Een waterontharder in huis: geniet overal van zacht water

In Nederland zit veel kalk in het water, hoeveel verschilt per gebied. Kalk kan nadelige gevolgen hebben. Zo merk je het bijvoorbeeld tijdens het douchen aan de huid, heb je meer kalkaanslag in de badkamer en voelt je wasgoed ruwer aan. Een waterontharder kan de oplossing zijn.

Een waterontharder zorgt ervoor dat het water zachter wordt. Het verschil merk je al gauw. Bij een waterontharder is het belangrijk dat je kijkt naar jouw huishouden. Het aantal personen en het waterverbruik zijn belangrijke factoren voor de aankoop van een nieuwe ontharder. In de regel geldt: hoe groter het gezin, hoe groter de inhoud van de waterontharder. Ook dien je rekening te houden met de ruimte die je hebt voor de plaatsing. Dit kan namelijk een groot verschil opleveren tijdens het maken van een keuze. Door deze zaken op een rij te zetten, kan je de eerste stappen zetten naar een goede aankoop.

De specificaties van de ontharder vergelijken

Bij de aanschaf van een nieuwe waterontharder kun je letten op het vermogen en de momenten dat de ontharder tot schoonmaak overgaat. Kleinere ontharders reinigen zichzelf sneller. Je merkt dan vaak direct verschil in de hardheid van het water. Vaak zijn waterontharders met een timer in te stellen, waardoor de schoonmaak niet gedurende de dag plaatsvindt. De gemiddelde waterontharder kost zo’n 1.500 euro.

Pexels.com | Cottonbro studio

Zout voor de waterontharder aanschaffen

Een van de belangrijkste benodigdheden is zout voor de waterontharder. Dit zout is nodig voor de schoonmaak, ook wel de regeneratie genoemd. Het zoutverbruik verschilt enorm per merk en model waterontharder, waardoor je te allen tijde op het verbruik moet blijven letten. Het verschil in zoutverbruik kan door de jaren heen voor grote verschillen in kosten zorgen. Als de juiste keuze is gemaakt dan hoeft het zout voor de waterontharder alleen maar af en toe bijgevuld te worden, zodat de ontharder zijn werk kan blijven doen. In de ontharder is de hoeveelheid zout vaak makkelijk te zien. Om een goede werking te blijven realiseren zal er altijd zout in de waterontharder aanwezig moeten zijn. Wanneer dit zo is geniet jij te allen tijde van zacht water in jouw woning.

Heb jij een waterontharder in huis?

Vorige
Vorige

6x basisbenodigdheden voor een geslaagde verbouwing

Volgende
Volgende

Warm de winter door: vijf voordelen van elektrische kachels