Tulpen bollen op tafel: schik je lenteboeket net even anders (DIY)

DIY

Vergeet de old school tulpenvaas, dit seizoen zet je bloeiende tulpen bollen op tafel. Kies voor je favoriete variant, losjes samengebonden met een grof stukje touw en klaar ben je. Haal de lente in huis met deze simpele DIY.

Tulpen kopen: wanneer?

In de eerste helft van het jaar start officieel het tulpenseizoen. Dat betekent dat je vanaf eind januari vaak al tulpen kunt scoren bij de bloemist. Tulpen zijn voorjaarsbloeiers en doen denken aan de lente. Tot en met mei is deze typisch Hollandse bloem verkrijgbaar.

Tulpen bollen op schaal

Bij een kweker in Noord-Holland stuitte ik op bloeiende tulpen bollen. Eerlijk: ik had het nog nooit gezien maar vond het prachtig. Die ruwe bol met wirwar aan wortels, vol oneffenheden. Mooi in contrast met die groene steel en hagelwitte bloem, de ideale mix tussen perfect en imperfect. Ik nam de bos mee met het idee om ‘m in een glazen vaas te zetten, maar koos uiteindelijk toch voor een schaal. Het bijzondere aan de tulp is dat deze doorgroeit in de vaas, tot wel twee centimeter. Dat geeft in de vaas al een tof effect, maar op schaal is dat nóg mooier.

Witte tulpen
Tulpen bollen met wortels
Tulpen in een vaas bij buiten bank

Tulpen met bol in vaas

Ik koos voor een lage schaal waar voldoende water in past om de wortels onder te dompelen. Dat is belangrijk, want de tulp lust wel een slokje. De stengels heb ik bij elkaar gebonden met een stuk grof touw. Niet te strak! Je kunt hiervoor ook een mooi lint gebruiken of een stuk linnen. Een groot voordeel: je hoeft de stengels niet af te snijden en hebt verder geen omkijken naar de bloemen. Het enige waar je op moet letten is dat er voldoende water in de schaal blijft staan. Ververs het water om de paar dagen.

Als je de bos hebt samengebonden, kun je ‘m schikken. Zorg voor balans, verdeel gelijkmatig. Als de tulpen gaan groeien, neemt je bos hele andere vormen aan. Hoe tof is dat?

Tulpen samengebonden met jutte touw
Detail foto tulpen in glazen schaal
Witte tulp detail

Tulpen in vaas

Kun je geen tulpen met bollen vinden of zet jij deze bloemen liever in een vaas? Vier tips om zo lang mogelijk (zeker een week!) van je tulpen te genieten:

  • Gebruik altijd een schone vaas en zorg - net als in de schaal - dat er voldoende water in zit. Tulpen zijn dol op water. Tulpen groeien zoals gezegd nog even door, kies bij voorkeur voor een wat hogere vaas.

  • Gebruik een scherp mes voor het afsnijden van de steel zodat water opnemen geen probleem is.

  • Voorkom dat de tulpen in het zonnetje staan, geef je bos een plekje in de schaduw. Houd de bloemen weg bij de fruitschaal. Narcissen en tulpen zijn hebben overigens geen goede invloed op elkaar. Zet deze bloemen te dicht bij elkaar.


Meer over tuinieren

Vorige
Vorige

Bedhuisje in de kinderkamer: zo maak je een standaard bed origineel (DIY)

Volgende
Volgende

Zelf een gallerywall maken? Ga aan de slag met dit stappenplan