Fruitvliegjes in huis? Met deze tips kom je er vanaf

Heb jij ook zo’n last van fruitvliegjes in huis? Je bent niet de enige. De beestjes zijn dol op rijpe bananen of voedselresten en nemen binnen no time je hele keuken over. Bah! In dit artikel: vier simpele tips om fruitvliegjes te elimineren. Lees je mee?

Wat zijn fruitvliegjes?

Over fruitvliegjes is weinig informatie te vinden, behalve dat de beestjes er ineens lijken te zijn en zich razendsnel voortplanten. De vliegjes hebben een kortere levenscyclus en zijn vooral actief tijdens warme en vochtige periodes.

Volwassen fruitvliegjes leggen hun eitjes op rijp fruit of ander voedsel. De eitjes komen binnen 48 uur uit en de larven voeden zich met het voedsel waarop ze zijn gelegd. Fijn. Na ongeveer een week verandert de larve in een pop, waarin de transformatie naar een volwassen vlieg plaatsvindt. De popfase duurt ongeveer een week, waarna een volwassen fruitvlieg tevoorschijn komt.

de beste tips om fruitvliegjes te vangen

Fruitvliegjes in huis: wat te doen?

Fruitvliegjes leven gemiddeld acht tot tien dagen, maar in die periode hebben ze dus wel een heel leger aan nakomelingen voortgebracht. Hoe krijg je fruitvliegjes weg?

Tip 1: weer fruitvliegjes met azijn

Neem een glas of potje en vul het voor een derde met azijn, bij voorkeur appelazijn of witte wijnazijn. Bedek de opening van het glas strak met plasticfolie en prik er een paar kleine gaatjes in. Fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van azijn en zullen door de gaatjes naar binnen vliegen, maar zullen moeite hebben om eruit te komen. Hierdoor worden ze gevangen en kunnen ze niet langer voor overlast zorgen.

Tip 2: weer fruitvliegjes met schoonmaakazijn

Vul een klein kommetje met een beetje schoonmaakazijn en voeg er een paar druppels afwasmiddel aan toe. Het afwasmiddel helpt de oppervlaktespanning van de azijn te doorbreken, waardoor de fruitvliegjes verdrinken wanneer ze het mengsel aanraken. Plaats het kommetje met het azijnmengsel op een plek waar je fruitvliegjes hebt gespot.

fruitvliegjes val met azijn en voedselresten

Tip 3: maak een val met voedselresten

Want ja, als ze daar toch al op af komen kun je er net zo goed gebruik van maken. Leg het klokhuis van je appel of de schil van je rijpe banaan in een schaaltje en dek strak af met plasticfolie. Prik er met een tandenstoker of satéprikker kleine gaatjes in.

Tip 4: fruitvliegjes doden met zeep

Een eenvoudige, maar effectieve manier om fruitvliegjes te doden is door een zeepoplossing te gebruiken. Meng wat water met een paar druppels afwasmiddel in een plantenspuit en schud goed. Spuit de zeepoplossing direct op de fruitvliegjes wanneer je ze ziet. De zeep verstoort de waslaag op hun lichaam, waardoor ze uitdrogen en sterven. Deze methode is vooral handig wanneer je maar een paar fruitvliegjes hebt gespot en zal minder functioneel zijn bij een plaag.

Tip 5: fruitvliegjes opzuigen

Een fruitvliegjesplaag op de muur of op het raam kun je eenvoudig wegkrijgen door deze op te zuigen met de stofzuiger. Het gros van de vliegjes is niet tegen de zuigkracht opgewassen en zal in de slang verdwijnen. Werkt hier erg goed!

fruitvliegjesval van appelazijn met huishoudfolie

Fruitvliegjesval zelf maken of kopen?

Er zijn ook kant-en-klare fruitvliegjesvallen op de markt. Ik nam de proef op de som en besloot er een te proberen. De fruitvliegjesval zet je in de buurt van een plek waar de beestjes graag komen. Naast de fruitschaal bijvoorbeeld, of bij de gootsteen. Ik gebruikte de val van HG: een peervormig bakje met een soort trechtertje waar je een vloeistof ingiet. Het idee is dat de fruitvliegjes getriggerd worden door de deur, de trechter in vliegen en er niet meer uit kunnen. De fruitvliegjes verdrinken uiteindelijk in de substantie. De eerste dagen gebeurde er weinig, maar inmiddels zit de val aardig vol. De ervaring leert echter dat een zelfgemaakte val net zo effectief is als een val uit de winkel.

Fruitvliegjes voorkomen

Om fruitvliegjes uit huis te weren en te voorkomen dat ze terugkomen, is het belangrijk om hun bronnen van voedsel te elimineren. Tips om fruitvliegjes weg te houden:

  • Houd je keuken schoon en zorg ervoor dat er geen etensresten achterblijven. Fruitvliegjes zijn dol op rijp fruit, maar ook een afgesneden plakje komkommer of een restant tomatensaus is geliefd. Bewaar fruit en ander voedsel zo veel mogelijk in de koelkast of in afgesloten bakjes.

  • Maak je vuilnisbak om de dag schoon en zorg ervoor dat deze goed afgesloten is. Fruitvliegjes kunnen zich voeden met organisch afval. Let dus vooral op je GFT-bakje en leeg deze twee keer per dag.

  • Houd de gootsteen extra goed schoon en zorg ervoor dat er geen voedselresten in achterblijven. Fruitvliegjes kunnen zich ook voortplanten in een vochtige omgeving.

  • Ventileer je huis goed en zorg voor goede luchtcirculatie. Fruitvliegjes houden niet van tochtige omgevingen.

  • Brand een wierookstokje op de plek waar de fruitvliegjes graag verblijven. Daar hebben ze (blijkbaar) een hekel aan!

Heb jij nog tips om fruitvliegjes uit je keuken te weren? Deel ze in de comments!


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

De buitendouche: van DIY tot goedkope kant-en-klaar modellen

Volgende
Volgende

Wollen tapijt reinigen? Zo krijg je vlekken weg