3x populaire vloeren (en zo kies je de juiste voor jouw woning)

De visgraatvloer lijkt niet aan te slepen en de gietvloer komt in steeds meer Nederlandse interieurs terug. Laminaat doet het ook al jaren goed. Zoveel mensen, zoveel wensen: hoe kies je de vloer die bij jou past?

Vloeren zijn ontzettend bepalend voor de ruimte. Met een houten vloer voeg je eenvoudig warmte toe en met microcement creëer je in no-time een ietwat industriële look. Wie een vloer kiest doet dat vaak voor een periode van meerdere jaren. Bedenk dus niet alleen wat je mooi vindt, maar kijk ook naar het praktische deel. Welk type vloer je kiest hangt af van verschillende factoren. Een gezin met kinderen zal wellicht eerder laminaat kopen dan een forens die zelden thuis is. Hoewel. Voor ons gaat die vlieger niet op. Wij kozen in de verbouwing voor een vloer van microcement.

Hieronder vind je de meest populaire vloeren van dit moment met de belangrijkste plus- en minpunten. Lees je mee?

  1. Giet- of smeervloer

Gietvloeren worden, zoals de naam al suggereert, gegoten en harden daarna uit. De laag wordt aangebracht op een dragende vloer en bestaat vaak uit kunststof of beton. Gietvloeren werden voorheen veel ingezet in bedrijfspanden of loodsen, maar tegenwoordig steeds meer particulieren voor een dergelijke vloer. De opkomst van de industriële woonstijl heeft daaraan bijgedragen. Naast de gietvloer kun je ook kiezen voor een vloer die wordt gesmeerd, zoals microcement. Deze vloer hebben wij op de begane grond en in de badkamer. De look is minder strak en de vloer krijgt haar charme van het imperfecte uiterlijk. Groot voordeel van deze vloeren: er zijn geen naden en kieren. Schoonmaken én houden is eenvoudig. Een dergelijke vloer vraagt wel om een investering, want goedkoop is het niet. Lees hier: de voor- en nadelen van microcement.

Pluspunten:

  • Goed schoon te houden

  • Stijlvolle uitstraling

  • Geen naden en kieren

Minpunten:

  • Krasgevoelig

  • Kostbaar (gemiddeld 80 euro per m2)

2. Laminaat

Wie heeft er geen laminaat in huis? De zolder, het rommelhok, de berging of de slaapkamers: een laminaatvloer is bijzonder praktisch. Gaat er een glas drinken overheen? Doekje erover en klaar. Rijdt je kleuter er met haar nieuwe fiets overheen? Geen kras te zien. Laminaatvloeren lijken steeds vaker op echte houten vloeren. Afhankelijk van de stijl die je mooi vindt, is er altijd wel een passende soort te vinden. Laminaat vind je in verschillende prijsklassen, al vanaf 5 euro per m2. Heb je een huurwoning en wil je iets nieuws op de vloer? Dan is laminaat een goede keuze. Ook fijn: op de meeste laminaatvloeren zie je niet elke kruimel of kattenhaar liggen. Ideaal dus in een huishouden met dieren of kinderen.

Pluspunten:

  • Kras- en vlekbestendig

  • Zeer betaalbaar (vanaf 5 euro per m2)

  • Praktisch met (kleine) kinderen

Minputen:

  • Beschadigingen zijn niet weg te schuren

3. Visgraatvloer

Welke interieurliefhebber droomt er niet van: een houten visgraatvloer. Mooi te combineren met verschillende woonstijlen en bijzonder chique. De visgraatvloer is er een van alle tijden: zowel hip als tijdloos. De meest gangbare visgraatvloer is van (licht) eikenhout en kan zowel geolied als gelakt worden. Je kunt ook kiezen voor een PVC vloer met visgraatmotief. Een halfjaar voor wij de sleutel kregen van ons huidige huis hebben we een visgraatvloer gekocht op een veiling. Deze zouden we op de begane grond leggen, maar door de komst van onze keuken kozen we uiteindelijk toch voor microcement.

Pluspunten:

  • Tijdloze vloer

  • Passend bij elke woonstijl

  • Kan geschuurd worden

  • Veel variatie mogelijk

Minputen:

  • Gevoelig voor vlekken en krassen

  • Kostbaar (vanaf 80 euro per m2 zonder leggen)

Welke vloer is jouw favoriet?

Beeld: sevencouches en Carpetright.

Vorige
Vorige

Welke raamdecoratie is geschikt voor de badkamer?

Volgende
Volgende

Zelf doen: zo leg je eenvoudig een semi-professionele terrasvlonder