Van een vuurschaal tot houtkachel: alles over stoken in de tuin

Het is een sfeermaker en geeft extra warmte tijdens zomerse avonden: een kacheltje of vuurschaal op je terras. De keuze is er reuze - want welke warmtebron past bij jou? Kies je voor elektrisch of ga je zelf met houtblokken aan de slag? In dit blog: alles over stoken in de tuin.


Tegenwoordig kun je uit meerdere soorten tuinkachels en vuurschalen kiezen. Het formaat, materiaal en zelfs de manier van stoken. Jaren geleden kozen wij voor een model van gietijzer. Deze gaat naar verloop van tijd roesten - dat geeft karakter. Recent scoorde ik een vuurschaal met grilrooster om ook op te kunnen barbecueën. Deze is gemaakt van magnesium cement, lichtgewicht en breukbestendig. De juiste buitenkachel is dus een kwestie van smaak én van je wensen.

Elektrische buitenkachel

Je kunt voor een tuinkachel kiezen die volledig elektrisch werkt. Denk bijvoorbeeld aan een heater. Deze kun je zowel aan de wand bevestigen als in een kachelmodel kopen. Deze heeft wel stroom nodig, dus een stopcontact in de tuin is handig wanneer je niet met verlengsnoeren in de weer wilt.

Kachel op briketten

Een andere keuze is een houtkachel die op briketten werkt. Dat je hierbij ook nog van het knisperend geluid geniet, maakt het plaatje compleet. Een houtkachel in de tuin kan overlast geven als je niet op de juiste manier stookt. In een houtkachel kun je uiteraard ook vuur maken met (haard)hout en aanmaakblokjes.

Kachel in de tuin: waar moet je rekening mee houden?

Het is wellicht een open deur, maar veiligheid staat voorop bij het gebruik van (open) vuur in de tuin. Denk goed na over de plek waar je ‘m neer wilt zetten. Pas op voor planten die rondom je warmtebron staan: deze kunnen schade oplopen. Zorg ervoor dat je voldoende afstand kunt houden rondom de kachel. Plaats je deze op een vlonder? Gebruik dan een metalen plaat onder de kachel of vuurschaal om schade (of brandplekken) aan je terras te voorkomen. De ideale ondergrond voor een warmtebron in de tuin zijn tegels of zand.

Gebruik een houtkachel of vuurschaal nooit onder een veranda of in een schuur in verband met kans op koolmonoxidevergiftiging.

Goede ondergrond

Controleer voor je de tuinkachel of vuurschaal ontsteekt of deze waterpas staat. Is dit niet het geval? Los dat eerst op. Een klein verschil kun je oplossen met bijvoorbeeld een stukje hout. Je kunt er ook voor kiezen om de ondergrond op te hogen. Hiervoor kun je tuinaarde kopen of speelzand gebruiken.

Brandt de kachel in je tuin en wil je gaan slapen? Wellicht een open deur, maar vergeet dan niet om het vuur te doven. Gebruik hiervoor (speel)zand of water. Gooi niet in een keer een emmer koud water op de vlammen, maar doe dit altijd gedoseerd.

Tot slot: welke buitenkachel de beste keuze is, hangt af van jouw wensen en voorkeuren. Zet de soorten kachels voor jezelf op een rijtje en schaf de gewenste kachel voor in de tuin aan. Zo kun jij dit seizoen genieten van zomerse avonden met marsmallows, muziek, fijne gesprekken of een goed boek…

Vorige
Vorige

Inrichten kleine woonkamer: drie tips om dat stijlvol én budgetvriendelijk te doen

Volgende
Volgende

Van sisal tot velvet: hoe kies je een passend vloerkleed voor jouw woning?