Ongedierte bestrijden op een diervriendelijke manier? Zo doe je dat

Een wespennest, mierenhoop, muggen, slakken en maden: het zijn stuk voor stuk beestjes die we niet graag in onze tuin verwelkomen. Maar hoe kun je dit diervriendelijk oplossen? In dit blog artikel deelt Claire van Claire’s Mission en Op Avontuur met Kids, haar tips en tricks.

Ongedierte bestrijden: ruim je tuin op

Hoog gras, blaadjes, fijne verstophoekjes, vogelvoer, openstaande prullenbakken en stilstaand water; zo maak je er een paradijs van voor ongedierte. Maar als je dit blog artikel leest, dan is dit het tegenovergestelde van wat je wilt creëren. En dat kun je heel gemakkelijk realiseren door ervoor te zorgen dat je tuin opgeruimd is. Maai het gras, verwijder onkruid, dode planten, bladeren en takken regelmatig. Zorg daarnaast voor gesloten prullenbakken. Ruim eventueel vogelvoer en voedsel goed op. Zorg ervoor dat er geen etensresten in je tuin aanwezig zijn en verwijder alle plekjes waar stilstaand water is. Dit is een broedplaats voor muggen. En als je muggen liever kwijt dan rijk bent is dit echt een aanrader.

Etherische oliën

Net als mensen, hebben dieren een gevoelige neus. Er zijn dan ook heel wat geuren waar veel ongedierte echt niet blij van wordt. En dat is fijn! Etherische oliën zijn ideaal om ongewenste bezoekers uit de tuin te houden.

wespennest in de tuin

Wespen hebben een hekel aan azijn.

Mierenhoop bestrijden

Zo zijn kakkerlakken geen fan van eucalyptusolie, maak je muizen en muggen niet blij met pepermuntolie en kun je muggen - maar ook vliegen en vlooien - op afstand houden door het gebruik van rozemarijnolie. Heb je last van mierenhopen? Dan kan citroenolie, pepermuntolie of sinaasappelolie wonderen verrichten. En voordat ik het vergeet: wist je dat je tekenbeten kan voorkomen met tea tree olie? Stuk voor stuk wondermiddelen dus! Je kunt het gebruiken door een plantenspray te vullen met water, een paar druppels olie toe te voegen en te sprayen.

Ongedierte bestrijden met planten

Moeder Natuur heeft altijd een oplossing. Want wist je dat er bepaalde planten zijn die wespen, muggen en ander ongedierte op afstand houd? Zo is lavendel echt een magisch plantje, ook kattenkruid (dit is zelfs tien keer effectiever dan het giftige DEET), goudsbloemen, tomatenplanten, muntplanten, chrysanten en alsem doen wonderen. En vergeet ook niet om verse kruiden in huis te halen! Zo zijn muggen helemaal geen fan van basilicum, munt, citroengras en rozemarijn. En kun je met knoflook, ui, chilipeper en azijn slakken, luizen en andere plagen weren.

Dus heb je een ongewenste bezoeker? Ga dan naar het lokale tuincentrum (of de supermarkt) en koop een plantje waar hij/zij geen fan van is.

Ongedierte bestrijden? Oma weet raad

Wist je dat er online daarnaast heel veel recepten te vinden zijn voor natuurlijke middeltjes die je kunt maken om bepaald ongedierte op afstand te houden?

Zo kun je wespen bijvoorbeeld op afstand houden door een bakje met azijn op tafel neer te zetten. Voeg je hier ook nog wat kruidnagels, citroen- of sinaasappelpartjes aan toe? Dan wordt het helemaal een magisch middel. En als je muggen op afstand wilt houden is het een wondermiddel om een paar kruidnagels in een citroen te steken. Stuk voor stuk leuke DIY projecten die ook nog eens heerlijk ruiken!

knoflooktenen om ongedierte weg te jagen

Slakken en luizen zijn geen liefhebbers van knoflook.

Tot slot

Naast deze natuurlijke middelen, zijn ook katten en honden geweldige helpers als het aankomt op ongedierte buitenhouden. Al moet dat natuurlijk niet de reden zijn om een huisdier in je leven te nemen. Heb jij nog tips om ongewenste gasten uit je tuin te weren? Deel ze in de comments!


Misschien vind je dit ook leuk:

Vorige
Vorige

7 tips om tijdens een keukenverbouwing gezond te eten

Volgende
Volgende

3x een goedkope airco in huis: van zelf maken tot budgetmodel (onder de 200 euro)