Zelf een gallerywall maken? Ga aan de slag met dit stappenplan

DIY

Zelf een gallerywall maken? Verzamel je favoriete foto’s, kunstwerken, souvenirs en snuisterijen aan de muur. Maar hoe maak je er een mooi geheel van? In dit artikel vind je tips voor het creëren van een persoonlijke, unieke gallerywall. Lees je mee?

Gallerywall maken

Mijn eerste gallerywall maakte ik in ons vorige huis (bekijk ‘m hier). Daarvoor gebruikte ik een grote poster als uitgangspunt, waaraan ik andere foto’s en prints heb toegevoegd. Destijds koos ik vooral voor afbeeldingen die ik mooi vond. Inmiddels is mijn gallerywall geëvolueerd tot een kunstzinnige verzamelplaats waar ik naar kan blijven kijken.

Gallerywall inspiratie

Hoewel er veel aan de wand te zien is, blijft de boel in balans. In dit artikel lees je hoe mijn gallerywall tot stand is gekomen en laat ik zien hoe deze is opgebouwd. Ook vroeg ik drie inspirerende Instagrammers met een waanzinnige gallerywall, Marrit (@donebymyselfblog), Maaike (@fleursdamelie) en Cora (@corabroere) naar hun tips en trics. Volop inspiratie dus!

Gallerywall van donebymyselfblog

@donebymyselfblog

Gallerywall van fleursdamelie

@fleursdamelie

Wat is een gallerywall?

Een gallerywall - de naam verklapt het al - is een verzameling mooie prints, posters en kunstwerken aan de muur. Zie het als je persoonlijke mini-museum. Met een gallerywall kun je alle kanten op: maak ‘m groots en meeslepend of hou het bescheiden en subtiel. Een gallerywall maakt je interieur persoonlijk. Ook leuk: als je eenmaal een goede basis hebt, kun je eindeloos variëren met nieuwe vondsten of andere prints. Uitbreiden kan natuurlijk ook.

Gallerywall van sevencouches

Hoe stel je een gallerywall samen?

Een lege wand kan enorm groot lijken als je met je posterwand gaat beginnen. Maar voor je over de positionering en compositie gaat nadenken, is het belangrijk om te bedenken wat je op je gallerywall kwijt wilt en hoe deze eruit komt te zien. Kies je alleen voor posters (in verschillende formaten)? Mogen er ook foto’s tussen hangen? Souvenirs? Kijk wat je mooi vindt en wat bij jou past.

Ik hou van een gallerywall die iets zegt over je persoonlijkheid. Waar je van houdt, wat je hobby’s zijn… Je kunstwerken kunnen overal vandaan komen. Van een stadskaart tot een mooie (polaroid)foto, een albumhoes van een LP of een theedoek die je op vakantie hebt gescoord. Je kunt heel veel inlijsten.
— Marrit, @donebymyselfblog

Stappenplan gallerywall maken

Stap 1: Begin met een eyecatcher

Handig uitgangspunt bij het maken van een gallerywall is een eyecatcher. Dat kan een grote poster zijn (denk aan 70x50 centimeter), je favoriete kunstwerk of een wandkleed. Mijn uitgangspunt voor de gallerywall was mijn Samsung Frame televisie. Deze hangt hier in het midden van de muur.

Tafel met gallerywall eyecatchers van sevencouches
Gallerywall eyecatches van sevencouches

Stap 2: Maak een schets van je gallerywall

Als je blikvanger al een vaste plek heeft, kun je ook vanaf de muur kijken wat je mooi vindt, maar het is makkelijker om je gallerywall eerst uit te tekenen. Begin met het grootste item en varieer in afmeting, ligging (staand of rechtop) en bijvoorbeeld lijstdikte. Wil je meer eenheid in je posterwand? Gebruik dan lijsten in dezelfde kleur. Afwisselen in formaat kan juist heel goed werken. Je kunt je favoriete items ook positioneren op de grond. Zo zie je in een oogopslag welke materialen of kleuren goed samengaan.

Leg je posters en foto’s eerst uit op de grond. Zo krijg je direct een beeld van hoe je gallerywall eruit gaat zien. Een andere optie: knip stukken papier uit in de maten van je lijsten. Zo krijg je een duidelijk overzicht van je lay-out.
— Marrit, @donebymyselfblog

Ik begon mijn gallerywall destijds met een grote portretfoto van mijn dochter, een schilderij van mijn overleden konijn Dirk en een poster met een minimalistische schets. Je kunt deze lukraak rond je blikvanger hangen, maar ik koos ervoor om aan één kant te beginnen. Start naast je eyecatcher, dan kun je van daaruit gaan uitbreiden. Werk steeds met oneven aantallen. Dat houdt je gallerywall spannend!

Lege muur sevencouches met frame tv
Eerste stappen gallerywall sevencouches
Gallerywall uitbreiden met eyecatchers
Overzicht gallerywall sevencouches

Stap 3: Aan de slag!

Wanneer je globaal in gedachten hebt hoe je gallerywall eruit gaat zien, kun je beginnen met het ophangen van je museumstukken. Houd de tussenruimtes ongeveer gelijk en hang geen lijsten op precies dezelfde hoogte. Door te spelen met het uitlijnen ontstaat een speels geheel. Probeer de buitenste lijnen gelijk te houden om te voorkomen dat je gallerywall een rommeltje wordt. Zelf gaten boren ? Je kunt spijkers of schroeven gebruiken om je vondsten op te hangen. Wees creatief! Van geboortekaartje tot de eerste kindertekening van je oudste - met een gallerywall kun je alle kanten op.

Een gallerywall groeit net als de rest van je interieur door de jaren heen. Wissel af en toe iets om en voeg een mooie vondst toe… Op deze wand zie je rommelmarktvondsten, een mand die ik langs de weg in Namibië kocht en een pentekening met Chinees teken die ik kreeg van een vriendin. Juist die diversiteit vind ik leuk.
— Cora, @cora_broere
Gallerywall van cora_broere

@cora_broere

Beperk je gallerywall tot een aantal kleuren die goed bij elkaar passen. Donkere, zware lijsten hang ik vaak in het midden. Probeer de buitenste lijnen gelijk te houden. Zo ontstaat balans.
— Maaike, @fleursdamelie

Inspiratie voor jouw gallerywall

Een combinatie van mooie items en spullen met een verhaal brengen je gallerywall tot leven. Wat hang je er zoal tussen?

Gallerywall sevencouches overzicht compleet
Combineer verschillende lijsten, kleuren en materialen voor een eclectische look. Vind je dat te druk? Beperk je dan tot dezelfde soort lijsten.
— Marrit, @donebymyselfblog

Kortom: een gallerywall komt in vele vormen en maten. Regels zijn er niet: het is jouw creatie. Maak het persoonlijk en probeer uit wat je mooi vindt. Succes met het maken van jouw gallerywall!

Heb je nog vragen, opmerkingen of tips? Deel ze in de comments!


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Tulpen bollen op tafel: schik je lenteboeket net even anders (DIY)

Volgende
Volgende

Kostbaar vs. Koopje: bespaar €234 op deze opvallende houten bijzettafel