Zo voeg je in een handomdraai meer contrast toe aan een licht interieur

Lichte kleuren en natureltinten geven rust aan een ruimte, maar een gebrek aan contrast kan het geheel snel flets of saai maken. In dit artikel lees je hoe jij je lichte interieur snel en makkelijk nét een beetje spannender maakt.

Denk je aan contrast dan denk je aan zwart en wit. Toch? Een kleurcontrast is het effect dat ontstaat wanneer tinten gecombineerd worden. Dat kan versterkend werken, maar ook vloeken. In het interieur zorgt contrast voor diepte. Contrast zit ‘m niet alleen in een verschil van kleur, maar ook materialen en vormen zijn van belang.

Een naturel interieur saai?

Door de juiste kleuren en materialen te combineren in de eethoek, werkplek of slaapkamer ontstaat balans - het gevoel dat alles klopt. Lichte interieurs hebben nog weleens de reputatie om als saai of vlak bestempeld te worden. Een gebrek aan contrast of variatie is vaak de boosdoener - en daar kun je makkelijk verandering in brengen.

lichte woonkamer met gallerywall

Meer contrast: palet bepalen

Vooraf is het goed om je kleurenpalet te bepalen. Dat kan door een moodboard te maken, maar je kunt ook verfstaaltjes gebruiken. Ook binnen een kleurenpalet dat alleen uit natureltinten of pastels bestaat kun je contrast toevoegen!

1. Kies voor kleur

Een optie die mensen met een licht interieur vaak een beetje spannend vinden. Die crispy witte wanden zijn immers met een reden wit - niet waar? Jarenlang heb ik geen wand in mijn huis een andere kleur gegeven dan wit. Ruimtelijk, clean, makkelijk te combineren: ik wist in elk geval zeker dat ik het niet zat zou worden. Inmiddels weet ik dat een minimale toevoeging van kleur een groot verschil kan maken.


Kies in plaats van een witte latex voor een muurverf in een subtiele grijstint of nudekleur. Durf je niet de hele wand aan te pakken? Dan kun je ook een lambrisering schilderen. En pakt de kleur die je hebt gekozen niet helemaal uit zoals je hoopte? Dan kun je altijd zelf verf mengen.

verzameling persoonlijke spullen aan de muur

2. Materialen mixen

Ben jij dol op de Scandinavische woonstijl? Dan zal hout een belangrijke rol spelen in je interieur. Combineer verschillende soorten en kleuren hout voor een speels effect. Lange tijd bestond mijn gallerywall alleen uit eiken lijsten en lichte kleuren, maar sinds ik andere houtsoorten en bruintinten heb toegevoegd is de wand meer gaan leven. Licht eiken kun je prima combineren met donker eiken en ook teak hout is een waardevolle toevoeging. Kijk maar naar de bijzettafels: heel verschillend - en toch versterken de kleuren elkaar.

3. Vormen combineren

Verschillende vormen, maten en grootten doen het ook goed. Mits juist gedoseerd, het kan ook een ratjetoe worden. Combineer een ronde tafel met een hoekige bank. Of kies voor een drietafel bijzettafels met één vreemde eend in de bijt (twee ronde en een hoekige bijvoorbeeld). Zorg wel dat je binnen je kleurenpalet blijft.

samsung televisie in een gallerywall

4. Oud en nieuw

Geen groter contrast dan je vintage vondsten combineren met nieuwe(re) items. Oude meubels met een verhaal geven een boost aan je lichte interieur. Denk aan een mooi berberkleed, vintage salontafel of leren bank met doorleefd leer.

Heb jij nog tips om meer contrast toe te voegen aan je interieur?

Vorige
Vorige

Luie tuinier? Blogger Mirjam geeft vijf duurzame tuintips

Volgende
Volgende

Van keukenkast tot fotolijst: zo voeg je meer hout toe aan je interieur