3x de voordelen van een airco in huis (en ja die zijn er ook in de winter!)

Steeds meer mensen laten een airco in huis plaatsen, vanwege de hete zomer maanden die we sinds een aantal jaar hebben. Op die manier zijn de huizen lekker koel en kun je beter slapen. Maar wist je dat een airco ook nuttig is in de winter? In dit artikel lees je de voordelen van een airco.

Airco’s koelen én verwarmen

De airco’s die wij kennen zijn natuurlijk geschikt om het huis goed koel te maken, wat erg fijn is in de warme zomermaanden. Maar wist je dat er ook een type airco met verwarming is? Je kunt deze airco bedienen met een afstandsbediening en de gewenste temperatuur instellen. Daardoor is het mogelijk om de airco als verwarming te gebruiken. Met de huidige gasprijzen is dat helemaal niet zo gek. Je hoeft de airco niet de hele dag aan te hebben, je kunt ‘m ook even een uurtje aanzetten. Op die manier is de meeste kou eruit en kun je genieten van de warmte.

Ventilatie bevorderen

Een airco is ook geschikt om de ventilatie te bevorderen in huis, waardoor je condens en vochtproblemen tegengaat. Vocht en condens in huis is niet alleen een lelijk gezicht, het is ook nog eens zeer schadelijk voor je gezondheid. Je lichaam kan namelijk moeilijker transpireren en dat brengt allerlei ongemakken met zich mee. Door de airco aan te zetten, heb je een frisse lucht in huis ook al heb je de ramen gesloten. Een frisse, droge lucht in huis is een heel ander leefklimaat met warmere dagen.

Gaat allergieën tegen

Een 5 kw airco is dus niet alleen te gebruiken om de ruimte te verwarmen of te verkoelen, het bevordert het hele klimaat in huis. Hierdoor ga je ook allergieën tegen; een airco is een goede investering in je gezondheid. Een airco zorgt voor een betere luchtvochtigheid, waardoor de luchtkwaliteit beter is. Door de frisse lucht transpireer je minder. Vooral mensen met een gevoelige huid, baby’s en oudere mensen hebben hier profijt van, omdat ze minder uitdrogen.

Hoe duurzaam is een airco?

Een paar jaar geleden waren airco’s energieslurpende apparaten die je liever niet in je huis wilde hebben. Gelukkig zijn ze in dat opzicht helemaal verbeterd. Airco’s van nu zijn energiezuinig en erg duurzaam. De meeste airco’s zijn voorzien van energielabel A++ waardoor het energieverbruik zeer laag is. Dat is ook de reden waarom je (vooral nu!) de ruimte beter kunt verwarmen met de airco dan de verwarming aan te zetten. Ook de aanschafkosten zijn een stuk lager dan vroeger. De airco was eerder een luxe product, maar tegenwoordig zijn ze zeer betaalbaar. Voor een paar honderd euro heb je al een goede airco. Bovendien gaan ze jaren mee, waardoor je de aanschaf kosten er zo uit hebt.

Heb jij een airco in huis?

Beeld: Pexels

Vorige
Vorige

Posters in huis: zo maak jij elke ruimte in je interieur persoonlijk(er)

Volgende
Volgende

Bestrijd vocht in je badkamer met deze tips (en laat om deze reden de verwarming aan)