Tuin aanleggen: dit zijn de gemiddelde kosten voor een renovatie (met bespaartips)

Wil jij deze zomer de tuin aanleggen? Veel mensen dromen van een renovatie, maar hebben geen idee hoeveel geld ze daarvoor nodig hebben. Wat kost een hovenier? Hoeveel ben je kwijt aan bestrating en het afvoeren van puin? In dit blog laat ik zien wat de gemiddelde kosten zijn voor een tuinrenovatie én deel ik handige bespaartips.

Tuin aanleggen: zelf doen of uitbesteden?

Een tuin aanleggen is hard werken - en misschien vind je het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken. In voorbereiding op de realisatie van je droomtuin kun je een hoop voorwerk doen. Maar voor je begint is een passend plan onmisbaar. Wat zijn je wensen voor de tuin? Hoeveel ruimte heb je? Laat je een ontwerp maken of heb je zelf voldoende ideeën? Allemaal zaken om over na te denken. Wanneer je op zoek gaat naar een vakman, vraag dan altijd meerdere offertes op. De verschillen zijn vaak best groot. Bij onze tuinverbouwing zat er een verschil van €5.000 op de totaalfactuur tussen hovenier A. en hovenier B. Een flink bedrag waar je een hoop leuke dingen mee kunt doen. Planten kopen bijvoorbeeld (ook duur) of een nieuwe loungeset. Waar zaten die verschillen in? En waar kun je op besparen als jij je tuin gaat verbouwen?

Tuin renovatie: doe inspiratie op

Een open deur? Wellicht, maar er zijn genoeg mensen die een hovenier langs laten komen met wat globale wensen. Niet doen. Zorg dat je vooraf dat plan hebt. Een plattegrond met maten, de gewenste indeling, voorkeur voor materialen, soort bestrating, plaatjes van Pinterest enzovoort. Weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact op met een tuinontwerper. Hij of zij kan je helpen om je wensen te realiseren. Uiteraard hoef je nog niet overal een klap op te hebben gegeven, je kunt je ook laten adviseren. Maar het is wel goed om te weten welke mogelijkheden er zijn en waar je voorkeur aan geeft.

Tuin aanleggen kosten

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende kosten bij een (grootschalige) tuinrenovatie.

Tuin ontwerp laten maken

Kruip zelf achter de tekentafel of ga in zee met een tuinontwerper. De gemiddelde prijs voor een tuinontwerp ligt tussen de €500 en €1.200. Wil je er ook een beplantingsplan bij? Tel dan ongeveer 50 procent bij de ontwerpkosten op.

Uurtarief hovenier 2023

Zoals bij vrijwel elke verbouwing ben je het meeste geld kwijt aan het arbeidsloon van de vakman. Het gemiddelde uurtarief van een hovenier ligt volgens verschillende websites tussen de €35 en €75 in 2023. Kanttekening: op de offertes die wij in 2020 hebben ontvangen, werd al gerekend met een uurtarief tussen de €50 en €60. Een flink verschil dus. Houd voor het gemak rekening met een uurtarief van €55. Is het minder, dan heb je een meevaller te pakken.

Tuin leeghalen kosten

Aanwezige bestrating verwijderen, gras afsteken, beplanting uitgraven en afvoeren: voor de vakman aan de slag kan met het renoveren van de tuin, moet er in de meeste gevallen ook nog gesloopt en geruimd worden. Voor dit werk wordt arbeidsloon gerekend (afhankelijk van de grootte van je tuin), maar ook eventuele huur van materialen en een afvalcontainer. Let op! Er komt een hoop afval uit je tuin bij het leeghalen, verkijk je daar niet op. De gemiddelde kosten voor een container van 6 m3 ligt zo tussen de €170 en €250. Wij hebben destijds in totaal 18 m3 (!!) laten afvoeren.

Gemiddelde prijs leeghalen en afvoeren tuininhoud (afhankelijk van de grootte van je tuin): €400 tot €1.200

Tuin ophogen

Wanneer je tuin leeg is, moet het geheel opgehoogd dan wel geëgaliseerd worden. De kosten hiervan zijn gemiddeld €50 tot €75 euro per kuub. Heb je tien kuub zand nodig, dan ben je dus €500 tot €75 kwijt.

Sevencouches tuin renovatie voor en na

Tuin bestrating

Voor het bestraten van (een deel van) je tuin, rekent de hovenier vaak met een vierkante meter prijs. Naast de kosten voor de materialen (gemiddeld €50 tot €150 per m2), betaal je zo’n €60 tot €100 aan kosten om de bestrating te laten leggen.

Gemiddelde prijs bestrating: €50 tot €150 per m2 + arbeidskosten.

Tuin verlichting

Een lichtplan voor de tuin, hoe klein ook, is de moeite waard. Lampjes in je tuin hebben niet alleen een praktische functie, maar zijn ook sfeerverhogend. Je kunt kiezen voor een wandlamp, grondlampjes of ledspots. De kosten voor het aanleggen van verlichting worden geraamd op €80 tot €100 per m2.

Totale kosten tuinverbouwing

Het is lastig om een concreet kostenplaatje te schetsen. De verschillen per tuin zijn ontzettend groot en je kunt de tuinrenovatie zo gek maken als je zelf wilt. Met een aantal kleine aanpassingen, zoals nieuwe beplanting, creëer je al een groots effect. Reken voor een (grote) totaalverbouwing van een gemiddelde tuin, waarbij je zelf niet meewerkt, op een kostenplaatje van €8.000 tot €15.000.

Besparen op je tuinverbouwing?

Wil je minder geld uitgeven aan de tuinrenovatie? Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om kosten te besparen.

1. Help zelf mee

Wij hebben destijds in het voorgesprek met de hoveniers aangegeven dat we graag voorbereidend of ondersteunend werk wilden doen. Niet alleen leuk om mee bezig te zijn, maar ook goed voor je portemonnee. Voor ons betekende dat concreet een besparing van zo’n €1.500.

2. Tegels hergebruiken

Heb je grindtegels op je terras? Draai ze eens om! Tegels met een betonlook zijn hartstikke tijdloos en kunnen nog jaren blijven liggen.

3. B-keuze of Marktplaats

Voor een ‘gewoon’ terras kun je prima voor B-keuze tegels kiezen. Niks mis mee! B-keuze artikelen zijn vaak artikelen die niet meer gemaakt worden, uit het assortiment zijn of een bepaalde oplage hebben. Het aantal beschikbare meters moet wel voldoende zijn voor jouw tuin, maar als dat zo is kun je heel veel geld besparen.

4. Recyclen

Die oude houten tuinbank ziet er met een likje beits weer toonbaar uit. Gebruik oude schuttingdelen om een speelhuisje te bouwen (wel goed schuren!) en graaf planten of struiken die je mooi vindt uit om elders in de tuin een nieuwe plek te geven. Beplanting loopt flink in de papieren als je er veel van nodig hebt. Hergebruiken is niet alleen duurzaam, maar bespaart ook een hoop geld!


Meer buitenleven:

Vorige
Vorige

Tafellamp maken in de stijl van Madam Stoltz (totale kosten: €40)

Volgende
Volgende

Bedhuisje in de kinderkamer: zo maak je een standaard bed origineel (DIY)