Veelzijdige sfeermakers: dit zijn de vier voordelen van gordijnen in huis

Gordijnen zijn meer dan het befaamde puntje op de i: dit type raamdecoratie is niet alleen veelzijdig en sfeerverhogend, maar in veel gevallen ook budgetvriendelijk. Wist je dat gordijnen ook op andere manieren bijdragen aan je woongenot? sevencouches verzamelde vier voordelen.


Gordijnen worden al jaren veruit het meest verkocht als raambekleding. Niet zo vreemd, want als je ergens veel keuze in hebt zijn het gordijnen. Verduisterend, lichtdoorlatend, transparante gordijnen, siergordijnen… De plek is vaak bepalend voor het type gordijn dat je kiest. Zo hebben wij zowel verduisterende gordijnen als siergordijnen in huis. Gordijnen kun je op maat laten maken, maar er zijn ook een hoop kant-en-klare varianten op de markt.

Meer privacy

Als je thuis grote ramen hebt, kun je het gevoel krijgen alsof je in een etalage zit wanneer de raamdecoratie ontbreekt. Zeker op donkere dagen in de winterperiode ben je volop in beeld. Voor ons een reden om thuis te kiezen voor houten jaloezieën waarmee we ook de lichtinval kunnen regelen. Wil je gordijnen om je woonkamer af te schermen en knusser te maken, dan kun je kiezen voor lichtdoorlatende gordijnen van bijvoorbeeld linnen(look). Het oogt luchtig, maar het zorgt ook voor een stukje privacy.

Zonder gordijn:

Isolerende werking

Wist je dat er via de ramen relatief veel warmte verloren gaat? Gevoerde gordijnen houden ’s winters de kou buiten en zomers wordt het binnen net een beetje minder warm.

Voor onze hotelchique slaapkamer hebben wij gekozen voor zonverduisterende gordijnen die niet alleen het zonlicht tegenhouden, maar ook een isolerende en geluiddempende werking hebben. Hoe dikker, hoe beter. Bij korte gordijnen die net op of over de vensterbank vallen, profiteer je minder van de voordelen.

Sfeerverhogend

Heb je een jaren ’30 huis met een erker? Misschien ken je de siergordijnen dan wel. In ons vorige huis hingen ze er ook: twee korte stukjes rails waar de radiatoren achter verdwijnen. Bij onze zithoek hebben we in dit huis dezelfde keuze gemaakt: een siergordijn in combinatie met de houten jaloezieën. Heeft verder geen functie, maar brengt een hoop sfeer met zich mee!

Geen galm

Als je onvoldoende spullen in huis hebt om geluid te absorberen, ontstaat al snel een onaangename galm. Ook bij een houten vloer of hoge plafonds kan dit effect ontstaan. Een vloerkleed kan dit verhelpen, maar gordijnen helpen daar ook bij. Heb je last van een galm, kies dan voor een dikkere stof. Wil je dat niet, combineer dan verschillende soorten raambekleding - een plissé en siergordijn bijvoorbeeld - om de akoestiek te verbeteren.

Ervaar jij nog andere voordelen van gordijnen? Deel ze in de comments!

Vorige
Vorige

Van binnen naar buiten: dit zijn de tuintrends voor komende zomer

Volgende
Volgende

3x zo creëer je zelf een groene én onderhoudsarme tuin