Lichtinspiratie: alles over LED inbouwspots in huis én de tuin

Ben je op zoek naar goede verlichting voor je huis die ook duurzaam is? Goed licht hoeft niet duur te zijn. Sterker nog - LED lampen kunnen je op termijn zelfs veel geld besparen. In dit artikel: alles over de LED verlichting die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

Een lichtplan helpt je om de verlichting in huis of de tuin in kaart te brengen. Het principe is simpel, maar heel effectief: zorg voor een goede basisverlichting en vul aan met sfeerlicht en accentlampen. Waar hang je de basisverlichting? Op welke plek lees je graag? Kies standaard voor LED lampen. Dat is niet alleen een duurzame keuze, maar ook veilig. LED inbouwspots zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar en zijn geschikt voor zowel binnen als buiten.

Wat is LED verlichting?

LED, een afkorting voor Light Emitting Diode, is een zuinige lamp die licht produceert op elektriciteit. De energie wordt direct omgezet in licht waardoor de LED lamp niet warm wordt. Dat maakt LED lampen ideaal voor verschillende toepassingen - zowel binnen als buiten.


LED verlichting is energiezuinig

De energieprijzen stijgen al enige tijd en daarom is het belangrijk om te kiezen voor duurzame verlichting. LED verlichting wordt, in tegenstelling tot de ouderwetse gloeilamp, niet heet en zijn daardoor ook veel minder brandgevaarlijk. Alle energie van de LED lamp zet de lichtbron om in licht. Voorzie jij je gehele woning van LED verlichting, dan zul je daar op termijn wat van terugzien op je energierekening.

Misschien vind je dit ook leuk: zelf een lichtplan voor de tuin maken

Makkelijk te monteren

Elk plafond is geschikt voor inbouwspots. Er is weinig ruimte nodig om de lampjes te monteren en tegenwoordig zijn er exemplaren op de markt die geschikt zijn voor plaatsing in ieder type plafond. Kies je daarbij voor spots zonder transformator voor de stroomvoorziening (trafo) dan weet je zeker dat de spots moeiteloos geïnstalleerd kunnen worden. Vind je dat lastig? Vraag dan een monteur om de klus voor je te klaren. Deze kan de spotjes in een handomdraai monteren.

Ook voor buiten

Een groot voordeel van LED verlichting is dat je het kunt toepassen in iedere ruimte van je huis, van de keuken tot de badkamer én in de tuin. Er zijn speciale spots verkrijgbaar voor vochtige ruimtes. Wil je een LED spot aanschaffen voor je badkamer of de tuin? Dan is de zogenoemde IP-waarde belangrijk. Is deze hoger dan 44? Dan zijn de spots geschikt voor buitengebruik. Voor badkamerspots geldt een minimale IP-waarde van 65.

Heb jij overal in huis al LED verlichting?

Vorige
Vorige

Investeren in je slaapkamer: dit zijn de voordelen van een boxspring

Volgende
Volgende

Besparen op je energierekening: hoe werkt gasloos wonen?