Zelf maken: stoffen prikbord met houten lijst voor je favoriete herinneringen

DIY

Het prikbord is terug van weggeweest - in een compleet nieuw jasje. Deze pinboards zijn ideaal om foto’s, tekeningen of anders moois op vast te maken. Voor zo’n fancy prikbord moet je wel diep in de buidel tasten. Ik liet me inspireren door het model van Ferm Living en maakte zelf een variant van materialen die ik nog had liggen. Lees je mee?

Enige tijd geleden viel mijn oog op het hippe pinboard van Ferm Living, compleet met eikenhouten frame. Een mooie aanvulling in de keuken, op de werkplek of het dressoir achter de eettafel… Mogelijkheden zat! De prijs stond me tegen, de kleinste variant uit deze lijn kost 255 euro. Daarnaast vond ik de afmetingen ook niet zo praktisch en was het prikbord te groot om achter mijn bureau op te hangen. Tijd voor een alternatief: deze snelle zelfmaker heb je binnen een halfuur wel klaar.

ferm living prikbord maken

Wat heb je nodig?

  • Houten lijst in de maat van jouw keuze, bijvoorbeeld 40x50 cm

  • Stuk zachtboard (ik gebruikte een resterende plaat ondervloer) of kurk

  • Stof in een kleur naar keuze

  • Nietapparaat

  • Stofschaar

  • Stanleymes

stappenplan prikbord maken
stanleymes

Voor deze DIY gebruikte ik lijst HOVSTA van IKEA in de maat 40x50. Deze lijst is licht van kleur, je kunt ook een donkere variant kiezen of je lijst vooraf schilderen. Zorg wel dat de lijst hoog genoeg is om zachtboard in te doen. Wij hadden nog enkele groene ondervloerplaten in de schuur staan, een daarvan heb ik gebruikt als basis voor het prikbord. Hier kun je makkelijk punaises of spelden in prikken. Je kunt ook kurk (van een oud prikbord) gebruiken, als het maar een beetje dikte heeft.

Stap 1: zachtboard op maat maken

Gebruik de achterkant van de fotolijst om het zachtboard op maat te snijden. Let op! Maak de plaat iets smaller dan de achterzijde omdat je de plaat gaat bekleden met stof. Leg de plaat zachtbord in de lijst om te controleren er rondom voldoende ruimte is. Gebruik een scherp stanleymes of butsen en rafels te voorkomen.

stof vastnieten

Stap 2: stof knippen

Een stofrestant of oud hoeslaken is ideaal om te gebruiken voor deze zelfmaker. Leg het zachtboard op de stof en knip deze op maat. Laat rondom zo’n twee centimeter ruimte over om de stof vast te nieten.

tacker gebruiken
stof vastmaken met tacker

Stap 3: nieten

Begin aan een lange zijde en zet de nietjes niet te dicht op de rand. Ga zo alle zijdes langs. Heb je te veel stof over in de hoeken? Knip overtollig stof weg en zet met name de hoeken goed vast.

stof op zachtboard nieten

Stap 4: inlijsten

Als de stof overal goed vastzit kun je de plaat in de lijst bevestigen. Goed vastzetten en klaar ben je!

dressoir met zelfgemaakt prikbord
prikboard van linnen en ikea lijst

Wat vind jij van het resultaat?

Vorige
Vorige

Tuin onderhouden: 5x makkelijke klusjes voor de herfst

Volgende
Volgende

Buitenmuur schilderen? Vier tips voor het beste resultaat