Een speelhoek, bijzettafel of inbouwkasten maken? Gebruik multiplex!

Heb je een klus waar je plaatmateriaal voor nodig hebt, en wil je dat dit er zo natuurlijk mogelijk uitziet en ook nog eens heel sterk is? Ga dan voor multiplex. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over multiplex.

Wanneer je een groot oppervlak wilt voorzien van mooi hout, dan kun je ervoor kiezen om meerdere stukken te gebruiken. Dat kan heel goed uitpakken, maar vaak is wel zichtbaar dat dit uit meerdere stukken hout is gemaakt. Daarnaast kan hout snel kromtrekken. Wil je dat liever niet? Dan kun je het beste kiezen voor multiplex. Bij multiplex platen lijkt het alsof er één stuk hout is gebruikt, en daarnaast is dit materiaal veel minder gevoelig voor kromtrekken.

Hoe is multiplex opgebouwd?

Platen van multiplex zijn gemaakt uit meerdere stukken massief hout. Er wordt gebruik gemaakt van dunne lagen houtfineer, welke kruislings op elkaar worden geperst. Zo ontstaat de plaat. Door de manier waarop de multiplex plaat wordt gemaakt, oogt het als een massieve plaat.

Eigenschappen

Multiplex ziet er heel natuurlijk uit. Deze platen hebben wel andere eigenschappen dan massief hout. Zo is multiplex niet gevoelig voor vocht en temperatuurwisselingen. Ook is multiplex een stuk vlakker, waardoor je het strakker kunt afwerken. Meestal wordt multiplex gebruikt dat gemaakt is van berken.

Toepassingen

Multiplex kun je op verschillende manieren gebruiken. Een speelhoek maken bijvoorbeeld. Maar ook inbouwkasten of meubels kun je van multiplex maken. Dit type materiaal is ook geschikt voor vochtige ruimtes als de badkamer, keuken of schuur. Daarnaast wordt multiplex gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld houten speelgoed en voor constructieve toepassingen als vloeren en dakbedekkingen. Multi-inzetbaar dus!

Vorige
Vorige

Van donkere ruimte naar heldere oase: zo krijg je meer licht op zolder

Volgende
Volgende

Van aanrechtblad tot kastenwand: 4x stijlvolle toepassingen voor betonplex