Van kokosmat tot droogloper: kies de juiste buitenmat met deze vier tips

Een deurmat kiezen - het lijkt zo simpel. Toch is het mij, na drie jaar nog steeds niet helemaal gelukt. Want kies je voor een droogloopmat? Is een deurmat voor buiten de oplossing om met schone schoenen naar binnen te lopen? Werkt een combinatie van beiden beter? Met deze vier tips kun je op zoek naar jouw ideale deurmat.


Blaadjes, aarde, vertrapte besjes: in de herfst loop je een hoop troep naar binnen. Een deurmat is daarom een fijne musthave. Zelf ben ik dol op de good old kokosmat, die qua kleur ook past bij mijn interieur. Ik heb geen uitsparing voor een deurmat en ben dus afhankelijk van de hoogte. Een kokosmat binnen past dus niet. En buiten loopt ‘ie vol met water. Kortom: waar let je op bij het zoeken van een goede deurmat?

Welke maat?

Bij het kopen van een deurmat voor buiten moet je onder meer letten op het formaat. Voor je begint aan je zoektocht is het nuttig om te weten hoe groot je mat mag zijn. Houd deze afmetingen bij de hand als je in een fysieke winkel of webshop de opties met elkaar vergelijkt. Overigens is het kopen van een buitenmat online een goed idee. Je kunt dan filteren op basis van de maat. Over het algemeen kiezen mensen hierbij voor een mat die even breed is als de deur, maar dat is een kwestie van smaak.

Doel van de mat

Naast de maat is ook het gebruiksdoel nuttig als je een buitenmat koopt. In het verleden was het bij zo’n deurmat vooral belangrijk dat je je voeten er goed aan af kon vegen. Tegenwoordig is het echter ook belangrijk dat de mat past bij het exterieur en interieur van je huis. Bepaal wat voor jou het belangrijkst is. Moet de deurmat goed werken of er mooi uitzien? Uiteraard zijn er ook modellen die beide opties bieden, al zul je dan goed moeten zoeken.

Open of dichte mat?

Tijdens je zoektocht naar de ideale deurmat is het goed om op de structuur te letten. Een mat met een dichte onderkant laat geen water door. Het water blijft dan in- en op de mat liggen, waardoor je alles naar binnen loopt. Bij een mat met open onderzijde valt het meeste vuil op de ondergrond, het blijft dus niet in de buitenmat zitten. Wel af en toe even uitkloppen.

Gewicht van de mat

Een buitenmat mag niet te licht zijn, dan ben je ‘m zo kwijt. Kies voor een kwaliteitsmat met wat meer gewicht. Dunne matten kun je prima binnen achter de voordeur leggen. Kies voor een droogloopvariant om voetstappen te voorkomen. Ook handig: doe je schoenen uit bij binnenkomst. Scheelt weer dweilen.

Vorige
Vorige

4x slimme manieren om posters op te hangen zonder gaten te boren

Volgende
Volgende

(Opzet)zwembad in de tuin? Zo zorg je voor het juiste onderhoud