Moestuin beginnen: kweek je eigen groenten zelf met deze tips

DIY

Moestuin beginnen? Dan komt er een hoop op je af. Waar kun je zaden kopen? Hoe kies je de juiste potgrond? Welke groenten kun je naast elkaar kweken? sevencouches nam de proef op de som en ging aan de slag met project moestuin. In dit artikel lees je ervaringen, tips en tricks om zelf aan de slag te gaan.

Moestuin beginnen: waarom zou je?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom jij je eigen groenten, fruit en kruiden zou willen telen. De stijgende prijzen in de supermarkt bijvoorbeeld, maar ook de behoefte om zelfvoorzienend te worden kan een drijfveer zijn. Misschien wil jij je kinderen leren waar ons voedsel vandaan komt. Kortom: redenen genoeg om tijd en moeite te investeren in je eigen moestuin.

Moestuin maken

De afgelopen periode heb ik al wat voorbereidingen getroffen voor project moestuin. Zo heb ik zelf zaden gedroogd van sperziebonen en paprika’s en heeft mijn metgezel een ontwerp gemaakt voor een verrijdbare moestuinbak. Zelf wil ik graag een moestuin aanleggen om mee te experimenteren: kun je zaden van ‘gewone’ supermarktgroenten gebruiken voor het kweken van nieuwe groenten? En smaakt groente uit je eigen tuin echt zoveel lekkerder?

Moestuin potje met groenten

Moestuin plan

Voor je begint met project moestuin is het belangrijk om wat kennis te vergaren. Welke groenten zou je willen kweken? Hoeveel ruimte heb je? Hoe is de standplaats? Ga je in de volle grond telen of gebruik je potten of bakken? Veel mensen denken dat je een grote tuin moet hebben om groenten te kweken, maar dat klopt niet. Ook op een klein balkon kun je prima met je favoriete zaden aan de slag.

Combinatieteelt: welke planten kunnen bij elkaar?

Goede voorbereiding is noodzakelijk, want niet alle planten zijn goede buren. Sommige moestuingewassen stimuleren elkaar, anderen hebben het tegengestelde effect. Dat wordt ook wel combinatieteelt genoemd. Zo zijn aardappelen en courgettes geen match en kun je bloemkool beter weghouden bij de tomatenplant. Bekijk vooraf dus welke combinaties je kunt maken.

Wortel zaadjes

3x makkelijke moestuin groenten

Als je nog weinig ervaring hebt met het telen van groenten, maak het jezelf dan zo makkelijk mogelijk. Begin met soorten die relatief makkelijk te kweken zijn. Mijn favoriete makkelijke moestuin groenten:

1. Tomaten

Ideaal in potten, maar ook in de volle grond. Tomatenplanten zijn niet moeilijk te kweken, maar wel gevoelig voor schimmels. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft. Tomaten kun je het beste voorzaaien in kleine potjes. Als de plantjes groot genoeg zijn, zet je deze in de volle grond.

2. Sperziebonen

Makkelijk te kweken. Sperziebonen kun je, net als tomaten, het beste voorzaaien. De grootste vijand van de sperziebonenplant is de slak. Wanneer de plant stevig genoeg is, kun je deze in de volle grond plaatsen. Let op! Sperziebonen groeien de hoogte in. Zorg voor een rekje of bamboestokken om de plant te leiden.

3. Wortels

Het voorzaaien van wortels wordt niet aangeraden, je kunt de zaden van de groente direct in de pot of volle grond stoppen. Ik heb er wel voor gekozen om de wortels voor te zaaien, alleen is het belangrijk om de wortels in de volle grond te zetten. Voor wortels moet je wel wat geduld hebben: gemiddeld duurt het een maand of drie voor je de groenten kunt eten.

Moestuin bakje met tomaat

Moestuin benodigdheden

Wat heb je nodig voor de aanleg van je moestuin? Een overzicht:

  • Zaden naar keuze

  • Moestuingrond, potgrond of zaaigrond

  • Potten of een moestuinbak

  • Eventuele zaaibakjes om voor te zaaien

Moestuin zaden

De moestuin is hot: tegenwoordig kun je op heel veel plekken zaden kopen. Bij de supermarkt, het tuincentrum, via kwekers… Ik heb ervoor gekozen om een aantal zaden te drogen en deze te kweken. Zo heb ik de zaadlijsten van een rode paprika (gekocht bij Albert Heijn) gedroogd en in de grond gestopt. Ook de zaden van vier overgebleven sperziebonen heb ik apart gelegd en laten drogen. Na een week of drie heb ik de zaden geplant. Na een kleine week verschenen de eerste groene sprietjes boven de grond. De zaden van de wortel, andijvie en tomaat heb ik bij het tuincentrum gekocht.

Moestuin bakje met sperzibonen

Moestuin voor beginners

Wanneer je geen ervaring hebt met het telen van groenten of kruiden, kan het best spannend zijn om te beginnen. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren en te proberen. Al doende leer je: niet alle soorten zullen gelijk aanslaan, bloeien of een succes worden. Hieronder vind je een stappenplan om te beginnen met je moestuin:

1. Plaats bepalen

Op je balkon, in de voortuin of in potten op het terras: groenten telen kan op veel plekken en manieren. Houd rekening met de hoeveelheid zon, de ruimte en de beschutting. Planten die vol in de wind staan, lopen eerder schade op.

2. Grond voorbereiden

Ga je zaaien in de volle grond? Haal een stukje gazon weg en haal eventueel onkruid weg. Spit de grond een tot een diepte van zo’n twintig centimeter om. Meng de aarde met speciale moestuingrond zodat de zaden voldoende voedingsstoffen hebben.

3. Bepaal de indeling

Zorg voor de juiste combinaties (goede buur, slechte buur) en houd rekening met de grootte van je planten. Zorg dat deze voldoende ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

4. Zaaien en/of planten

Zaai direct in de volle grond of zet je voorgezaaide planten in de grond. Ga je zaaien? Maak dan rijtjes. Stop meerdere zaden in een gat, dan komt er altijd wel een op. Houd zo’n 30 tot 40 centimeter afstand tussen de verschillende rijen, omdat elke plant een andere grootte heeft. Dek de zaden af met een dun laagje aarde en geef water. Daarna is het wachten tot de zaden ontkiemen.

Zoals je op de houten stokjes kunt zien, heb ik de zaden op 29 maart voorgezaaid en in de vensterbank gezet. Na een paar dagen zijn de eerste zaden ontkiemd. In het volgende artikel over moestuinieren zal ik het ontwerp delen van onze verrijdbare moestuinbak en geef ik een update over de planten die ik heb gekweekt. Wordt vervolgd!

Moestuin boeken

Floors Moestuin

Meer lezen en leren over moestuinieren? Dit boek bevat handige tips, overzichtelijke lijstjes met werkzaamheden per maand en mooie plaatjes in je (eerste) stappen naar zelfvoorzienend zijn.

De Makkelijke Moestuin

Alles wat je nodig hebt om succesvol te starten met moestuinieren. Praktisch, leerzaam en laagdrempelig. Zelfs als je geen groene vingers, beperkte ruimte en weinig tijd hebt.

De low budget moestuin

Geen geld voor een moestuinbak of zaden? In dit boek lees je hoe je met weinig middelen toch je eigen groenten en fruit kunt telen en kweken.


Meer lezen over tuinieren?

Vorige
Vorige

Tuin sproeien? sevencouches test de tuinslang met haspel van Kärcher (30 meter)

Volgende
Volgende

Lichtplan maken: in vier simpele stappen naar een sfeervolle ruimte