Inrichten kleine woonkamer: drie tips om dat stijlvol én budgetvriendelijk te doen

Het inrichten van een kleine woonkamer kan een uitdaging zijn. Heb jij weinig vierkante meters tot je beschikking, maar droom je van een stijlvol, hip of misschien wel chique interieur dat ook nog eens budgetvriendelijk is? Met een beetje creativiteit kom je een heel eind. In dit artikel vind je drie tips over het inrichten van de kleine woonkamer - ook met een bescheiden budget.

Mijn eerste appartement had een vloeroppervlak van zo’n dertig vierkante meter. Ik woonde er samen met mijn metgezel, aan het randje van de stad. Wat zaten we op een fijne locatie en wat hadden we een gebrek aan ruimte. Schuine wanden - waar hoge kasten onmogelijk waren, twee keukenkastjes en een kelderkast met toilet en douche in één. Toch lukte het ons destijds om, zover ons budget reikte, een gezellig interieur te creëren. Hoe? Vooral door creatief te zijn. Lees je mee?

Inrichten kleine woonkamer

Wil je een plan maken voor je leefruimte? Bedenk vooraf wat je nodig hebt. Een hoekbank voor acht personen heeft misschien niet zoveel prioriteit als je vaak alleen bent. Bij het inrichten van een kleine woonkamer is het goed om te beginnen met het in kaart brengen van het vloeroppervlak. Maak een plattegrond (op schaal) en kijk hoe veel ruimte je hebt voor grote meubels. Denk aan een bank, eethoek en eventuele kasten. Kies voor meubels met een dubbele functie - zoals een bank met opbergruimte. Luchtige meubels zijn een aanwinst voor je kleine woonkamer: stoelen zonder leuning, een tv meubel op pootjes, kasten met glazen deuren. Een open exemplaar is ook ideaal voor een mix van blikvangers en opbergers.

Kleine woonkamer inrichten met eettafel

Een eettafel mag natuurlijk niet ontbreken in je woonkamer. Maar hoe kies je een eettafel als je beperkt de ruimte hebt? Ga voor een ronde tafel die groot genoeg is voor twee tot vier personen of kies voor luxueuze barkrukken gecombineerd met bijvoorbeeld een van deze houten bartafels. Deze meubels zijn echte sfeermakers en nemen in verhouding weinig ruimte in. Ook fijn: stoelen die hoog op de poten staan geven een ruimtelijk gevoel. Kies voor barkrukken met een chique stof, zoals velvet, om een statement te maken. En wat dacht je van messing pootjes? Uitpakken mag!

Tip 1: Gebruik de hoogte van de kamer

Een kleine woonkamer benut je optimaal door de hoogte te gebruiken. Kies voor een op maat gemaakte kast tot het plafond, een serie mooie wandplanken of een vakkenkast. Smalle kasten doen het goed in de kleine woonkamer: deze zorgen optisch voor meer ruimte. Hou je van planten? Kies dan eens voor hangende exemplaren. Groepeer bijvoorbeeld drie hangplanten en hang deze bij elkaar op verschillende hoogtes. Heeft dat loze hoekje ook gelijk een functie.

Tip 2: Mix nieuw met tweedehands

Als je tevreden bent over de basismeubels, kun je aan de slag met decoratie. Een mooi vloerkleed, toffe accessoires, misschien wat fotolijsten aan de muur… Speur eens rond op Marktplaats of breng een bezoek aan de kringloop om toffe snuisterijen op de kop te tikken. Is het niet jouw kleur? Een likje verf doet wonderen. Door tweedehands te combineren met nieuwe items hou je niet alleen een hoop geld over, maar geef jij jouw interieur direct een persoonlijk tintje.

Tip 3: Optisch vergroten

Lichte kleuren, grote spiegels en gordijnen van plafond tot vloer: er zijn verschillende trucs om jouw kleine woonkamer optisch te vergroten. Kies je bijvoorbeeld voor wit, dan wordt al het licht van binnen én buiten weerkaatst. Bij donkere kleuren werkt dat precies omgekeerd: deze absorberen het licht. De spiegel vergroot dat effect. Pak uit met een groot exemplaar of combineer een drietal kleinere spiegels aan de wand. Verticale lijnen hebben een positief effect op de kleine woonkamer. Kies bijvoorbeeld voor lichtdoorlatende gordijnen van plafond tot vloer.

Heb jij nog tips om een kleine woonkamer in te richten? Deel ze in de comments!

Vorige
Vorige

Huis verbouwen? Dit zijn drie dingen die niet kunnen ontbreken

Volgende
Volgende

Van een vuurschaal tot houtkachel: alles over stoken in de tuin