huis, maar je kunt ‘m ook aan een solide schuttingdeel bevestigen. Daarvoor gebruik je de bijgeleverde wandhouder. De box kan 180 graden draaien, zodat je de hele tuin kunt bereiken. Na gebruik beweeg je de box eenvoudig in de gewenste positie. De slanghaspel wordt geleverd met een koppelstuk en een spuitkop. Beiden kun je in verschillende standen zetten.

Kärcher handsproeier met tuinslang

Haspel gebruiken

Nadat je de wandbox aan de muur hebt bevestigd, kun je de slang afrollen door middel van de automatische slangopwikkeling. Na het uittrekken van de gewenste lengte, gaat automatische de rem erop. Wil je de slang weer oprollen, dan haal je de rem er eenvoudig af door wat extra slang uit de wandbox te trekken. De slang rolt zelfstandig gelijkmatig op en raakt daardoor niet in de knoop. Klinkt heel handig!

Eerste indruk

De automatische slanghaspel wordt geleverd in een grote doos. De wandbox inclusief tuinslang weegt iets meer dan twaalf kilo. De haspel wordt geleverd in de herkenbare Kärcher kleuren, zwart met geel. De lengte van de aansluitslang valt op: die is vrij lang. Dat zorgt ook voor meer flexibiliteit. Toch: ik hang de wandunit het liefst zo dicht mogelijk bij de waterkraan. Heb je die ruimte niet, dan is er genoeg speling.

Het bevestigen van de wandunit is vrij eenvoudig. Er zit een mal in de verpakking om de gaatjes makkelijk op de juiste plek af te tekenen. Even boren met een steenboor en met pluggen aan de wand bevestigen. De wandbox kun je er - desgewenst - in de winter afhalen (omhoog tillen en klaar ben je).

Kärcher handsproeier voorkant
Kärcher handsproeier verschillende standen

Tuinslang Kärcher voor- en nadelen

Na bevestiging is de tuinslang direct klaar voor gebruik. Het eerste stuk afrollen gaat makkelijk en soepel - en ik was benieuwd of dat na tientallen meters tuinslang nog steeds het geval is. Je kunt de tuinslang al lopende afrollen, maar je kunt er ook voor kiezen om de gewenste lengte eruit te trekken als je naast de wandunit staat. Het grote voordeel is dat je daardoor niet met de slang langs planten of borders loopt (met kans op schade). Of je nu naast de unit wil sproeien of twintig meter verderop: de slang rolt even makkelijk af.

Voordelen van de automatische slanghaspel

  • Op- en afrollen gaat gelijkmatig en automatisch. De slang gaat vanzelf op de rem.

  • Knopen, een knik of draai is verleden tijd

  • De wandhouder is makkelijk te bevestigen

  • Eenvoudig elk hoekje van de tuin sproeien

Nadelen van de automatische slanghaspel

  • Het oprollen gaat met een flinke snelheid. Hoe meer slang uit de haspel is, hoe meer kracht er gepaard gaat bij het terugvoeren van de slang naar de unit. Begeleid de slang om ongelukken te voorkomen.

Conclusie

Met de automatische slanghaspel is gedoe met een losse tuinslang verleden tijd. Ik vind het een verademing om deze wandunit te kunnen gebruiken: het bespaart een hoop tijd en frustratie. Deze haspel is geschikt voor een middelgrote tuin. Heb je een kleinere tuin? Dan kun je kiezen voor een haspel van 20 meter. De bijgeleverde sproeikop is een grote plus: hiermee kun je ook kwetsbare stekjes of bloeiende bloemen water geven met bijvoorbeeld de regen- of kegelstand. Ook leuk: de haspel wordt hier zelfs gebruikt als insectenhuis. Verschillende gaatjes aan de zijkant van de haspel zijn dichtgemetseld door bijen. Met dank aan de typische, gele Kärcher kleur. Hoe leuk is dat?


Meer buitenleven

Vorige
Vorige

Mediterrane tuin maken? Breng je tuin in zuidelijke sferen

Volgende
Volgende

Moestuin beginnen: kweek je eigen groenten zelf met deze tips