4x essentials voor de tienerkamer (+ tips van bloggers)

Hallo tienerleeftijd, dag kinderkamer! Wanneer je kind ouder wordt is een make-over van zijn of haar kamer natuurlijk een van de leukste dingen om (samen) te doen. Welke essentials mogen absoluut niet ontbreken? Vier interieurbloggers mét tieners geven tips.

De tienerkamer is hier nog een ver-van-mijn-bed show, maar Yvonne, Mirjam, Sharita en Lisette creëerden samen met hun zoon en dochters prachtige semi-volwassen ruimtes. Toen mijn peuter een kleuter werd, vroeg ze ineens om een roze kamer. Hoe ouder je kind, hoe meer verantwoordelijkheid het ervaart en hoe sterker de eigen wil zal zijn. Wanneer je aan de slag gaat met de tienerkamer, is het slim om dat samen te doen. Vraag wat je zoon of dochter in zijn of haar kamer wil hebben. Regel een kleurenwaaier, behangstaaltjes, kies een thema en maak (samen) een moodboard. Zo ontstaat een mooie basis voor de make-over.

Essential 1: bureau met opbergruimte

Tieners krijgen vroeg of laat te maken met huiswerk. Een mooie tafel of ruim bureau mag daarom niet ontbreken op een moderne tienerkamer. Kies bijvoorbeeld voor een wandbureau met opbergruimte, of zorg voor een klein (lade)kastje onder het bureau om schriften, potloden en kantoorgerei in op te bergen. Heb je niet zo veel ruimte voor een bureau? Er zijn ook inklapmodellen op de markt. ,,Laat je tiener een item uitkiezen dat ze echt graag willen”, tipt Mirjam. Zij liet haar zoon Noah zelf bepalen welk bureau hij wilde hebben. ,,Noah wilde graag een stoer en groot bureau op zijn kamer. Dat is goed gelukt. Ik denk dat het heel belangrijk is om je tiener bij de make-over te betrekken.”

industrieel bureau in groene kinderkamer

Essential 2: ruimte om te relaxen

De slaapkamer van een tiener is meestal niet zo riant, dus een slimme indeling is een vereiste. Omdat er natuurlijk niet alleen geleerd gaat worden, kun je nadenken over een relaxplek. Om te lezen, te gamen of te chillen met vrienden. Een bed volstaat, maar Lisette vulde de loze ruimte tussen twee kasten op met twee schuiflades van IKEA waar ze een bankje van maakte. Matrasje erop, lamp erboven en klaar is kees. ,,We wilden voor onze tiener graag een fijne, rustige maar sfeervolle kamer maken. Dit hebben we gedaan door natuurlijke materialen en kleuren te combineren.”

bankje in een neutrale kinderkamer

Essential 3: hoogslaper of stapelbed

Welke tiener droomt er nu niet van een hoogslaper of stapelbed? Bij gebrek aan ruimte doe je er goed aan de hoogte van de kamer te benutten. Sharita koos voor een stapelbed, zodat logees makkelijk kunnen blijven slapen. ,,Ik heb een basic stapelbed gekocht en deze gepersonaliseerd door open delen met berken multiplex dicht te timmeren. Heel eenvoudig, maar je krijgt net even een andere look.” Is de ruimte in de tienerkamer beperkt? Kies dan voor een hoogslaper waar je een bureau onder kunt zetten.

stapelbed in een witte kinderkamer

Essential 4: verzorgingshoekje of kaptafel

Uiterlijke verzorging is voor de meeste tieners heel belangrijk. Hergebruik een commode of ladekast met een spiegel erboven of scoor bijvoorbeeld een kaptafel van Perfecthomeshop. Yvonne maakte voor haar dochter Cait een hoekje in haar kamer waar ze lekker kan tutten, alleen of met vriendinnen. Daarvoor gebruikte ze een antieke kaptafel die helemaal past bij de rest van de kamer. Yvonne: ,,Cait wilde dolgraag een kaptafel. Ik liet haar deze zien, bedoelt voor mezelf, maar daar was zij het niet helemaal mee eens. Deze kaptafel kocht ik tweedehands. Weer eens wat anders. Deze wil je zelf toch ook in je slaapkamer?”

antieke kaptafel in de tienerkamer

Wat mag volgens jou niet ontbreken in de tienerkamer? Deel je reactie in de comments!

Vorige
Vorige

Zo veel keuze: welke kledingkast past bij mijn woonstijl?

Volgende
Volgende

7x tips om je slaapkamer een snelle budget make-over te geven