Stoelen kopen? Zo vind je de juiste zetel(s) voor jouw woonkamer

Of je nu op zoek bent naar comfortabele eetkamerstoelen of een toffe fauteuil voor dat loze hoekje: het vinden van een passende zetel voor je interieur kan een flinke uitdaging zijn. Ga jij (binnenkort) nieuwe stoelen kopen? In dit artikel lees je alles over het vinden van de juiste stoel, de verschillende materialen en - uiteraard - een aantal van onze favorieten ter inspiratie. Lees je mee?

Stoelen kopen: help (?)


De juiste bank vinden? Geen probleem. Een nieuwe eettafel uitzoeken? Eitje. Ander tv meubel? Draai jij je hand niet voor om. Maar stoelen kopen - dat lijkt ineens een stuk lastiger. Herkenbaar? Voor ondergetekende wel. Bij geen enkel meubelstuk sloeg ik zo vaak de plank mis als bij de stoelen in mijn woonkamer. De afgelopen jaren wisselde ik veelvuldig: van vintage vondsten tot houten opknappers en kunststof kuipzetels. Inmiddels is mijn zoektocht wél geslaagd en heb een mooie set designklassiekers aan de eettafel staan. In dit artikel deel ik de tips en tricks die mij geholpen hebben om de juiste stoelen te vinden. Doe er je voordeel mee!

Stoelen woonkamer


Waarom is het zo lastig om een stoel of te vinden die aan je wensen voldoet? Een goede (eetkamer)stoel moet niet alleen mooi zijn, maar ook lekker zitten goed in de ruimte passen. Verder is belangrijk:

  • Comfort

    Een goede eetkamerstoel moet een comfortabele zitting hebben die voldoende ondersteuning biedt, vooral als je van lang tafelen houdt of aan de eettafel werkt. De zitting moet voldoende gevuld zijn en ergonomisch gevormd zijn om het zitcomfort te optimaliseren.

  • Stevige rugleuning

    Een stevige rugleuning is essentieel voor een goede stoel. Het biedt niet alleen comfort tijdens het zitten, maar helpt ook bij het vinden van een goede zithouding.

  • Hoogte

    De hoogte van de stoel moet afgestemd zijn op de hoogte van de eettafel. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de zitting van de stoel en de onderkant van de tafel, zodat jij en je gasten comfortabel kunnen zitten en de benen kunnen strekken.

  • Stabiliteit

    Een goede stoel moet stabiel en stevig zijn.


  • Looks

    Naast comfort en functionaliteit is het ook belangrijk dat de stoelen passen bij de stijl en het design van de eettafel en de rest van het interieur.

Stoelen kopen tips


Kortom: de stoel is een meubelstuk waaraan (over het algemeen) hoge eisen worden gesteld. Dat kan ervoor zorgen dat het lastiger is om een goede match te vinden. Hoe pak je dat aan? Dit zijn mijn tips:

  • Bepaal je behoeften


Bedenk eerst wat voor soort stoel je nodig hebt en hoeveel. Welke stijl past bij jouw interieur? Heb je specifieke eisen aan het comfort, materiaal of budget?


  • Doe inspiratie op

Speur Instagram en Pinterest af om een idee te krijgen van de verschillende soorten eetkamerstoelen. Doe inspiratie op en gebruik indien nodig Google Lens om merken te achterhalen. Breng in kaart wat je leuk vindt en maak indien gewenst een moodboard.



  • Ga proefzitten


Neem de tijd om verschillende stoelen uit te proberen door erop te zitten. Let op het comfort, de hoogte, de stevigheid en de algehele kwaliteit van de stoel.

  • Materiaal en onderhoud


Denk na over het materiaal van de stoel en hoe gemakkelijk het te onderhouden is. Stoffen stoelen kunnen vlekgevoeliger zijn dan stoelen van leer of kunststof. Kijk wat past bij je huishouden. Heb je kinderen of huisdieren? Stem je keuze daar op af.

  • Check de ruimte 


Zorg ervoor dat de stoel past bij de afmetingen van je eettafel en de beschikbare ruimte in de kamer. Let op de hoogte, breedte en diepte van de stoel om ervoor te zorgen dat deze goed past.

Stoelen fauteuils

Fauteuils zijn de perfecte toevoeging aan elke woonkamer. Ze bieden niet alleen extra zitplaatsen, maar ook een comfortabele plek om te ontspannen met een goed boek of een kopje thee. Kies voor een klassieke lederen fauteuil voor een tijdloze (stoere) uitstraling, of ga voor een trendy velvet variant voor een vleugje glamour.

NOUS Living fauteuil Rosa. Prijs: €529.

Stoelen boucle

Boucle stoelen zijn momenteel erg populair vanwege hun luxe uitstraling en comfortabele zitting. Het aaibare materiaal voegt een vleugje elegantie toe aan je woonkamer. Bovendien zijn boucle stoelen verkrijgbaar in een hoop verschillende kleuren, waardoor je eenvoudig kunt kiezen welke het beste past bij jouw interieur.

Zuiver eetkamerstoel Ridge Kink Soft. Prijs per twee: €338

Stoelen teddy

Stoelen bekleed met teddy stof zijn in steeds meer interieurs te vinden. Logisch, want deze pluizige stoelen zijn niet alleen ontzettend comfortabel, maar ook nog eens heerlijk zacht. Ideaal om in weg te zakken na een lange dag werken.

Woood fauteuil Sara. Prijs €229


Stoelen hout

Houten stoelen zijn tijdloos en duurzaam. Ze passen perfect in een landelijk interieur, maar ook in een modern huis. Het natuurlijke materiaal brengt instant sfeer aan de woonkamer. Bovendien zijn houten stoelen gemakkelijk te onderhouden en gaan ze jarenlang mee.

Bloomingville kruk Luc. Prijs €359

Stoelen industrieel

Voor een stoere en industriële look zijn industriële stoelen een uitstekende keuze. Deze exemplaren zijn robuust en stevig, perfect voor gezinnen met kinderen of huisdieren. Combineer ze met ruwe materialen zoals beton en leer voor een echte industriële uitstraling.

Wehkamp Home eetkamerstoel Naomi. Prijs: €209.

Stoelen gouden poten


Goud blijft onverminderd populair in huis. In combinatie met fluweel, leer of teddystof gegarandeerd een succesverhaal. Stoelen met gouden poten passen perfect in allerlei interieurstijlen, van strak en glamoureus tot retro en vintage. Of je nu een basic appartement hebt of een eclectisch huis vol kleur: deze stoelen stelen de show!

Kave Home eetkamerstoel Runnie. Prijs per twee: €438

Stoelen kunststof

Kunststof stoelen zijn ideaal voor wie op zoek is naar praktische en onderhoudsvriendelijke stoelen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en ontwerpen. Bovendien zijn kunststof stoelen vaak lichtgewicht en daardoor eenvoudig te verplaatsen. Deze stoelen heb ik zelf ook gehad: ze zitten fantastisch - alleen bleken ze in de praktijk wat te groot voor mijn eethoek.

NOUS Living eetkamerstoel Cebu. Prijs: €119.

Of je nu op zoek bent naar comfortabele eetkamerstoelen, trendy fauteuils met gouden accenten of stoere industriële stoelen: in de zoektocht naar passende stoelen voor jouw interieur is er altijd wel een match te vinden. Breng je wensen in kaart, bepaal je budget, ga proefzitten en vergeet het comfort niet. Zo kan het niet mis gaan!


Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Vorige
Vorige

Inspiratie: alles over het keuken vloerkleed (en dit zijn onze favorieten)

Volgende
Volgende

Teddy wave spiegel maken: ga aan de slag met dit stappenplan