Buitenmuur stucen: zo pak je dat aan (met tips van een stucadoor)

DIY

Een buitenmuur stucen: het is niet alleen een aanwinst voor je tuin, maar stucwerk heeft ook een isolerende en beschermende werking. sevencouches ging vorig jaar zelf aan de slag met spaan en mortel. In dit blog vind je tips, een stappenplan en advies van een stucadoor.

Buitenmuur stucen: zelf doen of uitbesteden?

Na het verbouwen van onze schuur keken we uit op een lange, bakstenen wand. Hoewel het metselwerk er keurig uitzag en mijn metgezel veel tijd heeft gestoken in het vinden van de juiste kleur stenen, miste ik een stukje sfeer. Met name omdat deze wand zo in het oog springt als je de tuin in kijkt. In ons vorige huis hadden we de schuur betimmerd, nu ging mijn voorkeur naar een gestuukte buitenmuur. Een vleugje Marrakech, een toefje Zuid-Europa: perfect passend bij de rest van onze mediterrane tuin.

Ook een mooi moment om zelf met spanen en spatels aan de slag te gaan, want deze klus wilde ik eigenhandig klaren. Niet alleen om kosten te besparen, maar ook omdat het eindresultaat niet strak en perfect hoefde te zijn. Daarnaast stond het leren stuken hoog op mijn wensenlijstje. In dit blog deel ik mijn tips en vind je een stappenplan.

Zelf muur stucen

Een buitenmuur stuken doe je niet even, daar is flink wat voorbereidingstijd voor nodig. Niet alleen in het speuren naar de juiste materialen: op schimmel, broos stucwerk of optrekkend vocht zit niemand te wachten. Online vind je verschillende how-to video’s waarin je kunt zien wat er allemaal komt kijken bij het stuken van je buitenmuur.

De situatie voor:

bakstenen muur in de tuin
schuur van baksteen

Stuc voor buiten

Op advies van een ervaren stukadoor zijn wij aan de slag gegaan met Monogris E: een grondpleister met een fijne korrel, gemaakt van cement en luchtkalk. Dit pleisterwerk beschermt muren tegen vocht en dat is voor deze toepassing ideaal. Monogris moet wel royaal opgebracht worden: de minimale smeerdikte is een centimeter (10 mm). Je kunt ook designmortel of kant-en-klaar betonmortel gebruiken.

zak monogris e
voorbereiden van stucwerk buiten

Welke materialen heb je nodig?

  • Mortel voor buiten

  • Stucloper + tape

  • Schone specikuip

  • Mixer

  • Tuinslang

  • Pleisterspaan

  • Raapbord

  • Troffel

  • Stuc-kam

  • Kwast of schuurspons

  • Voorstrijk (optioneel)

Stap 1: Voorbehandelen

Sommige bakstenen zuigen veel vocht op, anderen doen dat niet of in veel mindere mate. Bij twijfel doe je er goed aan voorstrijk te gebruiken. In alle gevallen geldt dat de muur vooraf grondig gereinigd moet worden voor de beste hechting. Je kunt er ook voor kiezen om cementgedragen platen op de muur te bevestigen. Daar stuc je makkelijk overheen. Wij hebben de wand niet behandeld met voorstrijk, omdat de stenen van de schuur nieuw zijn. Maak de bakstenen licht vochtig met de tuinslang voor je gaat smeren.

stucloper voor de buitenmuur

Stap 2: Mixen

Gebruik een grote, schone specikuip om de mortel aan te maken. Gebruik niet te veel water: mortel dat te dik is leng je eenvoudig aan met meer water. Andersom wordt dat lastiger. Let goed op de mengverhoudingen (staan op de verpakking). Mix enkele minuten voor een goede, stevige mortel.

cement mixen
cement op spaan

Stap 3: Smeren

Met de pleisterspaan kun je mortel op het raapbord smeren. Vanaf het raapbord smeer je het stucwerk op de muur. Wees niet te zuinig: er moet een flinke laag op de bakstenen komen. Doe je dat niet of onvoldoende, dan blijven de voegen zichtbaar.

bakstenen muur stuken
zelf buiten stuken

Stap 4: Kammen

Direct na het smeren van de eerste laag kun je het stucwerk ‘kammen’ (ook wel: vertand wegzetten). Daarmee trek je horizontaal lijnen door het stucwerk. Dit bevordert de hechting van de tweede laag. Laat drogen tot het stucwerk egaal van kleur is om zichtbare voegen te voorkomen.

stucwerk vertand opzetten

Stap 5: Weer smeren

Als de eerste laag droog is (niet uitgehard), kun je de tweede laag smeren. Zorg dat je in totaal op ongeveer een centimeter dikte uitkomt. Met een natte schuurspons of kwast kun je over het stukwerk heen om ongelijkmatigheden of oneffenheden te verwijderen. Voor de hoekjes gebruik je een kleine troffel. Daarmee kun je het stucwerk aan beide kanten van de muur opbouwen.

twee lagen stucwerk aanbrengen
nat stucwerk afwerken
buitenmuur stuken

Tips van een stucadoor:

Tijdens het stuken hebben we op afstand advies gekregen van een specialist in stucwerk voor buiten. Ideaal! Zijn belangrijkste tips:

1. Heb geduld

Stucwerk droogt ongeveer een centimeter per dag. Een buitenmuur met een stuclaag van tien millimeter is, afhankelijk van het weer, na een dag of tien droog en uitgehard. Wil je de muur schilderen? Zorg dat er voldoende (droog)tijd tussenzit om afbladderen te voorkomen.

2. Wacht op de ideale weersomstandigheden

Buitenstucwerk vraagt om ideale weersomstandigheden. Het mag niet te nat zijn, te warm of te koud (nachtvorst). Als je buiten met stucwerk aan de slag gaat, moet het kwik minsten drie dagen boven de tien graden uit komen én er mag geen regen vallen.

3. Maak je klus dezelfde dag af

Zorg dat je in ieder geval de eerste laag op dezelfde dag klaar hebt. Later bijsmeren maakt het stucwerk fragieler en geeft meer kans op scheuren of beschadigingen.

Wat vind jij van stucwerk op de buitenmuur? Zou je het zelf (durven) doen?

Vorige
Vorige

sevencouches test: het innovatieve Supreme Wellness matras van Hypnia

Volgende
Volgende

Met deze vijf stappen tover jij die lege muur om tot posterwand