Buitenmuur schilderen? Vier tips voor het beste resultaat

DIY

Wil jij voor het najaar je buitenmuur schilderen? Of je nu de buitenkant van je huis, de stenen van je schuur of een zelf gestuukte muur onder handen wilt nemen: deze klus valt of staat met goede voorbereiding. Met deze vier tips kan het niet misgaan.

De buitenmuur schilderen: waarom zou je?

Er zijn verschillende redenen om je buitenmuur te voorzien van een zomers kleurtje of laag latex. Bakstenen met schade, verkleuringen of verfresten geef je op deze manier makkelijk een make-over. Daarnaast zorgt de juiste verf voor bescherming tegen verschillende weersinvloeden. Vorig jaar kozen wij voor stucwerk buiten en maakten we eigenhandig een terraswand met mediterrane look. Het stucwerk schilderde ik bij wijze van een experiment in een goedkope, witte verf voor buiten. Ondanks de goede voorbereiding bleek het resultaat van korte duur. In dit artikel lees je alles over de buitenmuur schilderen, krijg je tips voor de voorbereiding en deel ik welke verf wél een succesverhaal bleek.

terras met loungebank in bohemian sfeer
wit gestuukte muur in ibiza stijl

Welke verf en gereedschappen heb je nodig?

Bij het schilderen van een buitenmuur is het belangrijk om de juiste verf en gereedschappen te gebruiken. Voor een duurzaam én mooi resultaat is het aan te raden om te investeren in een kwaliteitsverf. Op advies van een specialist koos ik voor Sigma Facade Topcoat Matt, een duurzame gevelverf die in elke gewenste kleur gemengd kan worden. Weinig verrassend, maar ik bestelde de kleur verkeerswit (RAL9016) om de terrasmuur op te knappen. Wat heb je verder nodig?

  • Kwaliteitsverf voor buiten (bijvoorbeeld Sigma Facade Topcoat Matt);

  • Primer of voorstrijk;

  • Afdekzeil of stukloper;

  • Blokkwast;

  • Schilderstape.

Buitenmuur verven zonder voorstrijk

Heb je voorstrijk nodig? Dat ligt aan de ondergrond. Een bakstenen muur vraagt een andere behandeling dan een wand met stucwerk. Behandel baksteen wel met voorstrijk voor je gaat schilderen. Voor een stucwand kun je een primer gebruiken. Deze zorgt voor een betere hechting van de verf op de ondergrond en zorgt ervoor dat de verf langer meegaat. Daarnaast kan een primer ook eventuele oneffenheden in de muur egaliseren, waardoor je een beter eindresultaat krijgt.

Buitenmuur met oude verflaag opknappen

Heb je een buitenmuur waar al verf op zit? Dan hoef je niet opnieuw een primer te gebruiken. Maak de muur vooraf grondig schoon, verwijder eventuele (groene) aanslag en afgebladderde verf. Laat goed drogen. Test met een natte spons of de ondergrond zuigt. Is dit het geval? Breng dan eerst een dunne laag verf aan (verdunnen met zo’n vijf procent water). De tweede laag breng je onverdund aan.

gestuukte muur in de tuin met groene aanslag
pot sigma facade topcoat verf

Buitenmuur schilderen tips

Vier tips voor het beste resultaat:

Tip 1: voorbereiding

Begin met het reinigen van de muur om eventuele vuil- en stofdeeltjes te verwijderen. Dit kan met een hogedrukreiniger of met water en een borstel. Controleer de muur op eventuele beschadigingen (bijvoorbeeld losse voegen) en repareer deze voor je gaat schilderen. Laat goed drogen voordat je begint met schilderen. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht.

Tip 2: afplakken en beschermen

Voordat je begint met schilderen, tape je de randen van ramen, deuren en andere oppervlakken die je niet wilt schilderen, af met schilderstape. Bedek ook de grond en eventuele planten of struiken in de buurt om ze te beschermen tegen verfspatten.

blokkwast met witte verf voor buiten
witte verf op de buitenmuur

Tip 3: check het weerbericht

Schilder bij voorkeur tijdens droog weer. Vermijd het schilderen bij extreem hoge temperaturen, direct zonlicht of regenachtig weer, omdat deze omstandigheden de kwaliteit van de verf kunnen beïnvloeden. Sommige verfsoorten vereisen specifieke temperaturen voor het aanbrengen en drogen. Te koude of te warme temperaturen kunnen de hechting en droogtijd van de verf beïnvloeden.

Tip 4: schildertechniek

Schilder van boven naar beneden om druipsporen te voorkomen. Houd een natte rand bij terwijl je werkt, om aanzetten te voorkomen. Breng twee dunne lagen verf aan voor een duurzame en gelijkmatige dekking. Laat elke laag goed drogen volgens de instructies op de verfemmer. Als je meerdere kleuren gebruikt of randen schildert, gebruik dan schilderstape om strakke lijnen te creëren.

muurhanger van pampasgras in de tuin
tuinbank met marokkaanse kussens tegen een witte muur

Sigma Facade Topcoat Matt: mijn ervaring

Wat een verschil met de budget buitenverf die ik vorig jaar kocht. Voor deze emmer moet je flink in de buidel tasten, maar dan heb je ook wat. De verf is bijzonder mat en heel makkelijk aan te brengen. Dekt goed. De textuur van de gestuukte wand blijft mooi zichtbaar. Eventuele vogelpoep poets je er zo vanaf. Aanrader voor buiten!

Vorige
Vorige

Zelf maken: stoffen prikbord met houten lijst voor je favoriete herinneringen

Volgende
Volgende

De kleur van het jaar 2024 volgens Histor, Flexa en Karwei