Hoe maak je een tropische tuin? Ga aan de slag met deze vier tips

Bamboe, een hangmat en gefilterd zonlicht: droom jij van een tropische oase in de tuin? Zo’n buitenruimte waar jij je even in het buitenland waant? Met deze vier tips geef jij je oer-Hollandse tuin in een handomdraai een tropisch tintje. Lees je mee?

Wat is een tropische tuin?

Een tropisch tuin doet nog het meest denken aan het regenwoud. Hoge, groene struiken in combinatie met water, een bladerdak (of pergola) en exotische beplanting. Een tropische tuin is beschut: combineer een trellis schutting (o.a. te koop bij HomingXL) met bijzondere klimplanten. Hardhouten vlonderplanken misstaan ook niet in dit type tuin. Hoewel de tropische tuin best wat overeenkomsten heeft met de mediterrane tuin, zijn er ook verschillen. Maar hoe maak je nou zo’n tropische tuin? sevencouches verzamelde vier tips waar ook jij mee aan de slag kunt - of je nu groene vingers hebt of niet.

Tip 1: Tropische beplanting

Palmbomen, niet woekerende bamboe (fargesia), een bananenplant en varens zijn voorbeelden van planten die je tuin een tropisch tintje geven. Deze groene planten vind je normaliter veelvuldig in het regenwoud. Maak een grote border waar je achterin begint met de planten die het hoogst worden - de bamboe bijvoorbeeld - en bouw qua hoogte af tot grondbedekkers. Kies voor kleurrijke bloemen, die vallen lekker op. Bekijk vooraf wel goed of dat planten die je wil aanschaffen ook goed gedijen op de standplaats.

Tip 2: Kies voor een waterelement

Je tropische tuin is niet compleet zonder waterelement. Creëer rust en sereniteit met een mooie vijver, een bijzondere fontein of een toffe waterbol. Het geluid van stromend water zorgt voor een gevoel van rust en sereniteit. Ook leuk: een waterelement lokt dieren naar je tuin. Van vogels tot vlinders. Kies een waterelement dat past bij de grootte van je tuin. Een natuurlijke kom met steentjes en drijvende lelies is al een enorme eyecatcher in je tropische buitenruimte.

Tip 3: Zorg (ook) voor schaduw

Schaduwhoekjes zijn kenmerkend voor de tropische tuin. Zie je het al voor je? Een mooi palm in de tuin met een hangmat eraan? Jij hoeft nooit meer op vakantie! Met hoge bomen, struiken of bijvoorbeeld een pergola kun je eenvoudig schaduw creëren. Niet alle tropische planten kunnen direct zonlicht waarderen. Door met schaduwelementen te spelen, ontstaat er een speels geheel én kun je hartje zomer volop genieten van het buitenleven. Ook tof: bedek je pergola of veranda met een strodak.

Tip 4: Combineer verschillende kleuren en texturen

Die leuke rotan tafel en dat kleurrijke kleed gaan prima samen in de tropische tuin. Qua kleur en textuur kun je lekker uitpakken - want niks is te veel. Grafische prints, effen kleuren, bijzondere vormen en natuurlijke materialen doen het heel goed bij deze stijl. Ook leuk: zet een paar mooie potten neer met (eenjarige) zomerse bloeiers voor wat extra kleur. Zo breng jij je tuin tot leven en ontstaat er contrast en diepte.

Kortom: laat je inspireren door het regenwoud en pak uit met beplanting. Breng je tuin tot leven door kleuren en texturen te combineren. Vergeet het waterelement niet en maak een mooi schaduwhoekje. Heb jij nog tips voor het creëren van een tropische tuin? Laat het weten in de comments!

Vorige
Vorige

Opbergruimte maximaliseren: slimme interieurideeën voor kleine appartementen

Volgende
Volgende

4x dit zijn de voordelen van LED-panelen (en zo lang gaan ze mee)