Waterelementen in je tuin: zo geef jij je buitenruimte meer sfeer

Het geluid van kabbelend water, de reflectie van zonlicht, een selectie mooie waterplanten: waterelementen in je tuin brengen iets magisch. Of je nu een vijver, fontein of beekje hebt; er zijn talloze manieren om een betoverende sfeer te creëren. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Waterelementen toevoegen: zo doe je dat

Voor je begint een of meerdere waterelementen aan je tuin toevoegt, is het nuttig om je wensen in kaart te brengen. Denk na over de grootte, vorm en plek van je waterelement. Ingewikkeld hoeft dat niet te zijn: ik koos er vorig jaar voor om een grote, ronde plantenbak om te toveren tot mini vijver. Een paar mooie plantjes erin, fonteintje op zonnecellen erbij en een houten latje voor dieren die willen drinken. Succes gegarandeerd!

Voeg verlichting toe

Verlichting is een leuke toevoeging voor waterelementen in je tuin, vooral 's nachts. Strategisch geplaatste grondspots, zwembad verlichting of drijvende lantaarns kunnen een betoverend effect creëren, waardoor je waterelementen tot leven komen.


Kies voor waterplanten

Waterplanten zijn een basis voor leven in je waterelement. Kies voor waterlelies, waterkers, papyrus of irissen om kleur en textuur aan je vijver. Zorg ervoor dat je de juiste soorten kiest voor de ligging van je vijver(bak).

Pexels | Maria Orlova

Optioneel: vissen

Is go big or go home jouw motto en kies je voor een ‘echte’ vijver? Dan wil je daar misschien ook (meer) leven in. Kikkers vinden vaak hun weg wel naar het water in je tuin. Het toevoegen van vissen aan je vijver kan bijdragen aan het ecologische evenwicht. Zorg ervoor dat de vijver geschikt is voor vissen, inclusief voldoende schuilplaatsen en waterplanten. Daarnaast kunnen vogelvoederbakken en insectenhotels in de buurt van waterelementen zorgen voor een bezoekerspiek. Hoe leuk is dat?

Stromend water

Het geluid van stromend water heeft een kalmerend effect en kan de sfeer van je tuin aanzienlijk verbeteren. Kies voor een fontein in je vijver om het geluid van stromend water te versterken. Zen!

Onderhoud

Last but not least, regelmatig onderhoud is essentieel om je waterelement gezond te houden. Verwijder bladeren, algen en ander vuil uit je vijver. Reinig filters en je pomp regelmatig en snoei waterplanten indien nodig. Als je een zwembad hebt, zorg dan voor een goede waterpomp in je zwembad. Door je waterelementen goed te onderhouden, blijven ze er op hun best uitzien. Zo heb je er jaren plezier van!


Vorige
Vorige

Een luxe tuin inrichten? Zo doe je dat budgetvriendelijk

Volgende
Volgende

Vooruitblik: hoe zit duurzaam wonen er in de toekomst uit?