(Last minute) op vakantie? Vijf tips om je woning goed achter te laten

Heb je (last minute) vakantieplannen? Dan kun je vast niet wachten om naar de zon of sneeuw te vertrekken. Zeker wanneer je langere tijd van huis bent, is het fijn om je bezittingen zo veilig mogelijk achter te laten. Maar hoe doe je dat? Vijf tips.

Waardevolle spullen opbergen

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je je waardevolle spullen maar beter goed opbergen. Laptops, sieraden, geld en documenten: stop het in kluizen. Mochten inbrekers het op jouw woning gemunt hebben, dan komen ze in ieder geval niet zomaar overal bij. Waardevolle spullen die je niet vaak nodig hebt of weinig gebruikt, kun je beter standaard opbergen. Ga voor een kwalitatieve kluis van kluisstore.nl en controleer altijd of deze goed is afgesloten.

Iemand op het huis laten passen

Inbrekers komen minder snel binnen als er wordt geleefd in huis. Overweeg om een vriendin, je zus of die neef zonder eigen stek op je woning te laten passen. Gedurende de volledige vakantieperiode of een deel ervan. Misschien heb je wel een huisdier of kamerplanten, dan is het sowieso wenselijk dat iemand regelmatig een kijkje neemt. Hij of zij kan ook de post weghalen, want een dikke stapel post bij de brievenbus is ook iets waar inbrekers op letten. Als je kiest voor sleutelkluizen kan je daar gemakkelijk je sleutels in opbergen.

Niet te netjes achterlaten

Je hebt waarschijnlijk de neiging om je huis helemaal op te ruimen voordat je op vakantie gaat. Niet nodig. Je kunt maar beter wat rommel achterlaten, om het te doen lijken alsof je thuis bent. Laat een bord en wat kopjes op de tafel staan, leg de kussens rommelig neer op de bank, laat schoenen rondslingeren en hang kleding over een stoel. Zo is het net alsof je pas nog thuis bent geweest – en dat is de indruk die je wilt geven aan ongewenst bezoek.

Verlichting met timer

Het valt op als het licht in je woning voor een lange periode niet aan gaat, terwijl het ’s avonds donker is. Zeker in de wintermaanden. Inbrekers die dit in de gaten houden, grijpen sneller hun kans. De oplossing? Plaats verlichting met een timer in je woning, waarmee de lampen op verschillende plekken in huis aanspringen op diverse momenten. Hier moet geen vast patroon in zitten, want ook dit is weer te achterhalen. Tegenwoordig kun je dit trouwens ook met een app doen, gewoon op afstand.

Alle ramen en deuren dicht

Het is een inkoppertje, maar controleer altijd goed of alle ramen en deuren dicht en op slot zijn voor vertrek. Je zult net dat ene raampje zijn vergeten – en je bent heus niet de eerste die het overkomt. Het is een kleine moeite om dit te checken. Zo kun je met een gerust hart op vakantie!

Beeld: Pixabay

Vorige
Vorige

Je huis isoleren te duur? Dit zijn drie budgetvriendelijke mogelijkheden

Volgende
Volgende

Van hout tot kunststof: 3x weerbestendige tuinbanken