Tips voor het onderhouden van een granieten of marmeren keuken

Een granieten of marmeren keuken is prachtig en stijlvol, maar vereist wel wat extra aandacht en onderhoud dan veel andere materialen. Heb jij ook zo'n keuken en wil je weten hoe je deze mooi en glanzend houdt? In dit artikel delen we onze beste tips en trucs voor het onderhouden van een granieten of marmeren keuken.

Kies voor dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhouden van een granieten of marmeren keuken is de eerste stap naar het behoud van de glans en het voorkomen van vlekken. Het is belangrijk om dagelijks de oppervlakken schoon te maken met een zachte, vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het steen kunnen beschadigen en de glans kan aantasten.

Daarnaast is het ook verstandig om het keukenblad na gebruik droog te maken met een schone doek om te voorkomen dat er water- of voedsel vlekken ontstaan. Het is belangrijk om deze vlekken zo snel mogelijk schoon te maken om te voorkomen dat ze in de steen trekken en blijvende vlekken veroorzaken.

Periodieke onderhoud

Naast het dagelijkse schoonmaakwerk, is het ook van belang om regelmatig onderhoud uit te voeren om de glans en kwaliteit van je graniet keukenblad te behouden. Dit kan onder andere inhouden dat je de steen laat impregneren om te voorkomen dat vlekken in de poriën van de steen doordringen. Dit impregneren dient om de paar jaar te gebeuren om het keukenblad in goede staat te houden.

Als er dan toch vlekken op het keukenblad verschijnen, is er een handig trucje om deze te verwijderen. Maak simpelweg een pasta van zuiveringszout en water en breng deze aan op de vlek. Laat de pasta enkele uren intrekken en spoel het daarna af met water. Als de vlek toch blijft zitten, kun je altijd een professionele steenreiniger of polijster inschakelen om de vlek te verwijderen.

Voorkomen van schade

Zowel een granieten als een marmer aanrechtblad kan de keuken een elegante uitstraling geven, maar het is wel belangrijk om het blad goed te onderhouden om deze prachtige uitstraling te behouden. Naast het dagelijks en periodiek onderhoud, zijn er ook manieren om schade aan het keukenblad te voorkomen. Het is bijvoorbeeld verstandig om hete pannen of ovenschalen niet direct op het aanrechtblad te plaatsen om permanente vlekken en schade te voorkomen.

Gebruik in plaats daarvan altijd een onderzetter om je hete pannen op te zetten. Ook is het van groot belang om het marmer aanrechtblad te beschermen tegen krassen. Gebruik bijvoorbeeld altijd een snijplank bij het snijden van voedsel en vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen of schuursponzen op het keukenblad. Zo kun je jouw marmeren aanrechtblad zo lang mogelijk in topconditie houden en er nog jarenlang van genieten!

Vorige
Vorige

Je huis een luxe boost geven: zo pak je dat aan (in drie stappen)

Volgende
Volgende

Inspiratie: vier tips voor het stylen van je droominterieur