7 tips om tijdens een keukenverbouwing gezond te eten

Ga jij je keuken verbouwen? Dan kan het een uitdaging zijn om gezond te blijven eten. Restaurantvoedsel gaat vervelen en alleen maar fastfood bestellen is ook geen optie. Met wat slimme keuzes en een beetje voorbereiding kom je een heel eind. Hoe? Dat lees je hier.

Tijdens onze grootschalige verbouwing drie jaar geleden was het misschien wel de grootste uitdaging: gezond blijven eten zonder keuken. Als je het slim aanpakt, kom je best een heel eind. En heel ingewikkeld hoeft dat niet eens te zijn. Zeven tips.

Tip 1: Maak snelle en gezonde maaltijden

Een gezond ontbijt tijdens de keukenverbouwing maak je van yoghurt, vers fruit, havermout en noten, zaden en pitten. Je kunt ook van tevoren een aantal eieren koken en deze bij je ontbijt of lunch eten. Gekookte eieren in de schil blijven in de koelkast tot een week goed en bevatten veel gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine B12.

Voor een gezond ontbijt kun je ook een grote hoeveelheid chiapudding maken en hier een aantal dagen van eten.

Een snelle en gezonde lunch bestaat bijvoorbeeld uit restjes eten van het avondeten, een maaltijdsalade of een omelet gevuld met groenten.

gezonde sapjes en smoothies

Maak zelf gezonde sapjes.

2. Leg een voorraad aan in de vriezer

Kook in de weken voorafgaand aan de keukenverbouwing steeds dubbele porties, zodat je een maaltijd kunt bewaren in de vriezer. Als je vriezer tijdens de verbouwing vol ligt, hoef je enkel een maaltijd eruit te halen en op te warmen in de oven (als je die hebt) of slowcooker.

Gebruik foliepannen (je weet wel, die aluminium wegwerpbakjes) om de maaltijden in te vriezen. Dan hoef je minder schoon te maken en het scheelt bovendien ruimte in je vriezer.
— Tip

3. Maak gebruik van voorbewerkte voeding

Tijdens de verbouwing van je keuken is het belangrijk om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maak daarom goed gebruik van gezonde voorbewerkte producten uit de supermarkt.

Denk aan voorgesneden groenten, bonen in pot en gerookte vis. Hiermee kun je in een handomdraai een voedzame maaltijdsalade maken.

groene salade met tomaten

Maak het jezelf makkelijk door voorgesneden groenten te kopen.

4. Koken tijdens de verbouwing

Een simpele manier om te koken tijdens je verbouwing is een eenpansmaaltijd bereiden op een campinggastel. Denk aan chili con carne of pasta.

Heb je beschikking over een slowcooker of multicooker, dan is dat ideaal tijdens de keukenverbouwing. Vooral in een multicooker kun je allerlei soorten maaltijden klaarmaken die je ook op het fornuis of in de oven kunt bereiden.

Gebruik voor gezonde maaltijden de volkoren varianten van pasta en rijst om voldoende vezels binnen te krijgen. Pasta en rijst van groenten is ook een goede optie.

5. Haal noten en zuidvruchten in huis

Noten en zuidvruchten zijn ideale snacks als je stevige trek hebt. Haal ze in huis en kies de rauwe varianten voor de meeste voedingsstoffen. Check ook of de zuidvruchten vrij zijn van toegevoegde suiker. Ze zijn immers al zoet genoeg van zichzelf.

Ongebrande en ongezouten noten als gezonde snack.

6. Maak van eten een sociale gebeurtenis

In de zomer kun je tijdens de keukenverbouwing buiten eten. Maak er een gezellige picknick van met fruit, groenten en maaltijdsalades. Je kunt ook buiten de barbecue aansteken en gezellig rond het vuurtje zitten terwijl je van het eten geniet. Als je een barbecue gezond wil houden, kies dan vooral vers en onbewerkt vlees en dito vis. Bijvoorbeeld entrecote, verse zalm of biefstuk. Leg ook groenten op de barbecue en maak er een lekkere salade bij.

7. Eten bij vrienden

De keukenverbouwing is een goede gelegenheid om met vrienden af te spreken en bij hen te eten. Je kunt er ook een potluck van maken, waarbij iedereen wat eten meeneemt en je gerechten met elkaar deelt.

Als je op deze manier zorgt voor gezonde voeding tijdens de keukenverbouwing, voel je je fitter en energieker. Ook mentaal heeft dat een positief effect. Zo kun je beter omgaan met de chaos in huis en met eventuele tegenslagen die zich voordoen tijdens een verbouwing.


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

Bamboe snoeien? Zo doe je dat

Volgende
Volgende

Ongedierte bestrijden op een diervriendelijke manier? Zo doe je dat