4x energie bespaartips voor jouw badkamer op een rij

Wil je graag je totale energieverbruik flink omlaag brengen? Dan is het zaak om een stuk bewuster te leven. Dit doe je bijvoorbeeld door de verwarming niet al te hoog te zetten. Ook kun je investeren in energiezuinige apparaten - zelfs in de badkamer. Hoe? Dat lees je hier.

Het is hierbij goed om te weten dat je in elke ruimte in je woning energie kunt besparen. Kun je dit ook in je badkamer doen? Ja, dit kun je zeker in je badkamer doen. Om ook in de badkamer energie te besparen, hoef je alleen maar onderstaande tips op te volgen.

Tip 1: waterbesparende douche en kraan

Ben je op zoek naar een nieuwe douchekop of wastafelkraan? In beide gevallen zou je het beste voor een waterbesparende optie kunnen gaan. Hoe minder water de kraan of douchekop geeft, des te minder water je verbruikt. Dit betekent indirect ook dat de kraan of douchekop een stuk minder energie verbruikt. Gaat dit ten koste van het gemak en comfort? Nee! Ook onder een waterbesparende douchekop is het heerlijk toeven.

Tip 2: investeer in een goede douche

Het is aan te raden om in een goede douche te investeren. De douche heeft bij voorkeur een waterbesparende douchekop, maar moet ook op de juiste manier afgeschermd zijn. De hitte van het water blijft hierdoor beter in de douchecabine hangen, waardoor je minder warm hoeft te douchen. Dat betekent dat de douche een stuk minder energie verbruikt. Bij douchewanden kopen is dit dan ook iets waar je rekening mee kunt houden.

Foto: Lotte van Uittert

Tip 3: bewust douchen

Ga je douchen, doe dat dan bewust. Ga niet langer dan een kwartier onder een warme douche. Mocht je het helemaal goed willen aanpakken, dan kun je zelfs voor een koude douche kiezen. Onder een koude douche geniet je van meerdere gezondheidsvoordelen en werk je aan je imuunsysteem. Ondertussen verbruikt de douche ook een minimale hoeveelheid energie. Win-win dus!

Tip 4: kies voor slimme verlichting

Vergeet je ’s ochtends weleens de badkamerlamp uit te doen? Je bent niet de enige. Dan brandt deze de gehele dag door. Hartstikke onnodig. Slimme verlichting kan een oplossing zijn. Ben je vergeten om het licht uit te doen? Je kunt slimme verlichting probleemloos op afstand uitzetten. Ideaal als je op je werk bent en je beseft dat je de lamp niet hebt uitgedaan. Open de app en zet de slimme lamp direct uit. Ook daar bespaar je een hoop energie mee.

Heb jij nog tips om te besparen in de badkamer?

Vorige
Vorige

Inspiratie: hoe kies ik een ontwerp voor mijn tuin?

Volgende
Volgende

Van stalen kozijnen tot ijzeren trappen: 4x een stoere blikvanger in huis